Κύπρος: Πώς γίνεται ο έλεγχος των επιβατών σκαφών στις μαρίνες
Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τους υγειονομικούς ελέγχους σε επιβάτες σκαφών

Νέα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τους ελέγχους που διενεργούνται στους επιβάτες σκαφών που ελλιμενίζονται στις μαρίνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι αν πρόκειται για επιβάτες προερχόμενους από χώρες της κατηγορίας Α, τότε υγειονομικός λειτουργός του υπουργείου μεταβαίνει επιτόπου για θερμομέτρηση των επιβατών και καταγραφή του ιατρικού ιστορικού τους, σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιπτώσεις, το υπουργείο αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στις περιπτώσεις που το σκάφος που αφικνείται προέρχεται από χώρες της κατηγορίας Β, υγειονομικός λειτουργός του υπουργείου Υγείας μεταβαίνει επιτόπου για θερμομέτρηση των επιβατών, έλεγχο του πιστοποιητικού αρνητικής εξέτασης PCR και καταγραφή του ιατρικού ιστορικού τους. Εάν οι επιβάτες του σκάφους εμπίπτουν στις κατηγορίες πολιτών που μπορούν να πραγματοποιήσουν την εξέταση στην Κύπρο, ο διαχειριστής της Μαρίνας/σκάφους ενημερώνει ιδιωτικό εργαστήρι, το οποίο μεταβαίνει στο σημείο για δειγματοληψία. Τα άτομα οφείλουν να παραμείνουν σε περιορισμό μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος, το οποίο ελέγχεται σε επιτόπια επίσκεψη του υγειονομικού λειτουργού.

Σε ό,τι αφορά στα σκάφη που αφικνούνται από χώρες της κατηγορίας Γ, νοείται ότι οι επιβάτες θα πρέπει να είναι Κύπριοι πολίτες και μόνιμα διαμένοντες ή να έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια από την Ειδική Επιτροπή. Με την άφιξη του σκάφους, υγειονομικός λειτουργός του υπουργείου πραγματοποιεί επιτόπου έλεγχο του πιστοποιητικού αρνητικής εξέτασης PCR που προσκομίζουν οι επιβάτες και καταγράφει το ιατρικό ιστορικό τους. Εάν οι επιβάτες του σκάφους εμπίπτουν στις κατηγορίες πολιτών που μπορούν να πραγματοποιήσουν την εξέταση στην Κύπρο, ο διαχειριστής της Μαρίνας/σκάφους ενημερώνει ιδιωτικό εργαστήρι, το οποίο μεταβαίνει στο σημείο για δειγματοληψία.

Στη συνέχεια, ο υγειονομικός λειτουργός ενημερώνει γραπτώς τους διαχειριστές της Μαρίνας για τη διάρκεια που πρέπει να παραμείνουν σε περιορισμό τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την ημερομηνία αναχώρησής τους από τη χώρα της κατηγορίας Γ.

Σημειώνεται ότι τα σκάφη από την κατηγορία Γ μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στη Μαρίνα μέχρι το πέρας της καραντίνας των επιβατών. Εάν οι επιβάτες είναι μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία έχουν την επιλογή να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Το υπουργείο Υγείας έχει την ευθύνη μόνο για τον υγειονομικό έλεγχο των επιβατών. Ο έλεγχος άλλων αδειών/πιστοποιητικών και η επιτήρηση των επιβατών εμπίπτουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ρεύμα
Κερδοσκοπικά παιχνίδια και ελλιπείς υποδομές αυξάνουν τις τιμές του ρεύματος
Oι καθηγητές υπoστηρίζουν ότι η όποια αποκλιμάκωση των τιμών θα είναι σίγουρα μικρότερη της αύξησης που καταγράφεται το διάστημα που διανύουμε
Κερδοσκοπικά παιχνίδια και ελλιπείς υποδομές αυξάνουν τις τιμές του ρεύματος
καταθλιψη
Το μυστήριο της καμπύλης U: Οι νέοι σήμερα είναι πιο δυστυχισμένοι από ποτέ
Ένα σοβαρό φαινόμενο παρατηρούν οι ερευνητές και δεν έχουν τελική εξήγηση γιατί οι νέοι σήμερα είναι πιο δυστυχισμένοι
Το μυστήριο της καμπύλης U: Οι νέοι σήμερα είναι πιο δυστυχισμένοι από ποτέ
Γυναίκα να πνίγεται σε πισίνα για αρκετή ώρα
Εφιάλτης: Η στιγμή που γυναίκα να πνίγεται σε πισίνα για αρκετή ώρα και οι γύρω της αδιαφορούν (Video)
Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει γυναίκα να πνίγεται σε πισίνα για αρκετή ώρα και τους γύρω της να αδιαφορούν
Εφιάλτης: Η στιγμή που γυναίκα να πνίγεται σε πισίνα για αρκετή ώρα και οι γύρω της αδιαφορούν (Video)