Νεκροί βρέθηκαν συνολικά έξι εθελοντές από τους 37,796 που έκαναν το εμβόλιο για τον κορονοϊό των Pfizer και BioNTech , στις ΗΠΑ. Από τους έξι θανάτους εθελοντών που καταγράφηκαν, στους τέσσερις είχε χορηγηθεί το placebo εμβόλιο, ενώ οι άλλοι δύο κατέληξαν από φυσικά αίτια.
Οι δύο εθελοντές που κατέληξαν από φυσικά αίτια ήταν άνω των 55 ετών. Ο ένας εκ των δύο εθελοντών, ο οποίος έκανε και τις δύο δόσεις του εμβολίου, υπέστη καρδιακή ανακοπή, δύο μήνες μετά και τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Έχασε τη μάχη για τη ζωή του τρεις ημέρες αργότερα.
Ο δεύτερος εθελοντής ήταν παχύσαρκος και έπασχε από προϋπάρχουσα αθηροσκλήρωση. Πέθανε από αρτηριοσκλήρωση τρεις ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.
Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσιεύοντας στην ιστοσελίδα της έρευνα σχετικά με τα αποτελέσματα του εμβολίου κατά του sars cov-2.
Στις δοκιμές του εμβολίου συμμετείχαν συνολικά 37.796 εθελοντές. Στους 18.892 εθελοντές χορηγήθηκε το placebo εμβόλιο ενώ στους 18.904 χορηγήθηκε το κανονικό εμβόλιο.
Οι 7 συχνότερες παρενέργειες του εμβολίου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κρίνει ότι το εμβόλιο των Pfizer BioNTech κατά της Covid-19 δεν παρουσιάζει κάποιο σοβαρό κίνδυνο ασφάλειας που να εμποδίζει την έγκρισή του.
Υπενθυμίζουμε ότι στις ΗΠΑ αναμένεται η έγκριση του εμβολίου έως και το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Οι συχνότερες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν από τους επιστήμονες και αφορούν το σύνολο 43.252 εθελοντών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών ήταν οι ακόλουθες:
- Αντιδράσεις γύρω από το σημείο της ένεσης στο χέρι (84,1%),
- κόπωση (62,9%),
- πονοκέφαλος (55,1%),
- μυαλγίες (38,3%),
- ρίγη (31,9%),
- πόνοι στις αρθρώσεις (23,6%),
- πυρετός (14,2%).
Σοβαρότερες αντιδράσεις σημειώθηκαν σε ποσοστό 0 έως 4,6% των εθελοντών, ενώ ήταν πιο συχνές στους νέους (4,6%) από ότι στου εθελοντές που ήταν άνω των 55 ετών (2,8%).
Σύμφωνα με την έρευνα οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των κλινικών δοκιμών, αυτές δηλαδή που απαιτούν νοσηλεία, ήταν πολύ σπάνιες και μάλιστα σε ποσοστό λιγότερο του 0,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρενέργειες αυτές ήταν ίσες τόσο στους εθελοντές που εμβολιάστηκαν με το placebo εμβόλιο όσο και σε αυτούς που έκαναν το κανονικό. Αυτό είναι κάτι που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο δεν είχε σχέση με τις παρενέργειες αυτές.
Ένα νέο στοιχείο προέκυψε επίσης σε αυτήν την έρευνα είναι ότι το εμβόλιο φαίνεται να είναι όχι μόνο πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη των σοβαρών μορφών της Covid-19 έπειτα από δύο δόσεις, αλλά και στην πρόληψη της Covid-19 έπειτα από την πρώτη δόση, καθώς και σε εκείνους που είχαν μολυνθεί πριν από τον κορονοϊό, "αν και τα διαθέσιμα δεδομένα για αυτά τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν οριστικά συμπεράσματα".
Ολόκληρη η έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)
Το χρονοδιάγραμμα για το εμβόλιο στις ΗΠΑ
Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και στις ΗΠΑ για την έγκριση του εμβολίου. Οι ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αυτή την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα αυτή την Πέμπτη ή και την Παρασκευή. Από τη στιγμή που θα εγκριθεί το εμβόλιο στις ΗΠΑ, θα χρειαστούν περίπου 24 ώρες ώστε τα εμβόλια να διαμοιραστούν μέσω του στρατού στα σημεία που έχουν οριστεί από τις πολιτείες.
Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα χρειαστεί συνολικά 36 ώρες από την έγκριση του εμβολίου μέχρι την έναρξη των εμβολιασμών.
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία
Ξεκίνησαν χτες οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία. Η 90χρονη Maggie Keenan από τη Μεγάλη Βρετανία έγινε ο πρώτος πολίτης που λαμβάνει το εμβόλιο της Pfizzer έναντι του κορονοϊού, χωρίς να συμμετέχει σε δοκιμαστικό έλεγχο. Ο εμβολιασμός έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Coventry και του Warwichshire (UHCW NHS Trust).
Η Βρετανία, που έχει πληγεί λόγω της πανδημίας με τουλάχιστον 61.000 νεκρούς, είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech. Η Ρωσία εν το μεταξύ άρχισε και αυτή να χορηγεί, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V.
Τι είναι η «ταυτότητα Covid»
Σύμφωνα με τη Daily Mail, στη Βρετανία κυκλοφόρησε ήδη η «ταυτότητα Covid». Η ταυτότητα Covid είναι ουσιαστικά η κάρτα, που θα παρέχεται σε όσους κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Η κάρτα εμβολίου περιλαμβάνει το όνομα του εμβολίου, τον αριθμός της παρτίδας του εμβολίου και την ημερομηνία του εμβολιασμού του πολίτη. Στην κάρτα υπάρχει χώρος για δεύτερη ημερομηνία όπου θα καταγράφεται η επαναληπτική δόση του εμβολίου της pfizer.
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για το που ακριβώς πού θα είναι απαραίτητη η κάρτα εμβολίου ή αλλιώς ταυτότητα covid. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι, θα χρειάζεται στις διεθνείς πτήσεις, αφού ήδη αεροπορικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν θα αφήνουν τον κόσμο να ταξιδέψει χωρίς απόδειξη του εμβολίου.
Ποια είναι τα τρία εμβόλια με τα καλύτερα απολέσματα
Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας εξηγεί στο efsyn.gr ποια είναι τα τρία επικρατέστερα εμβόλια και ποιες είναι οι διαφορές τους:
Εμβόλιο Πανεπιστημίου Οξφόρδης-AstraZeneca
«Λίγο πολύ καταλαβαίνουμε πώς αναπτύχθηκε γιατί γνωρίζαμε την τεχνολογία. Παίρνουμε τον ιό και τον αδρανοποιούμε βγάζοντας το γενετικό του υλικό. Δίνουμε μόνο τις πρωτεΐνες, το ανοσοποιητικό σύστημα τις αναγνωρίζει σαν ιό και βγάζει ο οργανισμός τα αντισώματα.
Επειδή ο κορονοϊός ήρθε ξαφνικά και ήθελαν να κάνουμε γρήγορα ανοσία, δοκιμάσανε δύο κομμάτια του ιού για να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Πήραν λοιπόν αυτό το “χιμαιρικό” αποτέλεσμα (από τη Χίμαιρα, μυθικό πλάσμα με χαρακτηριστικά πολλών διαφορετικών ζώων) και είδαν ότι κάνει καλή αντιγονικότητα σε ποσοστό 70-80-90%, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο, θα το δούμε στο εγγύς μέλλον».
Εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της moderna
«Moderna και BioNTech δούλευαν πολλά χρόνια για να αναπτύξουν προϊόντα με βάση το mRNA. Διότι ανοίγει πόρτες στη θεραπεία αφού μπορεί να φτιάξει πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός.
Για παράδειγμα, έχω έναν διαβητικό ο οποίος δεν παράγει ινσουλίνη. Αν του βάλω το mRNA, αυτομάτως θα μπορεί να φτιάξει ινσουλίνη. Αρα γίνεται κατανοητό ό τι η τεχνολογία αυτή δεν αφορά μόνο το εμβόλιο του κορονοϊού, αλλά μία μεγάλη κατηγορία θεραπειών».
Ποιο είναι καλύτερο από τα τα τρία εμβόλια;
Αυτό δεν το γνωρίζουμε. «Της AstraZeneca είναι παλιάς τεχνολογίας, άρα γνωστών πλημμελημάτων, τα άλλα είναι νέας τεχνολογίας, στη θεωρία είναι ιδανικά, χωρίς παρενέργειες».
Χωρίς παρενέργειες; Ούτε καν τις ελάχιστες γνωστές των παλιών εμβολίων; «Δεν περιμένουμε παρενέργειες γιατί το RNA ενσωματώνεται στον πυρήνα των κυττάρων και δεν μετεγγράφεται διότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει ανάστροφη τρανσκριπτάση. Αρα, θεωρητικώς κάνει μόνο καλό. Ωστόσο αναμένουμε να δούμε κατά πόσο το όχημα που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει το RNA και τι μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια στον ανθρώπινο οργανισμό» εξηγεί ο καθηγητής.
Οι όποιες παρενέργειες από ένα εμβόλιο χωρίζονται σε εκείνες της οξείας φάσης, που φαίνονται δηλαδή άμεσα με το τσίμπημα ή στα πρώτα 24ωρα, και τις μετέπειτα που μπορεί να φανούν σε 1, σε 10, σε 20 χρόνια, αναφέρει ο ίδιος.
Προσθέτει πως «στην περίπτωση της παλιάς τεχνολογίας ενός εμβολίου (AstraZeneca) μπορεί μια παρενέργεια να είναι κάποιο πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, πυρετός, διάρροια κ.λπ. Και τις μακροχρόνιες συνέπειες τις γνωρίζουμε. Εάν από τον κορονοϊό πεθάνουν 15.000 άνθρωποι στη χώρα μας, από το εμβόλιο θα χαθούν 5 σε πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.
Το εμβόλιο στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να δοθεί στις 28 Δεκεμβρίου 2020. Έπειτα από την έγκριση του εμβολίου θα αρχίσει άμεσα η διανομή του σε όλες τις χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.
Εφόσον ισχύσουν τελικά οι παραπάνω ημερομηνίες οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη