Η Σοφία Μπεκατώρου είναι μια ηρωίδα των ημερών μας. Άνοιξε δρόμους για ένα κίνημα απελευθερωτικό και δημιουργικό. Η γενναιότητά της και η αρετή της είναι πρωτόγνωρα καθοριστικές – τολμώ να πω ιστορικές.
«Αισθάνομαι ικανοποιημένη, σαν να έφυγε ένα βάρος από επάνω μου που κουβάλαγα χρόνια. Η κοινωνία μας είναι σαν μια αλυσίδα, η οποία σπάει από τον οποιονδήποτε κρίκο της. Το θετικό είναι ότι όσο βλέπω να δημιουργούνται κοινωνικές αλλαγές και να αλλάζουν οι θεσμοί, μου δίνει περισσότερο κουράγιο. Το #Metoo δεν είναι ένα κίνημα που αφορά τη δημοσιότητα σε μια έξαρση ψυχολογικής εκτόνωσης.
Έχει να κάνει περισσότερο με την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστούν οι νόμοι και οι δομές που έχουμε στη χώρα μας, ώστε να συμβαδίζουμε με τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Μπορεί να μην συμβαδίζουμε με την ευρωπαϊκή ένωση σχετικά με την ισότητα των δυο φύλων, αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο, υπάρχει η βάση. Αυτό που δεν έχει ισχύει στην Ελλάδα είναι το γεγονός πως οι αρμόδιοι φορείς, όταν τους δίνεται μια πληροφορία δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ώστε να προχωρήσει το επόμενο στάδιο που είναι το πιο δύσκολο», είπε η Σ. Μπεκατώρου.
Ο αγώνας για τη χειραφέτηση της γυναίκας είναι αγώνας για δίκαιη κοινωνία και για ελευθερία του ανθρώπου. Είναι αγώνας για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό, χωρίς βία και ανισότητες. Δεν είναι αγώνας μόνο της γυναίκας αλλά και των προοδευτικών πολιτών και κοινωνικών δυνάμεων. Είναι βαθιά κοινωνικός και απελευθερωτικός αγώνας.
Υπάρχουν ισχυρές ιστορικές καταβολές για τις διακρίσεις κατά της γυναίκας, καταβολές με πολλές αναφορές υποκουλτούρας και παρακμιακής θεώρησης. Και αναπαράγονται εύκολα και πολλαπλά από τους θεσμούς και από τους πολίτες, από την πολιτεία και την κοινωνία και προπάντων από κάθε μορφής εξουσίας.
Το σημερινό κοινωνικό και πολιτικό σύστημα του καπιταλισμού και οι δυνάμεις της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού έχουν διαμορφώσει ένα κραταιό σχήμα χειραφέτησης της γυναίκας μέσα από δύο κυρίως πεδία. α) Στο χώρο εργασίας και στην επαγγελματική εξέλιξη διαμορφώνει ισχυρό δίκτυο διακρίσεων κατά της γυναίκας. Σε καμιά χώρα δεν υπάρχει ισότιμη και δίκαιη θέση της γυναίκας σε σχέση με εκείνη του άντρα. β) Το σώμα της γυναίκας έχει εμπορευματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ολόκληρο το “σύμπαν” των διαφημίσεων και των αγοραίων προβολών κάθε λογής προϊόντος και υπηρεσίας περιστρέφεται σχεδόν καθολικά γύρω από μια σεξιστική εικόνα του γυναικείου σώματος.
Αλλά δεν είναι υπεύθυνο για την χειραγώγηση της γυναίκας μόνο το κεφαλαιοκρατικό σύστημα. Οι ποικίλοι κοινωνικοί θεσμοί, η καθημερινή ζωή και πραγματικότητα, ο τρόπος σκέψης και η συνολική κοσμοθεωρία είναι διαποτισμένα από ανδροκρατικά στερεότυπα, που παίρνουν τη μορφή των αξιωμάτων!
Ο έρωτας και η αγάπη, που αποτελούν τη βασική πηγή ευτυχίας και χαράς, που είναι το κύριο πεδίο καλλιέργειας του συναισθηματικού μας κόσμου και της ψυχοσωματικής μας ευεξίας, μετασχηματίζονται σε μορφές απαξίωσης της αξιοπρέπειάς μας και του ανθρώπου μέσα από τις ατέλειωτες ενέργειες βαρβαρότητας, έμφυλης βίας, σεξιστικών αναφορών, βιασμών. Το να μετασχηματίζονται οι πιο όμορφες εκφράσεις του ανθρώπου – του έρωτα και της αγάπης – σε μαύρες σκιές απαξίωσής του αποτελεί δείγμα απόλυτου σκοταδισμού.
Τα ερωτήματα αφορούν κάθε πολίτη. Πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των φύλων και μεταξύ των ανθρώπων, όταν δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός και δικαιοσύνη; Πώς μπορούν να αναπτύσσονται τα συναισθήματα – και ιδιαίτερα ο έρωτας και η αγάπη - όταν απαξιώνονται τα πρόσωπα που τα εκφράζουν;
Ο αγώνας για την απελευθέρωση της γυναίκας είναι αγώνας για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες και διακρίσεις, διαποτισμένη με αξίες βαθιά ουμανιστικές: την αλληλεγγύη, την αυτοπραγμάτωση, τη δικαιοσύνη. Είναι αγώνας για το “βασίλειο” της ελευθερίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση