Ένα άτομο ανά 100.000 αφορούν τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca και μάλιστα στο χειρότερο σενάριο. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».
Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασε, έως ένας στους δέκα Έλληνες εκτιμάται ότι είχε αντισώματα για τον κορονοϊό στο τέλος του 2020, δηλαδή είχε νοσήσει από κορονοϊό.
Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους πολίτες μεταξύ 20 και 50 ετών. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ο κορονοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, ενώ τόνισε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού.
Για τα εμβόλια, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι «δεν έχουν ζωντανό ιό», αλλά «διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει». Την ίδια ώρα, «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή». Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημειώνοντας πως στη γειτονική χώρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί. Μάλιστα «η πανδημία παραμένει ελεγχόμενη» στο Ισραήλ, όπως εξήγησε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση