Εύβοια: Τρία μέτωπα φωτιάς απειλούν να φτάσουν στο Αιγαίο
«Αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Φ. Σπανός

Οι φλόγες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την καταστροφική τους πορεία Β. Εύβοια . Οι ενισχυμένες εναέριες δυνάμεις -κατά περιόδους ακόμα και 7 αεροπλάνα και ελικόπτερα- καλούνται να δώσουν τη μάχη σε τρία βασικά μέτωπα ενώ από τη στιγμή που οι φλόγες έχουν κάψει χθες Σηπιάδα και Χρόνια και σήμερα τις Ροβιές, πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα στο μεσοδιάστημα παρά μόνο θάλασσα.

Έτσι το σύνολο των δυνάμεων έχει ρίξει το κύριο βάρος στον ορεινό όγκο και στα χωριά τα οποία παραμένουν κυκλωμένα από τις φλόγες.

Η μάχη, τώρα, δίδεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

Αυτή την ώρα ένας μεγάλος όγκος από πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας δίνουν μία πραγματική μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να την σταματήσουν, με τον περιφερειάρχη να διατηρεί αμφιβολίες, καθώς όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «και σήμερα το πρωί είχαμε καθηλώσει τη φωτιά στο ίδιο χωριό αλλά λίγο αργότερα πήρε πάλι διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες».

Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες είναι ένα τεράστιο μέτωπο που έχει σχηματιστεί μετά το χωριό Καλαμούδι και δυτικά από το χωριό Κουρκουλοί που αρχικά κινήθηκε απειλητικά προς τη Μονή του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα. 

Όσον αφορά τους τρεις μοναχούς που είχαν εγκλωβιστεί στο μοναστήρι, καθώς δεν ήθελαν να το εγκαταλείψουν, έχουν απομακρυνθεί από το σημείο και είναι καλά στην υγεία τους.

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πυροσβέστες, με τη βοήθεια από μηχανήματα απέτρεψαν τις φλόγες να φτάσουν μέχρι το Μοναστήρι το οποίο σώθηκε αφού η φωτιά πέρασε λίγα μέτρα μακρύτερα.
Τώρα πλέον η φωτιά έχει βρει μπροστά της ένα παρθένο δάσος με πεύκα, τα οποία φτάνουν τα 30 και τα 40 μέτρα, το οποίο κατακαίει ακολουθώντας μία πορεία πλέον προς την Ιστιαία.

«Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει εκεί. Ίσως είναι το πιο εφιαλτικό μέτωπο» σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειάρχης ενώ δίδεται μία μεγάλη μάχη κυρίως από αέρος καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν επίγεια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά τις αναζωπυρώσεις ο κ. Σπανός σημειώνει ότι «ιδιαίτερα για αυτές που βρίσκονται μέσα στο καμένο δεν υπάρχει διέξοδος, αλλά αντίθετα υπάρχουν αναζωπυρώσεις που βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν καεί και από την μία στιγμή στην άλλη ενδέχεται να είναι το επόμενο πρόβλημα για την περιοχή».

Ο περιφερειάρχης, πάντως, αποφεύγει να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με τις καταστροφές τονίζοντας ότι «η φωτιά εκτείνεται σε μία έκταση που είναι περισσότερα από 25.000 στρέμματα». «Υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν αγροτικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν υποδομές και υπάρχει και ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο θυσιάζεται» σημειώνει.

Αναφερόμενος τέλος στα μέτωπα της φωτιάς που υπάρχουν ανάμεσα στη Χρόνια και τις Ροβιές λέει πως «πλέον δεν υπάρχει κάτι για να καεί.... Οι φλόγες πέρασαν μέσα στους οικισμούς» και επίσης αποφεύγει να κάνει και αποτίμηση για τα καμένα σπίτια λέγοντας ότι «φοβάμαι ότι η ακριβής εικόνα θα είναι εφιαλτική όταν το επόμενο διάστημα θα γίνει η καταγραφή».

Για ακόμη μία φορά, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στην περιοχή από τις πρώτες ώρες που εξερράγη η φωτιά, επαναλαμβάνει ότι «στις οποιεσδήποτε ενέργειες μας, στις οποιεσδήποτε επιλογές μας προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι και μετά τα σπίτια και οι υποδομές» και επισημαίνει ότι «εκτός από τις χθεσινές εκκενώσεις των οικισμών και σήμερα στις Ροβιές η απομάκρυνση των ανθρώπων έγινε συντονισμένα και με ασφάλεια χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή».

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lipos_0.jpg
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
Για όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν «με ασφάλεια», αυτές είναι ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην καύση του λίπους της κοιλιάς
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι