Λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και παρόλα αυτά περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη της δήλωση τους. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανόν να αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε ολιγοήμερη παράταση μια και ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων, παραμένει εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με το 2020.
Αν σκεφτεί κανείς ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων λήγει σε 4 ημέρες και εκκρεμούν 800.000 δηλώσεις, τότε θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά περισσότερες από 150.000 δηλώσεις, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο. Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και οι λογιστές οι οποίοι «τρέχουν και δε φτάνουν» με τις συνθήκες που δημιούργησαν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενον να δώσει μικρή παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δηλαδή, 5 επιπλέον ημέρες. Είναι γεγονός πως ο χρόνος πιέζει το υπουργείο καθώς στόχος του είναι αμέσως μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων να πραγματοποιηθεί και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, οι λογιστές και το οικονομικό επιμελητήριο ζητούν να δοθεί επιπλέον παράταση, μέχρι το τέλος του μήνα, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Με επιστολή του ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας επισημαίνει ότι είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, δεδομένου και ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι "δύσκολες περιπτώσεις δηλώσεων".
Στο πλαίσιο αυτό, το ΟΕΕ ζητά μεταξύ άλλων:
- τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2020 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης (3%) με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου,
- τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 για τους κατοίκους και επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.614.043 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 7.715.699 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
- Το 32,24% των φορολογουμένων, δηλαδή το ένα τρίτο των πολιτών, καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.487.715 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,19 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 882 ευρώ.
- Το 51,21% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 7.715.699 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 3.952.067 είναι μηδενικά.
- Για το 16,54% των φορολογουμένων ή 1.275.917 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 258 ευρώ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση