Τη μελέτη-κόλαφο των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για την κατάσταση του ΕΣΥ εν μέσω κορονοϊού και τον φόρτο νοσηλείας και θνητότητας διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία εντάσσει στην έρευνα που διενεργεί ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την κατάσταση στις ΜΕΘ.
Η μελέτη των δύο επιστημόνων θα ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζεται εδώ και καιρό στην Εισαγγελία η οποία θέτει υπό διερεύνηση κάθε αναφορά που δημοσιοποιείται και συνδέεται με την υγεία και προστασία των πολιτών.
Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα θα τεθούν υπόψη του εισαγγελικού λειτουργού που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για ζητήματα που αφορούν συνθήκες νοσηλείας και διαθεσιμότητας των ΜΕΘ σε ασθενείς με Covid 19.
Μελέτη - κόλαφος για την κυβέρνηση
Κόλαφος για την κυβέρνηση είναι η μελέτη για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και τα στοιχεία που αφορούν την νοσηλεία των ασθενών στο ΕΣΥ που δημοσίευσαν οι καθηγητές Σωτήρης Τσίοδρας και Θεόδωρος Λύτρας.
Με την μελέτη αποκαλύφθηκε πως η νοσηλεία των ασθενών εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, ενώ αναφέρει πως πάνω από 1.500 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν ήταν καλύτερα ενισχυμένο ή δεν υπήρχε τόση πίεση στο ΕΣΥ.
Είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι
Σημειώνεται ότι η ανάλυση των στοιχείων της πανδημίας έγινε τέλος Μάϊου του 2021, με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Θεόδωρο Λύτρα να ξεκαθαρίζει πως είχαν ενημερωθεί «άμεσα κ επανειλημμένα» όλοι όσοι «λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο», γεγονός που όχι μόνο αποσιωπήθηκε από την κυβέρνηση αλλά αγνοήθηκε και δεν προχώρησε στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας.
Προσπάθεια «αδειάσματος» Τσιόδρα-Λύτρα από τη Γκάγκα
«Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται». Αυτό απάντησε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε ερώτηση για τη μελέτη - κόλαφο Τσιόδρα-Λύτρα που προκάλεσε νέα κατακραυγή σε βάρος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.
«Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του ’20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού», είπε αρχικά η κ. Γκάγκα, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας.
«Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ…», συμπλήρωσε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση