Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε εκ νέου στην πρότασή του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καταθέτοντας συγκεκριμένα «ειρηνευτικά σχέδια». Η τελευταία του συνέντευξη στο περιοδικό TIME, όπως αναμενόταν, προσδιόρισε τη θέση του για το τέλος του πολέμου, ενώ διατυπώθηκαν και οι όροι μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη στην περιοχή.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του να εξηγήσει την αφετηρία του πολέμου, υπερασπίστηκε την άποψη ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε λόγω των προσπαθειών ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε, υπονοώντας ότι οι προσπάθειες του Κιέβου να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας. Παράλληλα, τόνισε ότι η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για την παρανόμως προσαρτημένη περιοχή το 2014.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το Reuters, η αμερικανική πρόταση για την ειρηνευτική συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις και εγγυήσεις για τις δύο πλευρές. Ο Τραμπ, μέσω των ΗΠΑ, προτείνει:
Μόνιμη κατάπαυση του πυρός και άμεση έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων.
Εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία από μια ομάδα ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών κρατών.
Η Ουκρανία δεν θα επιδιώξει πλέον ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά μπορεί να επιδιώξει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ρωσικής κυριαρχίας στη Κριμαία και το Λουγκάνσκ, καθώς και στα εδάφη της Ζαπορίζια, Ντόνετσκ και Χερσώνα που ελέγχονται από τη Ρωσία.
Παράλληλα, η Ουκρανία θα ανακτήσει εδάφη στην περιοχή του Χάρκοβο και τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.
Επιπλέον, η Ουκρανία θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα αποζημιωθεί οικονομικά, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν.
Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της δεν συμφωνούν πλήρως με την αμερικανική πρόταση και υποβάλλουν τις δικές τους αντιπροτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:
Πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός σε όλες τις στρατιωτικές ζώνες.
Ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και επιστροφή των εκτοπισμένων ουκρανικών παιδιών από τη Ρωσία.
Η Ουκρανία θα επιδιώξει ένταξη στην ΕΕ, αλλά το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτό.
Ανεμπόδιστη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο και έλεγχος της χερσονήσου Κινμπούρν.
Στην Ουκρανία θα παραμείνουν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες.
Στην ίδια λογική, η Ουκρανία ζητά την άμεση επιστροφή των εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία, ενώ προτείνει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τα εδαφικά ζητήματα μετά την πλήρη κατάπαυση του πυρός.
Η στρατηγική συμφωνία που προτείνεται από τις ΗΠΑ φαίνεται να επιδιώκει έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει την επιστροφή στην ειρήνη ενώ παράλληλα θα διατηρήσει τη Ρωσία με σημαντικά εδάφη και επιρροή στην Ουκρανία. Παρά τις διαφοροποιήσεις στις αντιπροτάσεις των Ουκρανών και Ευρωπαίων συμμάχων, η κατεύθυνση της συμφωνίας δείχνει ότι η Ουκρανία θα αναγνωρίσει την εδαφική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από τη ρωσική επέμβαση, με παράλληλη διασφάλιση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της μέσω ισχυρών εγγυήσεων.
Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες σε διεθνές επίπεδο, καθώς η αποδοχή της θα μπορούσε να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή και να φέρει ανακατατάξεις στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ