Ολοκληρώθηκε η νεκροψία του Ζιφιού, της νεαρής ραμφοφάλαινας που βρέθηκε νεκρή από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά του νησιού. Σύμφωνα με την νεκροψία, ο Ζιφιός είχε χρόνια σοβαρή αρτηρίτιδα και σοβαρή παρασίτωση στους νεφρούς.
Υπενθυμίζεται πως ο Ζιφιός, εντοπίστηκε προ ημερών στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου τραυματισμένος.
Η νεκροψία, που διήρκεσε εννιά ώρες, διενεργήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νατάσσας Κομνηνού, με τη συμμετοχή έξι κτηνιάτρων, τριών βιολόγων και ενός περιβαλλοντολόγου.
Σύμφωνα με τη νεκροψία, τα πιθανά αίτια θανάτου του θηλαστικού αποδίδονται σε «σοβαρή χρόνια αρτηρίτιδα και σοβαρή παρασίτωση των νεφρών από Crassicauda spp».
Ελήφθησαν δείγματα από όλα τα όργανα του ζιφιού, τα οποία ήδη μεταφέρονται στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για περαιτέρω ιστοπαθολογικές και άλλες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθούν πιθανά συνυπάρχοντα προβλήματα και να καθοριστεί η αιτιολογική διάγνωση των μακροσκοπικών ευρημάτων, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Δήμητρας Ψάλλα.
Από τη νεκροψία της ραμφοφάλαινας διαπιστώθηκαν :
● Χρόνια σοβαρή αρτηρίτιδα της κοιλιακής αορτής, της γαστροεπιπλοϊκής αρτηρίας και των μεσεντέριων αρτηριών.
● Σοβαρή παρασίτωση.
● Σοβαρή απίσχναση, δηλαδή σημαντική απώλεια βάρους λόγω ασθένειας.
● Ο γαστρεντερικός σωλήνας ήταν κενός, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζώο είχε να σιτιστεί πολύ καιρό.
● Πρόσφατο ανοικτό κάταγμα της κάτω γνάθου.
Στην ομάδα νεκροψίας του Ζιφιού συμμετείχαν η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ Νατάσσα Κομνηνού, οι κτηνίατροι Παύλος Πέζαρος, Ελευθερία Γρεβεντοπούλου, Παντελής Σαρρής, Θεόδωρος Καναβός, Γρηγόρης Μαρκάκης, η βιολόγος - ωκεανογράφος από το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ Αιμιλία Δρούγα, ο θαλάσσιος βιολόγος από την Εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Mom Κίμωνας Κοεμτζόπουλος, η βιολόγος Έλενα Ακριτοπούλου και ο περιβαλλοντολόγος Νικήτας Βογιατζής.
Ο ζιφιός θα οδηγηθεί σε καύση.
«Στήθηκε ένα ωραίο show» – Σοβαρά λάθη στην περίθαλψη της νεαρής φάλαινας
Για σοβαρά λάθη στην περίθαλψη της μικρής φάλαινας που οδήγησαν στον θάνατό της έκανε λόγο ο διευθυντής Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης. Όπως είπε δεν ήταν δεδομένο ότι η κατάληξη του ζώου θα ήταν αυτή, και δεν ήταν μάταιο να γίνουν προσπάθειες να σωθεί.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «γαϊτανάκι λαθών».
«Πιθανότατα και το ινστιτούτο μας να έπρεπε να στήσει κάποιο show στον βωμό της δημοσιότητας, να γράψουμε κάποιο ποίημα και εμείς. Το υπουργεί0 περιβάλλοντος όρισε αυτά τα άτομα και αυτό γίνεται πολλά χρόνια. Στην περίπτωση του κήτους, δεν μας κάλεσε κανείς. Δεν μπορώ να φύγω από το Αιγαίο με μία ομάδα ανθρώπων χωρίς κάποια επίσημη πρόσκληση», ανέφερε.
Δεν έπρεπε να υπάρχει τόσος κόσμος
«Αυτά που εκτυλίχθηκαν δεν έχουν σχέση με την διάσωση του ζώου. Αρχικά ένα άρρωστο ζώο όπως και όλα τα θηλαστικά όταν κινδυνεύουν αναζητά τις ακτές και χρίζει βοήθειας. Είναι ένα ζώο που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με ανθρώπους, δεν έχει ακούσει ανθρώπινη φωνή, ζει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, απομονώνεις το ζώο σε μία απομακρυσμένη ακτή, και δεν παράγεις θόρυβο και οχλαγωγία. Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν αυτό το ζώο, πρέπει να είναι εξειδικευμένοι για την ασφάλειά τους», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο.
«Δεν μπορούν να πάνε άσχετοι άνθρωποι και να προσεγγίσουν το ζώο, δεν μπορεί ένας άνθρωπος 50 κιλά να πλησιάσει ένα ζώο 2,5 τόνων. Φυσικά οι πολίτες λειτούργησαν αυθόρμητα από πρόθεση να βοηθήσουν. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένοι κτηνίατροι, δεν μπορεί να πάει ένας άνθρωπος που κάνει ενέσεις σε σκυλάκια ή άλλα ζώα, να περιθάλψει ένα κήτος 2,5 τόνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπίδης.
Τα λάθη που έγιναν στη διάσωση του Ζιφιού
To «μεγάλο λάθος, ενάντια σε κάθε πρωτόκολλο και λογική» επαναπροώθησης του ζώου στα ανοιχτά επισημαίνει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, στέλεχος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας με ανάρτησή του. Επισημαίνει τις ανεπιτυχείς προσπάθειες αιμοληψίας από κτηνιάτρους που δεν είχαν γνώση χειρισμού τέτοιου ζώου αλλά και την ομάδα αυτοαποκαλούμενων "διασωστών" που προσέγγισαν το ζώο για να κινηματογραφήσουν μέλος τους να του τραγουδάει.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», τονίζει ότι η επαναπροώθηση του Ζιφιού στα ανοιχτά μπορεί να αποβεί ολέθρια, τη στιγμή που δεν είχε αποθεραπευτεί και που μετά βίας κατόρθωνε να κρατηθεί στην επιφάνεια. Αναφέρεται ακόμη ότι έφερε πολλαπλά κατάγματα στο ρύγχος και ορατά τραύματα στο σώμα του.
Επιπλέον, αναφέρουν πως δεν έλειψαν κωμικοτραγικά γεγονότα, όπως την προσπάθεια προσέγγισης του ζώου από αυτοαποκαλούμενους “διασώστες” που απαίτησαν, με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας, να αποσπάσουν τον Ζιφιό από τους δύτες. Τελικά τον απομάκρυναν για να κινηματογραφήσουν μέλος της να τραγουδάει στο ζώο.
Το εν λόγω βίντεο μεταδόθηκε από πολλά μέσα ως μια όμορφη κίνηση της εθελόντριας προς το κήτος, ωστόσο μια τόσο έντονη ανθρωπογενής όχληση μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμα και ένα υγιές άγριο ζώο. Πολλώ μάλλον για τον ήδη καταβεβλημένο Ζιφιό.
Σημειώνεται πως το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική οργάνωση συνδυάζει εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα και δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας, στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών και της Βορειανατολικής Μεσογείου, αποδομεί την επιχείρηση διάσωσης, εστιάζοντας στα σφάλματα που έχουν γίνει και τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες του ζιφιού.
Από το 1998, το Αρχιπέλαγος έχει επικεντρωθεί στο συνδυασμό διεπιστημονικής έρευνας και αποτελεσματικών δράσεων προστασίας, στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι τοπικές κοινωνίες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση