Γιατί στην Ελλάδα είναι πολύ ψηλός ο αριθμός θανάτων από Κορονοϊό;
Ο αυξημένος αριθμός θανάτων στη χώρα μας δεν είναι μόνο πρόβλημα του ιού αλλά και του συστήματος υγείας. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα.

Εδώ και καιρό ο αριθμός των καθημερινών θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Τι συμβαίνει;

Σε μια σειρά παραμέτρων, που επικεντρώνονται κυρίως στο απροετοίμαστο σύστημα υγείας για τόσο μεγάλο φόρτο ασθενών, στην έλλειψη ικανού αριθμού έμπειρων και εξειδικευμένων γιατρών και νοσοκόμων, στην καθυστερημένη παραπομπή νοσούντων από τις απλές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και στην επίσης καθυστερημένη απόφαση ασθενών να ζητήσουν νοσοκομειακή βοήθεια, οφείλεται ο μεγάλος αριθμός νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον πληθυσμό της και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Την άποψη πως δεν πρέπει να κοιτάμε πλέον τον αριθμό των κρουσμάτων από κορονοϊό διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Έχουμε το πρόβλημα με τους θανάτους που είναι ένα μεγάλο θέμα, που δεν είναι μόνο του ιού είναι και του συστήματος υγείας. Ένα σύνθετο θέμα».

Πού οφείλεται ο μεγάλος αριθμός θανάτων

Αναλύοντας την υψηλή θνητότητα, ο κ. Γουργουλιάνης τη συνέδεσε με την οικονομική κρίση από την οποία βγήκαμε πριν από την πανδημική κρίση. «Το 2015, με επίσημες καταγραφές έφυγαν από την Ελλάδα, 15.000 γιατροί. Αυτοί δεν ξαναγύρισαν. Ανοίξαμε κρεβάτια σε ΜΕΘ χωρίς να έχουμε προσωπικό. Έχουμε ένα πρόβλημα λειτουργίας του ΕΣΥ από την πρωτοβάθμια φροντίδα ακόμη, όπου συχνά οι άνθρωποι ψάχνουν και δε βρίσκουν γιατρό».

"Δεν μπορεί να πεθαίνουν 200 άνθρωποι ενώ έχουν εισαχθεί 100 στις ΜΕΘ. Αναλύσαμε αρκετές εβδομάδες επί σειρά, όπου είχαμε αριθμό θανάτων περίπου στο διπλάσιο από τον αριθμό των εισαγωγών. Αυτό συμβαίνει εδώ και μήνες, από τα τέλη Αυγούστου, και δείχνει μια σαφέστατη ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας να τους περιθάλψει", λέει ο καθηγητής του ΤΗΜΜΥ και διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ΘράκηςΒασίλης Τσαουσίδης

Παράλληλα ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής σημειώνει με έμφαση ότι "υπάρχουν περιφερειακά νοσοκομεία που σημειώθηκε θνητότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ακόμα και 100%". 

Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, μία άλλη σημαντική παράμετρος που οδήγησε σε υψηλό αριθμό θανάτων στη χώρα μας, είναι η καθυστερημένη παραπομπή ασθενών από απλές κλίνες των νοσοκομείων στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Άτομα που βρίσκονταν σε πολύ προχωρημένη κατάσταση μεταφέρονταν την τελευταία στιγμή από τις απλές κλίνες των νοσοκομείων σε αυτές των μονάδων εντατικής θεραπείας. Οι ΜΕΘ, όμως, δεν μπορούν να αναστήσουν ασθενείς, όταν βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρω νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο περισσότερα άτομα πέθαναν εκτός ΜΕΘ παρά εντός αυτών, λόγω καθυστερημένης παραπομπής των ασθενών στις ΜΕΘ», λέει ο κ. Κιουμής.
 

Πώς επιδρούν οι συννοσηρότητες στους θανάτους

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι «ένας άλλος λόγος είναι ο τρόπος που μετράμε τους θανάτους. Έχουμε πολλές συννοσηρότητες και οι θάνατοι καταγράφονται ως Covid. Aν κάναμε μία διόρθωση στο πώς καταγράφουμε τους θανάτους στη χώρα μας, θα είχαμε μία μείωση περίπου της τάξης του 20%».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πάσχα
«Kαλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα στις 9 Απριλίου - Τι ισχύει για το «καλάθι των Νονών»
Θα περιλαμβάνει αρνί,  κατσίκι,  τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και σοκολατοειδή προϊόντα
«Kαλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα στις 9 Απριλίου - Τι ισχύει για το «καλάθι των Νονών»
Ευρώπη
Προσλήψεις στην Ευρωπαική Ένωση: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για 200 θέσεις με μισθό πάνω από 7.200 ευρώ
Οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 10 Απριλίου 2025 στις 12:00 το μεσημέρι,...
Προσλήψεις στην Ευρωπαική Ένωση: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για 200 θέσεις με μισθό πάνω από 7.200 ευρώ