emvolio
Menelaos Michalatos / SOOC
Μελέτη διερεύνησης της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια μελέτη για την εκτίμηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση των επαγγελματιών υγείας να εμβολιαστούν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Occupational and Environmental Medicine και το πλήρες κείμενο είναι ελεύθερα προσβάσιμο εδώ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την Καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, την Επίκουρη Καθηγήτρια Όλγα Σίσκου, τη Διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα.

Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ήταν εξαιρετικά υψηλό (91,5%), ενώ το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη το 2020 ήταν σημαντικά μικρότερο (64,6%).

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες αιτίες άρνησης του εμβολιασμού

Ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 885 επαγγελματίες υγείας από όλη την Ελλάδα και το 45,3% ήταν νοσηλευτές, το 25,2% ήταν ιατροί και το 29,5% ανήκαν σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Οι σημαντικότερες αιτίες άρνησης του εμβολιασμού από τους επαγγελματίες υγείας ήταν οι αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 και ο φόβος για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων.

Οι επαγγελματίες υγείας που είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη το 2020 και οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμβολιαστούν κατά της COVID-19. Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας που είχαν περισσότερες γνώσεις για την COVID-19, εκείνοι που εμπιστεύονταν περισσότερο τα εμβόλια κατά της COVID-19 και εκείνοι που εμπιστεύονταν περισσότερο την κυβερνητική ενημέρωση για τις πληροφορίες αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 είχαν αυξημένη πιθανότητα εμβολιασμού. Στον αντίποδα, η περιορισμένη γνώση αναφορικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 σχετίζονταν με μειωμένη πιθανότητα εμβολιασμού.

Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της πανδημίας. Επιπλέον, ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας είναι καθοριστικός, καθώς η θετική τους στάση μπορεί να επηρεάσει το ευρύ κοινό και να συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού κατά της COVID-19, ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρειαστεί ο εμβολιασμός να είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα ενδεχομένως ετησίως.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες