Φωτιά στην Πεντέλη 12 μεσάνυκτα: Η Αττική ξαναζεί την κόλαση του Δάντη! (βίντεο)
Αντιμέτωπη για ένα ακόμη καλοκαίρι με την πύρινη λαίλαπα είναι η Αττική, η οποία βλέπει τον εφιάλτη της Εύβοιας, της Βαρυμπόμπης και άλλων μεγάλων πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια να ζωντανεύει ξανά μέσα από την τεράστια πυρκαγιά στην Πεντέλη

Στις φλόγες έχει τυλιχθεί  ήδη μία τεράστια περιοχή που βρίσκεται στο βουνό της Πεντέλης. Πρόκειται για το Ντράφι,  τη γειτονική και συνορεύουσα Ανθούσα, το Δασαμάρι και τη Διώνη. Την ίδια ώρα η νύχτα εξελίσσεται αρκετά δύσκολη με τους πυροσβέστες να μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει απ' άκρη σε άκρη το Ντράφι.


 
Έχουν ήδη καταστραφεί σπίτια, ενώ η πυρκαγιά δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα.

Στον πρότυπο οικισμό του Ντραφίου, απ' όπου έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι από νωρίς το απόγευμα, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Πολλοί πυλώνες έχουν καταστραφεί και σε πολλά σημεία το δίκτυο έχει υποστεί βλάβες.

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό Καλλιθέα.

Περίπου στις 23:30, τα πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούσαν στον οικισμό Καλλιθέα Πεντέλης κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά. Οι φλόγες περιορίστηκαν και στη χαράδρα ανάμεσα στους καταρράκτες της Πεντέλης, το νεκροταφείο και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, μετά τη μάχη που έδιναν στα πύρινα μέτωπα οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και τα πεζοπόρα τμήματα.

penteli.jpg

420 πυροσβέστες στη μάχη της κατάσβεσης

Στο πεδίο της φωτιάς βρίσκονται 420 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 18 πεζοπόρα τμήματα, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέση υδροφόρες και οχήματα έργου. Επιπρόσθετα στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. 

Οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι τα οκτώ μποφόρ, ενώ η φωτιά βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από τα σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη. 

Την ίδια στιγμή οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο έχουν κυκλώσει περιμετρικά τον οικισμό της Καλλιθέας και προσπαθούν να αποτρέψουν τη φωτιά να μπει μέσα σε αυτόν. Παράλληλα όλο το βράδυ θα βρίσκονται επί ποδός 280 αστυνομικοί που θα είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των σπιτιών για να αποφευχθεί πλιάτσικο αλλά και να διασφαλιστεί η ασφαλής δίοδος των πολιτών. 

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ακόμη οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης στην Πεντέλη με δύο ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων». Πρόκειται για περίπου 150 κομάντος από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και δύο τροχοφόρους Φορτωτές.

Οι στρατιωτικοί είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης. Πρόκειται για περίπου 150 εκπαιδευμένους στρατιωτικούς από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών. Ο στρατός θα διαθέσει και αριθμό λεωφορείων για την εκκένωση κατοίκων, εφ' όσον απαιτηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιπτάμενοι χειριστές ενημέρωσαν πως σε τόσο μικρή περιοχή ήταν τόσα πολλά τα εναέρια μέσα που ήταν οριακά η ασφάλεια πτήσεων. Το πρόβλημα ήταν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσκόλευαν πολύ τις ρίψεις στο μέτωπο της φωτιάς.

Μπουρνούς – Δήμαρχος Ραφήνας: Η πυρκαγιά εξαπλώνεται σαν «χταπόδι»

Σε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η φωτιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα στο Ντράφι, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς.

Αναφορικά με τις εκκενώσεις του πληθυσμού επισημαίνει ότι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη».

Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η φωτιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Ο δήμαρχος ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προκληθείσες καταστροφές στις περιουσίες στο περιβάλλον και την οικονομία εξέφρασε φόβους για τις διάσπαρτες κατοικίες, καθώς σε λίγο θα σταματούσαν οι εναέριες δυνάμεις και θα απέμεναν οι επίγειες μόνο για την κατάσβεση, βοηθούμενες βεβαίως από την αναμενόμενη εξασθένηση των ανέμων.

Υπενθυμίζει ότι ανάλογες καταστάσεις «ζήσαμε ξανά στο παρελθόν με δυστυχώς τραγικές συνέπειες». Συγκρίνοντας τις δύο πυρκαγιές αναγνώρισε έντονες διαφορές, καθώς τότε ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρότερος – άνω των 10-11 μποφόρ, έναντι των 7-8 μποφόρ τώρα – και η κατεύθυνση του οδηγούσε προς την θάλασσα όπου τελικά παγιδεύτηκαν οι συνάνθρωποι μας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης από τους αρμόδιους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nikolopoulos
Εξώδικό στον Περιφ. Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής και προς το υπουργείο Παιδείας κατέθεσαν εκπαιδευτικά σωματεία
Εξώδικο προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας και προς τον Υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων κατέθεσαν την Τετάρτη 17.7.2024 οι...
Εξώδικό στον Περιφ. Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής και προς το υπουργείο Παιδείας κατέθεσαν εκπαιδευτικά σωματεία
pasok
Να απολογηθούμε όλοι οι οργανωτικοί θεσμοί του ΠΑΣΟΚ και όλα τα κομματικά στελέχη για το εκλογικό αποτέλεσμα
«Διαπράττουμε και άλλα λάθη, ως απόρροια της μη πολιτικής και ιδεολογικής ατζέντας που δεν έχουμε θέσει»
Να απολογηθούμε όλοι οι οργανωτικοί θεσμοί του ΠΑΣΟΚ και όλα τα κομματικά στελέχη για το εκλογικό αποτέλεσμα
Συμμετοχή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα του Erasmus+
Συμμετοχή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα του Erasmus+
Υλοποίηση Σχεδίου Κινητικότητας Μαθητών με τη συνοδεία Εκπαιδευτικών του 16ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης στο Πατσέκο της Σικελίας
Συμμετοχή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα του Erasmus+