Κοσμοσυρροή στο Παίδων - Ο άγνωστος ιός των… σχολείων
Τετραπλό PCR τεστ ανιχνεύει ταυτόχρονα κορωνοϊό, RSV και γρίπη Α ή Β

Μια εφημερία «τρόμου» έζησε την Κυριακή (4/12) και το Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”. Παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές έως 16 ετών, με αναπνευστικές ιώσεις και γρίπη έχουν “πλημμυρίσει” τα νοσοκομεία όλης της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά.

Τα περισσότερα εμφανίζουν υψηλό πυρετό, συνάχι και κακουχία.

Συμπτώματα που οδήγησαν πολλά από αυτά μαζί τους γονείς τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», το οποίο εφημέρευε την Κυριακή (4/12).

Όπως όλα δείχνουν όμως εφέτος, δεν θα έχουμε μόνο «τριδημία», – συνύπαρξη δηλαδή COVID, γρίπης και αναπνευστικού ιού RSV- αλλά ίσως και «πολύδημία», καθώς έχει εμφανισθεί ένας νέος ιός- άγνωστης προέλευσης, που έχει μπει στα σχολεία, δίνοντας υψηλό πυρετό για μερικές ημέρες και παρατεταμένο βήχα.

Οπως σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ανδρέας Κωνσταντόπουλος "οι ιογενείς λοιμώξεις για τις οποίες μιλάμε, αφορούν στο ανώτερο και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα".

Κάθε χρόνο βλέπουμε τον συγκυτιακό ιό που εμφανίζει εικόνα βροχιολίτιδας με δύσπνοια, από τον οποίο νοσούν συνήθως βρέφη κάτω του ενός έτους, τονίζει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και προσθέτει: "αυτή είναι η πιο ευάλωτη ομάδα ασθενών. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα των ΗΠΑ, βρέφη κάτω του ενός έτους νοσηλεύονται ήδη στα νοσοκομεία με 155 εισαγωγές ανά 100.000, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά έχουμε 12 εισαγωγές παιδιών ανά 100.000. Αυτό που είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι γονείς, είναι ότι στην περίπτωση που νοσήσει ένα παιδάκι από τον συγκυτιακό ιό, χρειάζεται ισχυρή ενυδάτωση, οξυγόνο και εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, ίσως χρειαστεί και λήψη κορτιζόνης".

Αναφορικά με τον ιό της εποχικής γρίπης, ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος υπογραμμίζει ότι την φετινή χρονιά, η γρίπη είναι βαριά, με κύρια χαρακτηριστικά τον υψηλό πυρετό για 5 ημέρες, πονοκέφαλο, πόνο στο λαιμό, κακουχία, μυαλγίες, ενώ μπορεί να κάνει επιπλοκές όπως λαρυγγίτιδα, ή πνευμονία που οφείλεται είτε στην γρίπη, είτε στον πνευμονιόκοκκο. Επομένως για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία είναι σκόπιμο όταν ξεκινά ο πυρετός οι γονείς να κάνουν το τεστ για την γρίπη και να αρχίσουν να δίνουν το αντιικό φάρμακο το πρώτο ή το δεύτερο 24ωρο- σε χαπάκια 30, 40 ή 75mlg- πρωί και βράδυ, συμπληρώνει.

Επιστημονική εξήγηση για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή υπάρχει τέτοια μεγάλη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων και ιώσεων στα παιδιά δεν έχει δοθεί ακόμα, αλλά υπάρχει μια εκτίμηση πως το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται πως έχει αδυνατίσει εξαιτίας κάποιων παραγόντων κι έτσι δεν έχει αναπτύξει τη δυνατότητα ισχυρής αντίδρασης

Ο άγνωστος ιός των… σχολείων

Όμως όπως όλα δείχνουν, υπάρχει ένας ακόμη ιός, ο οποίος ο οποίος φαίνεται θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα έντονα εφέτος και ο οποίος ξεκινά συνήθως από τα σχολεία. Ένας ιός, ο οποίος από κλινικής πλευράς, έχει τα εξής συμπτώματα, σύμφωνα με τον καθηγητή: υψηλός πυρετός για δύο ή 4 ημέρες, έντονος και παρατεταμένος βήχας. Δεν γνωρίζουμε ποιος ιός είναι, ωστόσο συμπτωματικά, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με ενυδάτωση και αναλγητικά. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει ακόμη, ότι ο συγκεκριμένος ιός απαιτεί προσοχή, διότι μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, ή βρογχοπνευμονία, ή λαρυγγίτιδα και σπανιότερα ωτίτιδα.

Η μάσκα προφυλάσσει από όλες τις ιογενείς λοιμώξεις, για τον λόγο αυτό, ο καθηγητής συστήνει να χρησιμοποιείται και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, ενώ συστήνει και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, καθώς και τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκκοκκου, και σε παιδιά, εκτός από τους ενήλικες.

Τετραπλό PCR τεστ ανιχνεύει ταυτόχρονα κορωνοϊό, RSV και γρίπη Α ή Β

Μέσα σε μόλις τρεις ώρες, και με τη λήψη μόνο ενός ρινοφαρυγγικού δείγματος, οι γιατροί του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" της Θεσσαλονίκης έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν αν ο ασθενής που έχει προσέλθει στα εξωτερικά ιατρεία με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) ή από δύο τύπους του ιού της γρίπης (Α και Β).

Το καινοτόμο πρωτόκολλο RT PCR Test, που εφαρμόζεται από τις 23 Νοεμβρίου στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του νοσοκομείου, λύνει τα χέρια των εργαστηριακών και κλινικών γιατρών, ειδικά σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη επονομαζόμενη "τριδημία" των παραπάνω αναπνευστικών ιών.

Μιλώντας στο iatronet.gr, η διευθύντρια του Μικροβιολογικού και Αιματολογικού Εργαστηρίου του "Γ. Γεννηματάς" και πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, δρ Κωνσταντίνα Κοντοπούλου (φωτογραφία), εξηγεί τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, που εφαρμόζεται μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, τουλάχιστον για τη Βόρεια Ελλάδα.

Σκιαγραφώντας την εικόνα της περιόδου που διανύουμε, η ίδια διαπιστώνει πρώιμη έξαρση λοιμώξεων από γρίπη και RSV, με τον τελευταίο να μην αφορά μόνο παιδιά, αλλά και μεγάλες ηλικίες, οδηγώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε βαριές πνευμονίες. Σε ό,τι αφορά τον SARS-CoV-2, καταγράφεται ήπια αύξηση των θετικών τεστ, χωρίς ωστόσο αυτό να μεταφράζεται σε αύξηση νοσηλειών.

Ακριβής και έγκαιρη διάγνωση

Τους τελευταίους μήνες αυξάνονταν οι ασθενείς που προσέρχονταν στο νοσοκομείο με συμπτωματολογία που παρέπεμπε σε λοίμωξη COVID-19, αλλά το τεστ για SARS-CoV-2 ήταν αρνητικό. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, που χτύπησαν νωρίτερα φέτος την "πόρτα" της Ευρώπης.

"Σκεφτήκαμε να εφαρμόσουμε το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο μας επέτρεπε η τεχνολογία που διαθέτουμε από την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας, ούτως ώστε να γίνεται η διαφορική διάγνωση και μεταξύ των άλλων ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις", λέει η κ. Κοντοπούλου και προσθέτει: "Λαμβάνεται ένα ρινοφαρυγγικό δείγμα, το οποίο ελέγχεται ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα, ελέγχουμε τρία γονίδια του SARS-CoV-2 -κάτι που σημαίνει υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια- ένα γονίδιο για τον ιό της γρίπης τύπου Α, ένα γονίδιο για τον ιό της γρίπης τύπου Β, και ένα γονίδιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό".

Η ανίχνευση γίνεται με τη μέθοδο Multiplex RT PCR (Πολυπλεκτική πραγματικού χρόνου), που είναι και η μέθοδος αναφοράς για τη διάγνωση. Το νοσοκομείο αναλύει τουλάχιστον 100 δείγματα καθημερινά και πάνω από 300 σε ημέρες γενικής εφημερίας, και έχει τη δυνατότητα να εξάγει αποτελέσματα για 200 δείγματα σε τρεις ώρες, με την ταυτόχρονη ανάλυση δύο πλακών των 96 δειγμάτων σε δύο κυκλοποιητές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τουρισμός: Η New York Post αποθεώνει Σίφνο και Νάξο
Ανακαλύψτε τα τρία ελληνικά νησιά που κλέβουν τις εντυπώσεις της La Repubblica
Η Σίφνος με τα περισσότερα από 300 ξωκλήσια, η Νάξος με τα αρχαία μνημεία της και η Ίος, που συνδυάζει τη νεανική ενέργεια με την ιστορία,...
Ανακαλύψτε τα τρία ελληνικά νησιά που κλέβουν τις εντυπώσεις της La Repubblica