farmaka_farmakeia
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ | ΙΝΤΙΜΕ
«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση το αντιμετωπίζει ακόμα πιο έντονα», τόνισε ο Θ. Πλεύρης

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση το αντιμετωπίζει ακόμα πιο έντονα, δεδομένου ότι έχει υπάρξει απομάκρυνση της παραγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε χώρες της Ασίας, Ινδία και Κίνα. Εδώ η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει ελληνικά εργοστάσια, αλλά συνολικά υπάρχει απουσία πρώτων υλών», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ, αναφερόμενος στο παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων ανά την Ευρώπη, ερωτηθείς για το τι προσδοκά από την παρέμβασή του στέλνοντας επιστολή στην επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα, «οφείλω να σας πω ότι ήδη η τσεχική προεδρία, η απερχόμενη, έχει θέσει ίδιο θέμα προς την νέα προεδρία, τη σουηδική προεδρία. Μας έχει ζητήσει κιόλας να στηρίξουμε όλους στο πλαίσιο και της επιστολής που έκανε και η Ελλάδα, προκειμένου άμεσα να τεθεί σε συζήτηση το θέμα και ενδεχομένως και στις 19 του Ιανουαρίου που υπάρχει συζήτηση για τα εμβόλια. Μπορεί να υπάρξει και η πρώτη συζήτηση για την επάρκεια φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δύο επίπεδα».

Συμπλήρωσε ακόμη πως «το πρώτο επίπεδο είναι να αντιμετωπιστεί τώρα η κρίση, η οποία υπάρχει και σε ένα δεύτερο επίπεδο να υπάρξουν συνολικές πολιτικές ώστε να έχει επάρκεια σε πρώτες ύλες η Ευρώπη. Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο που είναι άσχετο με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα σε πιο ευρύτερο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, έχει να κάνει με κάποια φάρμακα που βρίσκονταν σε ελλείψεις και γίνονταν παράλληλες εξαγωγές. Εκεί έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που λαμβάνονταν διαχρονικά με τις απαγορεύσεις και τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών».

Εσκεμμένα η αντιπολίτευση μπερδεύει αυτό το χρόνιο πρόβλημα με το πρόβλημα που υπάρχει τώρα, που δεν είναι θέμα παράλληλων εξαγωγών. Είναι πρόβλημα αδυναμίας εισαγωγών συνολικά από τις χώρες παραγωγούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χώρες με πολύ ακριβό φάρμακο, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Είναι συνολικά αυτή τη συζήτηση στην Ευρώπη.

Αντιθέτως η χώρα μας από το καλοκαίρι, όπως είπε, «πήρε μέτρα προκειμένου τα φθηνά φάρμακα που σήμερα είναι σε έλλειψη να προστατευτούν από το μηχανισμό του clawback και αντιστοίχως να υπάρχει δυνατότητα με τους κλειστούς προϋπολογισμούς να έχουμε μια καλύτερη, εύνοια για να παραμείνουν στην αγορά».

«Με αυτόν τον τρόπο έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα που εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία αφορά κυρίως φάρμακα που δεν έχουν υποκατάσταση σε ελληνικό γενόσημο. Το αντιμετωπίζουμε με τις εισαγωγές, η κατάσταση θα ομαλοποιείται», τόνισε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kozani
Πιερρακάκης: Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα
«Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συζητήσαμε με εκπαιδευτικούς πώς μπορεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και...
Πιερρακάκης: Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα
amfitheatro.jpeg
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Έγιναν 108 τα τμήματα που απονέμουν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!