pasxa
INTIME / ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Από την Αίγυπτο έως την Ρωσία τα αυγά ήταν μοναδικά για την κοινωνία και την θρησκεία

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Πέρσες, Ινδοί, όλοι πίστευαν ότι ο κόσμος ξεκίνησε από ένα τεράστιο αυγό. Μάλιστα, το αυγό σε πολλές θρησκείες είναι σύμβολο νέας ζωής και ανανέωσης.

Υπάρχει η λατινική φράση «Omne vivum ex ovo» που σημαίνει «Η ζωή προέρχεται από το αυγό», αλλά μύθοι περιέγραψαν την αρχή του σύμπαντος μέσα από το σχήμα του αυγού.

Το Πάσχα και η άνοιξη είναι πολύ στενά συνδεδεμένα γεγονότα. Τα αυγά ήταν μέρος των ανοιξιάτικων τελετουργιών, το Πάσχα στις αρχαίες μορφές και στις χριστιανικές μετέπειτα ήταν μέρος της άνοιξης, κι έτσι, με την όσμωση μεταξύ θρησκειών και παραδόσεων το αυγό είναι παραδοσιακά μέρος του Πάσχα.

Το βάψιμο

Οι Πέρσες έβαφαν αυγά για τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, η οποία ταυτιζόταν με την ανοιξιάτικη ισημερία. Το βάψιμο των αυγών υπήρχε ως παράδοση και στην αρχαία Ρώμη, μία παράδοση που βασιζόταν στον εξής θρύλο.

Ο αυτοκράτορας Septimus Severus περιδιάβαινε την αυτοκρατορική αυλή το πρωινό της γέννησης του γιου του. Τότε είδε με έκπληξη ότι μία κότα γέννησε ένα κόκκινο αυγό. Αυτή η ιστορία γέννησε επίσης και μία μακραίωνη παράδοση.

Στην ορθόδοξη εκκλησία το βάψιμο των αυγών είναι ακόμα ισχυρή παράδοση. Ένα ντοκιμαντέρ του History Channel ισχυρίζεται ότι στην αφετηρία της παράδοσης των κόκκινων αυγών βρίσκουμε τη Μαρία Μαγδαληνή: μετά την ανάσταση του Χριστού, η Μαρία Μαγδαληνή επισκέφτηκε τον αυτοκράτορα της Ρώμης και τον χαιρέτησε λέγοντας «Χριστός Ανέστη».

Ο αυτοκράτορας λέγεται ότι απάντησε «ο Χριστός Ανέστη, όπως αυτό το αυγό είναι κόκκινο» δείχνοντας ένα αυγό που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι όταν, προς μεγάλη έκπληξη όλων, το αυγό μεταμορφώθηκε κι έγινε κατακόκκινο.

Τα δώρα

Στις αρχές του χριστιανισμού το αυγό συμβόλιζε την αρχή της ζωής, όπως η κότα βγαίνει μέσα από αυτό. Η κατανάλωση του αυγού συμβόλιζε το τέλος της νηστείας. Κατά τον Μεσαίωνα η κατανάλωση των αυγών ήταν απαγορευμένη κατά τη νηστεία και σ’ όλες τις μέρες νηστείας σκορπισμένες μέσα στη χρονιά.

Τον 11ο αιώνα στην Ευρώπη ξεκίνησε μία παράδοση κατά την οποία γιορταζόταν το Πάσχα ως αφετηρία της νέας χρονιάς και τα αυγά έγιναν το δώρο της ημέρας, συμβολίζοντας τη ζωή (και τη γονιμότητα).

Έναν αιώνα μετά τα αυγά ευλογήθηκαν από την εκκλησία και ο βασιλιάς της Γαλλίας μοίραζε αυγά στην πλατεία του κεντρικού ναού μετά την κυριακάτικη λειτουργία την ημέρα του Πάσχα.

Τον 18ο αιώνα υπάλληλοι της γαλλικής αυλής, υπεύθυνοι για το φαγητό του παλατιού, ταξίδευαν στις περιοχές γύρω από το Παρίσι σε αναζήτηση των πιο μεγάλων αυγών.

Στην Ιταλία υπάρχει η παράδοση να δίνουν στα μωρά ένα αυγό για ευτυχία και υγεία – η ίδια παράδοση υπάρχει και στην Κίνα.

Στα κιτάπια του νοικοκυριού του Βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδου του 1ου, υπάρχει απόδειξη για έξοδο προκειμένου να περαστούν 450 αυγά με φύλλα χρυσού για να προσφερθούν ως δώρα. Όμως τη μεγάλη τους αγάπη για τα στολισμένα αυγά έδειξαν οι Τσάροι της Ρωσίας μαζί με τον οίκο Φαμπερζέ.

Faberge

φαμπερζέ

Η ιστορία ξεκίνησε το 1884 όταν ο τσάρος Αλέξανδρος παρήγγειλε ένα στολισμένο αυγό για τη γυναίκα του, τσαρίνα Μαρία από τον κοσμηματοπώλη Fabergé.

Η παράδοση της ανταλλαγής στολισμένων αυγών υπήρχε στη Ρωσία για αιώνες και ήταν όσο πολυτελές μπορούσε να πληρώσει κανείς. Το συγκεκριμένο αυγό είχε στόχο να θυμίσει στην τσαρίνα τη χώρα καταγωγής της.

Το αυγό ήταν τόσο ωραίο που έγινε θρύλος. Ο τσάρος του έδωσε μόνιμη παραγγελία να κατασκευάζει κάθε χρόνο ένα για την τσαρίνα για τα επόμενα 11 χρόνια. Όταν ο τσάρος πέθανε, η παράδοση συνεχίστηκε από τον γιο του, Νικόλαο Β’.

Μεταξύ του 1885 και του 1917 κατασκευάστηκαν συνολικά 56 αυγά από τα οποία μόνο 10 βρίσκονται στη Ρωσία. Οι καλύτεροι τεχνίτες δούλευαν σε κάθε δημιουργία για περίπου έναν χρόνο. Σχεδιαστές, χρυσοχόοι, κοσμηματοποιοί, γλύπτες έπαιρναν μέρος στην κατασκευή αλλά την τελευταία λέξη είχε πάντα ο ίδιος ο Fabergé, τον οποίο η τσαρίνα περιέγραφε ως «μεγαλοφυΐα χωρίς σύγκριση».

Μέσα στα αυγά συχνά υπήρχαν ντελικάτοι μηχανισμοί. Το θέμα κάθε αυγού ήταν ξεχωριστό και είχε σχέση με την ιστορία της οικογένειας και της Ρωσίας, ήταν επίσης απολύτως μυστικό και από τους παραγγελιοδόχους. Κάθε φορά που ο Τσάρος ρωτούσε για το θέμα ο Fabergé απαντούσε «η Μεγαλειότητά σας θα μείνει ευχαριστημένη».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syriza
Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης πρέπει να ηγηθεί την ΚΟ εντός Βουλής»
«Κρίνουμε αναγκαία την εκπροσώπηση του προοδευτικού κόσμου που στηρίζει το κόμμα μας, από τον ίδιο τον Πρόεδρο του μέσα στη Βουλή»
Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης πρέπει να ηγηθεί την ΚΟ εντός Βουλής»
Στέφανος Παραστατίδης
Παραστατίδης για Καλλιάνο και παράνομο Κέντρο Μελέτης: «Εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση»
«Η προσπάθεια ενός βουλευτή της κυβερνώσας Παράταξης να κρυφτεί πίσω από ένα νομοθετικό κενό προκαλεί θλίψη»
Παραστατίδης για Καλλιάνο και παράνομο Κέντρο Μελέτης: «Εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση»