Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν από πρωτοποριακά νέα εμβόλια για μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna, η οποία δημιούργησε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αναπτύσσει τα εμβόλια αυτά ελπίζοντας ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες θεραπείες για «ασθένειες όλων των τύπων» μέσα στα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει την έρευνα για τον καρκίνο με στόχο να σωθούν 3 εκατομμύρια ζωές την ερχόμενη δεκαετία.
Ο επικεφαλής γιατρός της εταιρείας Moderna, δρ Πολ Μπάρτον, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Μιλώντας στον «Guardian» τόνισε: «Θα έχουμε εμβόλιο, θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου, για πολλούς διαφορετικούς τύπους όγκων, σε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο».
Παράλληλα, επισήμανε ότι πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα καλύπτονται από ένα εμβόλιο, κάτι που σημαίνει πως οι ευάλωτες ομάδες θα προστατεύονται από τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), με μία ένεση. Επιπλέον, θεραπείες βασισμένες στην τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να είναι διαθέσιμες για σπάνιες ασθένειες, για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα. Οι θεραπείες που βασίζονται στο mRNA «μαθαίνουν» στα κύτταρα πώς να παράγουν πρωτεΐνη, η οποία ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στην ασθένεια.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε θεραπείες βασισμένες στο mRNA για σπάνιες ασθένειες που έως τώρα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Εκτιμώ ότι σε 10 χρόνια θα πλησιάζουμε σε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορείς πραγματικά να αναγνωρίζεις τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και – σχετικά απλά – να «επιδιορθώνεις» το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βασίζεται στο mRNA» δήλωσε ο δρ Μπάρτον.
Ενα εμβόλιο κατά του καρκίνου, με βάση την τεχνολογία mRNA, θα «ειδοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για τον όγκο που ήδη αναπτύσσεται στο σώμα του ασθενούς, προκειμένου να μπορέσει να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, δίχως να βλάψει υγιή κύτταρα. «Τους τελευταίους μήνες μάθαμε ότι το mRNA δεν ήταν μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή μόνο για την COVID» προσθέτει ο Μπάρτον τονίζοντας ότι πλέον «μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους ασθένεια, καρκίνο, λοιμώδη νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σπάνιες νόσους. Εχουμε μελέτες σε όλους αυτούς τους τομείς και όλες έχουν τεράστιες προοπτικές».
Ο καρκίνος συχνά αναπαράγεται σιωπηλά. Αρκεί μικροσκοπικά κύτταρα να βγουν εκτός ελέγχου και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα για να προκληθεί η εξέλιξη μιας από τις πιο καταστροφικές ασθένειες στον πλανήτη. Η ασθένεια, η οποία σκοτώνει 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και η συχνότητά της συνεχίζει να αυξάνεται. Στην Ευρώπη, με λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταγράφεται το 1/4 όλων των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση