Έμφραγμα: Ποιο μέρος του σώματος φανερώνει κίνδυνο για την καρδιά
Θα μπορούσε μέρος του σώματός σας να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία της καρδιάς σας;

Θα μπορούσε η περίμετρος της μέσης σας να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία της καρδιάς σας;

Θετικά απαντούν ερευνητές από τη Σιγκαπούρη, αποκαλύπτοντας τον πλέον κρίσιμο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παχυσαρκία φαίνεται να λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια σειρά από άλλες παθήσεις, που συνδέονται άμεσα με αυτή. Ανάμεσα στα προβλήματα υγείας που αποτελούν συνέχεια της παχυσαρκίας, κυριαρχούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ένας όγκος επιστημονικών μελετών υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων αυξάνεται κατακόρυφα στα παχύσαρκα άτομα.

Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη εκτιμούν ότι ο αριθμός των καρδιακών προσβολών σχεδόν θα τριπλασιαστεί μεταξύ 2025 και 2050, φτάνοντας τα 1.418 ανά 100.000 άτομα. Τα ευρήματα νέας σχετικής έρευνας δείχνουν ότι η παχυσαρκία θα αναδειχθεί σύντομα στον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιακά επεισόδια και θανάτους που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία. Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στο The Lancet.

Ειδικότερα, μια ομάδα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης χρησιμοποίησε δεδομένα από το Μητρώο Εμφραγμάτων Μυοκαρδίου της Σιγκαπούρης (SMIR) από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2018 για να προβλέψει τον επιπολασμό μιας σειράς παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2), η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη), η παχυσαρκία και εκείνες που σχετίζοντας με το κάπνισμα μεταξύ ανθρώπων που υποφέρουν από καρδιακή προσβολή ή που κατέληξαν εξαιτίας μιας καρδιακής προσβολής, συνυπολογίζοντας παράλληλα άλλους παράγοντες επιρροής, όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα.

Όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία, η παχυσαρκία έδειξε να είναι ο κορυφαίος μεταβολικός παράγοντας κινδύνου που συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων έως το 2050, με την αύξηση των περιπτώσεων να αγγίζει το 880%. Η μελέτη προέβλεψε, μάλιστα, ότι η παχυσαρκία αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και την υπέρταση και την υπερλιπιδαιμία ως παράγοντας κινδύνου.

Αναλυτικότερα, η έρευνα αποκάλυψε ότι, για κάθε 100.000 ανθρώπους που κινδυνεύουν από έμφραγμα έως το 2050, οι 3.764 εξ αυτών είναι πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση, η οποία αναμένεται μάλιστα να επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά στη θνησιμότητα, τα περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία αναμένεται να τετραπλασιαστούν, εξέλιξη που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φθίνουσα τάση που εμφανίζουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το κάπνισμα.

Τα νέα στοιχεία προκαλούν προβληματισμό, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν και καλά νέα: Η ταχεία αύξηση αυτών των περιστατικών μπορεί να προληφθεί, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που συναποτελούν τις ομάδες κινδύνου. 

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από μια ενιαία προσέγγιση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Για παράδειγμα, η αύξηση της παχυσαρκίας ως παράγοντα κινδύνου μεταβολικών ασθενειών είναι πιο κυρίαρχη σε ομάδες νεότερης και μέσης ηλικίας. Απαιτούνται, επομένως, διαφοροποιημένες παρεμβάσεις», υποστηρίζει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Nicholas Chew.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βουλή
Ερώτηση στη Βουλή για την χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής με αποδοχές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εκπαιδευτικούς
Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
Ερώτηση στη Βουλή για την χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής με αποδοχές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εκπαιδευτικούς