βουλιαγμενη
Φωτο: Γιάννης Πούπαλος
Το σπήλαιο αποτελεί «τάφο» πολλών δυτών

Λίγο πιο μακριά από το κέντρο της Αθήνας σε μια γνωστή παραλία της Βουλιαγμένης, στο δεύτερο λιμανάκι, βρίσκεται ένα μυστήριο υποθαλάσσιο πηγάδι.

Πρόκειται για μια κατακόρυφη τομή στον πυθμένα του κόλπου, η οποία καταλήγει στην είσοδο ενός πολυδαίδαλου υποβρύχιου σπηλαίου. Το τέλος του δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα ενώ μέχρι σήμερα έχει εξερευνηθεί σε μήκος 3.123 μέτρων.

Το πηγάδι αυτό έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των δυτών εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα κατάφερε να φτάσει πέρα από το χαρτογραφημένο τμήμα του σπηλαίου, όπως αναφέρει η «Μηχανή του Χρόνου».

Η μορφολογία του σπηλαίου

Η ομάδα του Αντώνη Γράφα οργάνωσε τη δική της αποστολή στο «Πηγάδι της Βουλιαγμένης», με σκοπό την κινηματογράφηση και εξερεύνηση του υποβρύχιου σπηλαίου.

Αρχικά, οι δύτες ένωσαν σχοινιά 30-40 μέτρων, προκειμένου να καλύψουν με ασφάλεια όλο το μήκος του μέχρι σήμερα γνωστού σπηλαίου.

Το συγκεκριμένο σπήλαιο παρουσιάζει το παράδοξο της διαρκούς εισροής υδάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο πρωτεύον στόμιό του η ροή να είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Γι’ αυτό τη δεκαετία του 1980, το λιμενικό είχε τοποθετήσει κάγκελα, για να σηματοδοτεί τον επικείμενο κίνδυνο.

Πλησιάζοντας, όμως, την ουσιαστική είσοδο του σπηλαίου, η οποία είναι μικρότερη σε διαστάσεις, με μόλις 1 μέτρο ύψος και 1,5μ. πλάτος, όπου δεν περνά ούτε το φως του ήλιου, η ροή γίνεται πολύ δυνατή και τυρβώδης.

Χαρακτηριστικό της έντασης της εισροής είναι πως ακόμα και οι φυσαλίδες από την εκπνοή των δυτών παρασύρονται στα έγκατα του σπηλαίου αντί να ταξιδεύουν προς την επιφάνεια.

Οι δύτες είναι έρμαια της δύναμης του σπηλαίου για σχεδόν 2 μέτρα από την είσοδο, όπου δημιουργείται μια μεγάλη στρογγυλή αίθουσα και η εισροή μειώνεται προοδευτικά.

Το βάθος του ρήγματος αγγίζει τα 40 μέτρα ενώ πέρα από αυτό το σημείο το περιβάλλον αλλάζει ριζικά.

Ο βυθός γίνεται αμμώδης και το βυθόμετρο δείχνει πλέον 44-45 μέτρα. Εκεί αναπτύσσεται η μεγάλη αίθουσα, όπου οι φακοί των δυτών αδυνατούν να προσδιορίσουν τις διαστάσεις της και ο βυθός παρουσιάζει έντονη κλίση και βαθαίνει αισθητά.

Στα 45 μέτρα βάθος είναι και το τελευταίο σημείο που κατάφερε να φτάσει η καταδυτική ομάδα. Το σπήλαιο συνεχίζει προς άγνωστη μέχρι τώρα κατεύθυνση.

Η εξαφάνιση 3 Αμερικανών

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν στην τότε αμερικανική βάση του Ελληνικού, επιχείρησαν κατάδυση και εξερεύνηση του υποθαλάσσιου τούνελ. Παρά τις επίμονες προσπάθειες Αμερικανών και Ελλήνων βατραχανθρώπων, δεν εντοπίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν αγνοούμενοι.

Στις 5 Νοεμβρίου του 1978, οργανώθηκε ειδική επιστολή με τη συμμετοχή 30 εθελοντών δυτών ενώ τον Απρίλιο του 1989 μέλη του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.) επιχείρησαν σειρά καταδύσεων για την ανεύρεση των χαμένων ανθρώπων.

Εκτός από την χαρτογράφηση του υποβρυχίου σπηλαίου, κατάφεραν να βρουν τους σκελετούς των Αμερικανών δυτών, μέσα στις φόρμες και τον εξοπλισμό τους, σφηνωμένους σε σχισμές του τούνελ σε διαφορετικά σημεία. Η πρώτη σωρός εντοπίσθηκε στα 50 μέτρα από την είσοδο και η δεύτερη στα 70 μέτρα.

Η φιάλη ήταν καλυμμένη με όστρακα και μέσα υπήρχε αέρας. Κάτι που μαρτυρά ότι ο κάτοχός της έχασε τη ζωή του πριν εξαντληθεί ο αέρας, ενδεχομένως και από αίτια διαφορετικά του πνιγμού.

Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα