Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, που δημοσιεύτηκε στο Frontier in Cellular and Infection Microbiology, εντοπίστηκαν ως πιθανά αιτία της νόσου Πάρκινσον τα στελέχη ενός βακτηρίου που ονομάζεται Desulfovibrio και βρίσκονται στο μικροβίωμα του εντέρου.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Per Saris, επικεφαλής ερευνητής, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι: «Γνωρίζουμε πλέον ότι η νόσος Πάρκινσον προκαλείται κυρίως από περιβαλλοντικούς παράγοντες, δηλαδή από την περιβαλλοντική έκθεση στα βακτηριακά στελέχη Desulfovibrio, και μόνο ένα μικρό ποσοστό, περίπου 10%, οφείλεται σε μεμονωμένα γονίδια».
Οι προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες της επιστημονικής ομάδας, με επικεφαλής τον δρ. Saris, είχαν ήδη διαπιστώσει ότι το βακτήριο Desulfovibrio (DSV) – ένας τύπος βακτηρίου που απορροφά τοξικά θειικά άλατα – ήταν άφθονο σε ποσότητα σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, ιδίως σε εκείνους που παρουσίαζαν πιο σοβαρά συμπτώματα, σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.
Παρόλα αυτά, δεν είχαν διευρύνει σε εκείνο το στάδιο την έρευνά τους σχετικά με το πώς τα βακτήρια αυτά έπαιζαν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.
Για να γίνει αυτό πιο σαφές, διενέργησαν ορισμένα πειράματα, κατά τα οποία έκαναν μια σύγκριση μεταξύ των κοπράνων 10 ασθενών με τη νόσο Πάρκινσον και των συζύγων τους. Τότε οι υποθέσεις τους επιβεβαιώθηκαν.
Όπως διαπίστωσαν, τα βακτήρια DSV ενισχύουν τη συσσώρευση μιας νευρωνικής πρωτεΐνης που ονομάζεται α-συνουκλεΐνη – μια πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στους νευρώνες του εγκεφάλου – η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου.
Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με μια άλλη πρόσφατη ανακάλυψη, που αφορούσε στην αλλαγή της σωματικής μυρωδιάς των ασθενών, η υπόθεσή τους ενισχύθηκε περαιτέρω: «Υπήρχαν μερικές μελέτες σχετικά με το ποιες ενώσεις προκαλούσαν τη μυρωδιά. Ελέγχοντας εάν τα βακτήρια Desulfovibrio είχαν την ικανότητα να παράγουν αυτές τις ενώσεις, διαπιστώθηκε ότι διατηρούν την ικανότητα αυτή» συμπληρώνει ο δρ. Per Saris.
Για χρόνια, οι ασθενείς και οι γιατροί έχουν επισημάνει τα εντερικά προβλήματα ως πιθανή ένδειξη της νόσου του Πάρκινσον, όπως η δυσκοιλιότητα. Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας φαίνεται πως επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία, ενώ παράλληλα παρέχουν την ευκαιρία να εντοπιστούν όσοι έχουν υψηλό αριθμό βακτηρίων στο έντερό τους και στη συνέχεια να προσδιοριστεί ποιοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο Πάρκινσον σε δέκα ή 20 χρόνια.
Όσον αφορά την κλινική πρακτική, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για να ανιχνεύσουν κατά κάποιο τρόπο εύκολα τη μεγάλη συγκέντρωση βακτηρίων Desulfovibrio στα κόπρανα.
Πηγή: ygeiamou.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη