Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τα κόκκινα εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα και που αναπτύσσονται μετά το τσίμπημα κουνουπιού. Τις περισσότερες φορές, είναι μια μικρή ενόχληση που υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου. Αλλά νιώθετε ποτέ ότι τα κουνούπια σας τσιμπούν περισσότερο από άλλους ανθρώπους; Μπορεί να υπάρχει επιστημονικός λόγος για αυτό, μεταδίδει το Healthline.
Τι ελκύει τα κουνούπια σε ορισμένους ανθρώπους;
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προσελκύσουν τα κουνούπια. Όπως:
Διοξείδιο του άνθρακα
Όλοι εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα όταν εκπνέουμε. Παράγουμε επίσης περισσότερο όταν είμαστε ενεργοί, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα κουνούπια μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στο διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι διαφορετικά είδη κουνουπιών μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά στο διοξείδιο του άνθρακα.
Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να ειδοποιήσει ένα κουνούπι ότι ήρθε η ώρα για να πιει αίμα. Στη συνέχεια, το κουνούπι θα κινηθεί προς αυτή την περιοχή.
Οσμή σώματος
Τα κουνούπια έλκονται από ορισμένες ενώσεις που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα και στον ιδρώτα. Αυτές οι ενώσεις μας δίνουν μια συγκεκριμένη οσμή που μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια. Μερικά από αυτά είναι το γαλακτικό οξύ και η αμμωνία. Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν τα αίτια των διακυμάνσεων στην οσμή του σώματος που κάνουν ορισμένα άτομα πιο ελκυστικά για τα κουνούπια. Οι αιτίες μπορεί να είναι γενετικές, ορισμένα βακτήρια στο δέρμα ή συνδυασμό και των δύο. Η ίδια η οσμή του σώματος καθορίζεται από τη γενετική. Εάν είστε συγγενείς με κάποιον που τσιμπάται συχνά από κουνούπια, μπορεί να είστε επίσης πιο ευάλωτοι. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 διαπίστωσε ότι τα κουνούπια έλκονταν πολύ από τις μυρωδιές από τα χέρια πανομοιότυπων διδύμων. Τα βακτήρια του δέρματος παίζουν επίσης ρόλο στην οσμή του σώματος. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι τα άτομα με μεγάλη ποικιλία μικροβίων στο δέρμα τους ήταν λιγότερο ελκυστικά για τα κουνούπια. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που υπήρχαν σε άτομα που ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά για τα κουνούπια.
Χρώματα
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια έλκονται από το μαύρο χρώμα, αλλά άγνωστο παραμένει το γιατί. Ανεξάρτητα, αν φοράτε μαύρο ή άλλα σκούρα χρώματα, μπορεί να είστε πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια.
Θερμότητα και υδρατμοί
Το σώμα μας παράγει θερμότητα και τα επίπεδα υδρατμών κοντά στο δέρμα μας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Καθώς ένα κουνούπι πλησιάζει πιο κοντά μας, μπορεί να ανιχνεύσει θερμότητα και υδρατμούς. Αυτό μπορεί να παίξει ρόλο στο αν αποφασίσει να τσιμπήσει. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα κουνούπια κινούνται προς κοντινές πηγές θερμότητας που βρίσκονται στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Αυτοί οι παράγοντες μπορεί επίσης να είναι σημαντικοί για την επιλογή του ατόμου που θα τσιμπήσουν. Άλλα ζώα μπορεί να έχουν διαφορές στη θερμοκρασία του σώματος ή στους υδρατμούς σε όλο το σώμα τους. Αυτές οι παραλλαγές θα μπορούσαν να μην είναι ελκυστικές για τα κουνούπια που προτιμούν να τρέφονται από τους ανθρώπους.
Μάθηση
Τα κουνούπια θα μπορούσαν να μάθουν να προτιμούν έναν συγκεκριμένο τύπο ξενιστή! Μπορούν να συσχετίσουν ορισμένες αισθητηριακές ενδείξεις, όπως μυρωδιές, με οικοδεσπότες που τους έδωσαν ένα γεύμα αίματος καλής ποιότητας. Μια παλαιότερη μελέτη για τη μετάδοση ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια διαπίστωσε ότι το 20 τοις εκατό των ξενιστών αντιπροσώπευε το 80 τοις εκατό της μετάδοσης ασθενειών σε έναν πληθυσμό. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα κουνούπια επιλέγουν να τσιμπήσουν μόνο ένα κλάσμα ανθρώπων σε έναν πληθυσμό.
Αλκοόλ
Μια μικρή μελέτη του 2002 εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην ελκυστικότητα για τα κουνούπια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει μπύρα ήταν πιο ελκυστικά για τα κουνούπια από τα άτομα που δεν είχαν καταναλώσει.
Εγκυμοσύνη
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια φαίνεται να έλκονται περισσότερο από τις έγκυες γυναίκες από τις μη έγκυες γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν υψηλή θερμοκρασία σώματος και εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.
Πού αρέσει να τσιμπάνε τα κουνούπια
Γενικά, τα κουνούπια θα τσιμπήσουν οποιοδήποτε δέρμα έχουν πρόσβαση για να πάρουν ένα… γεύμα . Ωστόσο, μπορεί να προτιμούν ορισμένες τοποθεσίες. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι δύο είδη κουνουπιών προτιμούσαν να δαγκώνουν γύρω από το κεφάλι και τα πόδια. Οι ερευνητές πίστευαν ότι η θερμοκρασία του δέρματος και ο αριθμός των ιδρωτοποιών αδένων σε αυτές τις περιοχές έπαιξαν ρόλο σε αυτή την προτίμηση.
Γιατί τα τσιμπήματα των κουνουπιών φαγουρίζουν τόσο πολύ
Όταν ένα κουνούπι σας δαγκώνει, εισάγει την άκρη των στοματικών τμημάτων του στο δέρμα σας και εγχέει μια μικρή ποσότητα του σάλιου του στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματός σας καθώς τα κουνούπια τρέφονται. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά στις χημικές ουσίες στο σάλιο του κουνουπιού, προκαλώντας μια αντίδραση που μπορεί να περιλαμβάνει ερυθρότητα, πρήξιμο και φαγούρα.
Πιο σοβαρές αντιδράσεις
Ορισμένες συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων μπορεί να εμφανίσουν μια πιο σοβαρή αντίδραση στα τσιμπήματα των κουνουπιών, με συμπτώματα όπως χαμηλό πυρετό, μεγαλύτερες περιοχές ερυθρότητας ή πρηξίματος και κνίδωση. Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν: παιδιά άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενήλικες που δεν είχαν προηγουμένως εκτεθεί στο τσίμπημα συγκεκριμένου είδους κουνουπιών. Αν και είναι σπάνιο, μια σοβαρή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία μπορεί να συμβεί. Αυτό είναι πάντα μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κνίδωση, δυσκολία στην αναπνοή και πρήξιμο του λαιμού.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια έλκονται από το μαύρο χρώμα, αλλά άγνωστο παραμένει το γιατί. Ανεξάρτητα, αν φοράτε μαύρο ή άλλα σκούρα χρώματα, μπορεί να είστε πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια.
Οι καλύτεροι τρόποι για να ανακουφίσετε ένα τσίμπημα κουνουπιών
Εάν σας έχει τσιμπήσει κουνούπι, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το πρήξιμο και τη φαγούρα. Εδώ είναι μερικές προτάσεις:
Αποφύγετε το ξύσιμο. Το ξύσιμο μπορεί να αυξήσει το πρήξιμο και να σπάει το δέρμα σας, θέτοντάς σας σε κίνδυνο μόλυνσης.
Εφαρμόστε κρύο στο σημείο. Η χρήση μιας δροσερής κομπρέσας όπως μια βρεγμένη πετσέτα ή μια κρύα συσκευασία μπορεί να βοηθήσει με το πρήξιμο και τον κνησμό.
Χρησιμοποιήστε λοσιόν ή κρέμες. Υπάρχει μια ποικιλία από ανακουφιστικές κρέμες για αγορά, όπως κρέμα υδροκορτιζόνης και λοσιόν καλαμίνης.
Εξετάστε τα μη συνταγογραφούμενα (OTC) αντιισταμινικά. Εάν έχετε πιο έντονη αντίδραση στα τσιμπήματα των κουνουπιών, μπορεί να θέλετε να πάρετε ένα OTC φάρμακο όπως το Benadryl.
Τα περισσότερα τσιμπήματα κουνουπιών πρέπει να υποχωρήσουν σε λίγες μέρες. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν ένα δάγκωμα φαίνεται μολυσμένο ή εάν έχετε άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το δάγκωμα, όπως πυρετό, πόνους ή πονοκέφαλο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη