εκπαιδευτικοι ηλικιωμενοι
Είναι φανερό ότι οι  ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν έως τις 30/11/2023 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οφείλουν έως το τέλος της χρονιάς να υποβάλουν αίτηση, ώστε να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα. Αυτή η ευνοϊκή συνταξιοδοτική μεταχείριση δεν θα υπάρχει για το 2024.

Σημαντική αύξηση, ακόμη και πάνω από το 7,75% που αντιστοιχεί σε αυτή των παλαιών  συντάξεων που καταβλήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2023, θα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι εφόσον υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του έτους.

Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος έχει ως αποτέλεσμα οι συντάξιμες αποδοχές των υποψήφιων συνταξιούχων να υπολογιστούν για τα έτη από το 2002 έως το 2022 με βάση το 9,6%, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.

Παράλληλα και η εθνική σύνταξη αυξάνεται κατά 7,75%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις να είναι υψηλότερες από τις παλαιές, ακόμη κι αν έλαβαν το σύνολο της αύξησης 7,75% (δεν είχαν δηλαδή προσωπική διαφορά) και έχουν τα ίδια έτη.

Ηδη, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τις 220.000.

Είναι φανερό ότι οι  ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν έως τις 30/11/2023 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οφείλουν έως το τέλος της χρονιάς να υποβάλουν αίτηση, ώστε να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα. Αυτή η ευνοϊκή συνταξιοδοτική μεταχείριση δεν θα υπάρχει για το 2024.

Εκπαιδευτικοί

Ειδικά δε για τους εκπαιδευτικούς, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποχωρήσουν σχεδόν 4.500, όσοι περίπου ήταν και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2022. Να σημειωθεί ότι για το σχολικό έτος 2022-2023 ήδη έχουν υποβληθεί οι αρχικές αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός του Φεβρουαρίου. Βέβαια, αυτές θα γίνουν αποδεκτές και θα λυθεί αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των εκπαιδευτικών στο τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή μέτρων προκειμένου να δώσει εισοδηματικές ανάσες στους συνταξιούχους.

Στο τέλος του έτους θα έρθει η νέα αύξηση των συντάξεων που πλέον έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η νέα αύξηση των συντάξεων αναμένεται να είναι κοντά στο 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022.

Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν λίγο χαμηλότερα από το 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024.

Εξάλλου θα δοθούν αυξήσεις σε 9.500 συνταξιούχους. Πρόκειται για αύξηση συντάξεων σε 9.500 δικαιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Αφορά κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Η πλειονότητά τους (περίπου 8.000) θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Εως το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα θεσμοθετηθεί εκ νέου η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν θα λάβουν την αύξηση του 2024 στις συντάξεις, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Για το τρέχον έτος, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης «προσωπικής διαφοράς» ήταν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έλαβαν ή έλαβαν σημαντικά χαμηλή αύξηση.

Βάσει των υπολογισμών, κάθε χρόνο και για τα επόμενα 4 έτη θα σβήνουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024. Το επίδομα θα δοθεί κατά τα πρότυπα του 2023, που είχε ύψος 200-300 ευρώ, με στόχο να στηριχθούν οι συνταξιούχοι μέχρι να «σβήσει» εντελώς η προσωπική τους διαφορά.

Συνδέεται δε άμεσα με την τρίτη παροχή, την αύξηση των συντάξεων, από 1ης Ιανουαρίου 2024, σε ποσοστό άνω του 3%.

Απασχόληση συνταξιούχων

Οσοι συνταξιούχοι εργάζονται δεν θα χάνουν – πλέον – το 30% της σύνταξής τους, όπως ισχύει σήμερα, από την 1/1/2024. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αλλά μένει να το δούμε, θα λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξης και ως «πέναλτι» θα υπόκεινται σε μία μικρή μείωση της νόμιμης αμοιβής την οποία θα λαμβάνουν από την εργασία τους.

Το ύψος της ειδικής αυτής εισφοράς – που θα εισπράττεται από την Εφορία και θα πηγαίνει στον ΕΦΚΑ – προσδιορίζεται στο 10% έως 15%.

Πηγή: Ηλίας Γεωργάκης - in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vaseis-2015-ptosi-1.jpg
Μηχανογραφικό: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή του - Που πάνε οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές
Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις πιο υψηλόβαθμες σχολές
Μηχανογραφικό: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή του - Που πάνε οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές
tramp
Οπαδοί του Τραμπ εμφανίστηκαν με επίδεσμο στο δεξί αυτί
Πιθανότατα οι οπαδοί του υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι στο πλευρό του και ότι συμπάσχουν μαζί...
Οπαδοί του Τραμπ εμφανίστηκαν με επίδεσμο στο δεξί αυτί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Εγώ κύριε που δεν θέλω να ασχοληθώ με επιστήμες που περιέχουν μαθηματικά γιατί θα πρέπει να τα μάθω;»
«Το δικό μου επιχείρημα που αφορά την αξία του σχολείου είναι το εξής: Τι είναι το σχολείο λοιπόν παιδιά; Είναι ένας τόπος συνάντησης»
«Εγώ κύριε που δεν θέλω να ασχοληθώ με επιστήμες που περιέχουν μαθηματικά γιατί θα πρέπει να τα μάθω;»