Μία συνταγή από το gastronomos.gr για νόστιμα γεμιστά, με μάραθο και δυόσμο που θα τα κάνουν ξεχωριστά.
Υλικά
- 4 μέτριες ώριμες, σφιχτές ντομάτες + 1-2 ακόμη, προαιρετικά, για χυμό
- 4 μέτριες πιπεριές στρογγυλές
- 3 μέτριες πατάτες
- 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα Σερρών
- 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
- 10 αμπελόφυλλα από βαζάκι, ζεματισμένα για 1 λεπτό σε νερό που κοχλάζει, καλά στραγγισμένα
- 10 κολοκυθοανθοί, καθαρισμένοι
- 2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γεμιστά́ λαδερά́ με μάραθο και δυόσμο, ξεκινάμε κόβοντας με μαχαίρι τα «καπάκια» από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια από τις πιπεριές.
- Με ένα κουτάλι ξύνουμε και παίρνουμε την ψίχα από τις ντομάτες και την τρίβουμε με τον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ. Τη μετράμε σε φλιτζάνι τσαγιού: πρέπει να βγουν 4 φλιτζάνια. Αν είναι λιγότερη ποσότητα, τρίβουμε τη 1-2 επιπλέον ντομάτες στον τρίφτη ή τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη και συμπληρώνουμε την ποσότητα.
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Τρίβουμε τη μία στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τη στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τη βάζουμε στο μπολ με την ντομάτα.
- Κόβουμε τις άλλες δύο πατάτες σε χοντρές φέτες και τις αφήνουμε κατά μέρος, μαζί με τα «καπάκια» των λαχανικών.
- Προσθέτουμε στο μπολ με την ντομάτα τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, το 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και την κέτσαπ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί που να χωράει άνετα τις πιπεριές και τις ντομάτες και να μένει χώρος ανάμεσά τους για τα υπόλοιπα υλικά. Τις βάζουμε όρθιες στο ταψί.
Γέμισμα
- Με το μείγμα της γέμισης γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι τη μέση και τις κλείνουμε με τα «καπάκια» τους που αφήσαμε κατά μέρος.
- Βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι.
- Τέλος, βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση μέσα σε κάθε κολοκυθοανθό και τον κλείνουμε με τις άκρες από τα πέταλά του για να σφραγίσει τη γέμιση.
- Τακτοποιούμε τους ανθούς και τα ντολμαδάκια ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές.
- Βάζουμε τις φέτες πατάτας πάνω στα «καπάκια» (αν περισσέψουν, τις χώνουμε ανάμεσά τους).
- Περιχύνουμε τα υλικά με το δεύτερο φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και προσθέτουμε 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού νερό. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα γεμιστά και να μελώσει η σάλτσα τους.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει και να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη