Η δερμοαντίδραση mantoux δεν είναι εμβόλιο αλλά είναι ένα test για να διαπιστώσουμε εάν κάποιο άτομο έχει έρθει σε επαφή με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.
Αναλυτικότερα, στον υπό εξέταση ασθενή χορηγείται ενδοδερμικά μικρή ποσότητα διαλύματος φυματίνης (το διάλυμα δεν περιέχει ζωντανά μυκοβακτηρίδια, αλλά πρωτεϊνικά συστατικά των βακτηριδίων και του θρεπτικού υλικού).
Αν έχει προηγηθεί μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, τότε στο σημείο της ένεσης συγκεντρώνονται ειδικά κύτταρα και απελευθερώνονται συγκεκριμένες ουσίες που προκαλούν την εμφάνιση σκληρότητας στο δέρμα.
Μετά από πόσες ώρες γίνεται η ανάγνωση της MANTOUX;
Η ανάγνωση της εξέτασης γίνεται μετά από 48 με 72 ώρες και αξιολογείται το μέγεθος της σκληρότητας του δέρματος και όχι η ερυθρότητα.
Πότε θεωρούμε την εξέταση θετική;
Τα όρια θετικότητας της εξέτασης δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς. Εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως αν έχουν έρθει σε πρόσφατη επαφή με πάσχοντες από φυματίωση, την κατάσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, την ύπαρξη σοβαρών συνοδών νοσημάτων, τη χώρα προέλευσης, το χώρο διαμονής, το επάγγελμά κ.α.
Τι σημαίνει μια θετική MANTOUX;
Μια θετική εξέταση δε σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο πάσχει από ενεργό φυματίωση. Η εμφάνισή της σχετίζεται με την έκθεση και μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και με την παραμονή ζώντων βακίλλων στον οργανισμό. Τα άτομα αυτά δε μεταδίδουν τη νόσο, αλλά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν ενεργό φυματίωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συνήθως τα περισσότερα άτομα που δεν εμφανίζουν διαταραχές του ανοσοποιητικού τους συστήματος δεν θα αναπτύξουν τη νόσο.
Η θετική MANTOUX μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο BCG;
Το εμβόλιο μπορεί να μας δώσει ψευδώς θετική αντίδραση, αλλά το μέγεθος της MANTOUX σπάνια θα ξεπεράσει τα 10 mm. Η διάρκεια προστασίας του εμβολίου δεν ξεπερνά τα 15 χρόνια και η αντίδραση στη φυματίνη λόγω του εμβολίου εξασθενεί σταδιακά, ώστε μετά από 5-8 χρόνια να μην υπερβαίνει τα 5 mm.
Τι θα πρέπει να κάνω αν έχω θετική MANTOUX;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό (πνευμονολόγο-φυματιολόγο). Αυτός θα σας κατευθύνει με βάση το ιστορικό σας, την κλινική εξέταση, την ακτινογραφία θώρακος και θα σας προτείνει περαιτέρω εξετάσεις. Το αν θα χορηγηθεί ή όχι θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, ο κίνδυνος παρενεργειών από τα φάρμακα, η ηλικία του ασθενούς κ.α.
Πηγή: pneymonologos.com
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ