Μερικοί τρόποι για να αυξήσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας είναι να έχετε συγκεκριμένα μικροαντικείμενα, τα οποία μπορούν να σας θωρακίσουν.
Τα μικροαντικείμενα
- Κουτί πρώτων βοηθειών: Η ύπαρξη κουτιού πρώτων βοηθειών στο σπίτι φαίνεται αυτονόητη, αλλά δεν είναι. Οι περισσότεροι έχουμε ένα ντουλάπι με σκόρπια παυσίπονα, τσιρότα κ.λπ. -αλλά σε ώρα ανάγκης αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να έχουμε ένα πλήρες κουτί πρώτων βοηθειών. Και το δεύτερο βήμα είναι να το επιθεωρούμε συχνά, να το συμπληρώνουμε, να πετάμε ληγμένα ή πολυκαιρισμένα προϊόντα, να ελέγχουμε για τυχόν φθορές.
- Σκάλα: Και αυτό φαίνεται αυτονόητο, αλλά επίσης δεν είναι – οι περισσότεροι επιλέγουν μικρές σκάλες με 3-4 σκαλιά, για να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού. Εδώ εννοούμε για… κανονική σκάλα, αφενός για να κάνουμε ασφαλέστερα τις δουλειές του σπιτιού (λ.χ. να φτάσουμε σε ψηλά ντουλάπια ή να κρεμάσουμε κουρτίνες), αφετέρου γιατί μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη σε περίπτωση πυρκαγιάς (ιδίως για όσους μένουν σε χαμηλούς ορόφους).
- Φώτα με αισθητήρα κίνησης: Αφενός είναι μέτρο ασφαλείας ενάντια σε επίδοξους διαρρήκτες -κανείς δεν θα… ψαχουλέψει την κλειδαριά της εξώπορτάς σας λουσμένος στο φως. Αφετέρου ανάβουν αυτόματα όταν πλησιάζετε και εσείς στην πόρτα – δεν θα χρειαστεί να σταθείτε στο σκοτάδι ψάχνοντας τα κλειδιά σας, με κίνδυνο να παραπατήσετε ή να σκοντάψετε κάπου.
- Ραδιοφωνάκι: Ακούγεται πρόταση… παλαιολιθικής εποχής, αλλά είναι πρόταση για… παλαιολιθικές καταστάσεις. Σε ένα γενικό black out δεν είναι πολύ σίγουρο ότι δεν θα επηρεαστεί και η κινητή τηλεφωνία. Εσείς, όμως, θα χρειάζεστε πληροφορίες από το ραδιόφωνο ή απλώς να περνάτε την ώρα σας. Ένα ταπεινό ραδιοφωνάκι μπορεί να βοηθήσει πολύ σε τέτοιες περιστάσεις.
- Πυροσβεστήρας: Βασικό στοιχείο για την πυρασφάλειά μας – πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας στο σπίτι μας. Το καλύτερο μέρος για να τον τοποθετήσετε είναι η κουζίνα (το σημείο του σπιτιού όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς), σε μέρος με εύκολη πρόσβαση. Μάθετε πώς να τον χρησιμοποιείτε σωστά.
- Φακοί: Όταν το ρεύμα κόβεται και είναι βράδυ, απλώς είναι υπεραπαραίτητοι. Φροντίστε να έχετε αρκετούς, σε διάφορους χώρους του σπιτιού. Μην επαναπαύεστε στον φακό του κινητού σας – σίγουρα δεν θέλετε να εξαντλήσετε έτσι την μπαταρία του, σε περίπτωση που η διακοπή ρεύματος διαρκέσει πολύ. Η εναλλακτική πρόταση για σπίρτα και κεριά είναι εξίσου χρήσιμη σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά εδώ υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να προκληθεί ακούσια πυρκαγιά.
- Power bank: Το κινητό μας τηλέφωνο είναι υπεραπαραίτητο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όχι μόνο το χρειαζόμαστε για κλήσεις, αλλά και για να ενημερωνόμαστε, να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές και εργαλεία όπως ο φακός. Και ασφαλώς δεν θέλουμε να ξεμείνουμε από μπαταρία. Τη λύση στο ενδεχόμενο αυτό τη δίνει μια power bank -πάντοτε φορτισμένη και πάντοτε σε σημείο με εύκολη πρόσβαση.
- Ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα: Αν το σπίτι σας έχει τζάκι και το χρησιμοποιείτε, είναι απαραίτητο να έχετε και έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, θα μπορείτε να ελέγχετε την ποιότητα του αέρα και να αποφύγετε έστω και την υποψία κινδύνου για δηλητηρίαση από ατελή καύση. Είναι απλή συσκευή και μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού, προσφέροντάς σας την απαραίτητη ασφάλεια στο θέμα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ