Θα ήταν καλό να το σκεφτείτε την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε κάποιο από αυτά τα τρόφιμα από το σουπερμάρκετ.
Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων αποκάλυψαν τα τέσσερα τρόφιμα που πωλούνται στα ράφια των σουπερμάρκετ και τα οποία δεν θα έτρωγαν ποτέ. Μάλιστα, μερικά από αυτά μπορεί να σας εκπλήξουν.
Συγκεκριμένα, η Kali Kniel, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Delaware, και ο Dr. Bryan Quoc Le, χημικός τροφίμων και σύμβουλος της βιομηχανίας με έδρα την Ουάσινγκτον, αποκάλυψαν ποια είναι αυτά τα τέσσερα φαγητά, όπως αναμεταδίσει η New York Post.
Ακατέργαστες φύτρες
Αν είστε οπαδός της προσθήκης υλικών όπως φύτρες και τριφύλλι ως γαρνιτούρα σε τοστ και σάντουιτς, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κίνδυνοι μπορεί στην πραγματικότητα να υπερτερούν των πλεονεκτημάτων.
Δεν χρειάζεται να τις αποφεύγετε εντελώς, αλλά μπορούν να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το E.coli, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο αν τις τρώτε ωμές. Οι ειδικοί συνιστούν να μαγειρεύονται στον ατμό για να σκοτωθούν τα μικρόβια και να μειωθούν οι κίνδυνοι τροφικής δηλητηρίασης.
Ακατέργαστο, μη παστεριωμένο γάλα
Αν δείτε μη παστεριωμένο γάλα να πωλείται στο παντοπωλείο, μην το αγοράσετε. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διαφημίζουν το νωπό γάλα με το επιχείρημα ότι έχει όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία, αλλά απλά δεν αξίζει τον κίνδυνο, επειδή υπάρχουν πολλοί παθογόνοι οργανισμοί που είναι ακόμα ζωντανοί σε αυτό το γάλα, ειδικά αν προέρχεται κατευθείαν από μια εγκατάσταση επεξεργασίας» λέει χαρακτηριστικά ο Le στη HuffPo.
Το γάλα που πωλείται σήμερα είναι παστεριωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει θερμανθεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι τυχόν επιβλαβή βακτήρια έχουν θανατωθεί.
Προϊόντα που έχουν προ-κοπεί
Παρόλο που μπορεί να σας αρέσει η ευκολία του να αγοράζετε ένα μπολ με προ-κομμένα φρούτα ή λαχανικά κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στο παντοπωλείο, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι τόσο καλό για την υγεία σας.
Οι ειδικοί προτείνουν να πλένετε τα προ-κομμένα προϊόντα πριν τα φάτε. Επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα προ-κομμένα φρούτα και λαχανικά παραμένουν κρύα και να τα διαχωρίσετε από το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά που μπορεί να βρίσκονται στο καλάθι του παντοπωλείου σας.
Ακόμα, η Kniel εξέδωσε επίσης ειδική προειδοποίηση για τα κομμένα πεπόνια ειδικότερα, λέγοντας ότι είναι «πιο ευάλωτα» σε μόλυνση. Ο πρώτος λόγος είναι ότι καλλιεργούνται στο έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να απορροφήσουν βρώμικο νερό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καλλιέργειας – και ακόμη και να έρθουν σε επαφή με περιττώματα ζώων. Η φλούδα των φρούτων μπορεί επίσης να περιέχει βακτήρια.
Μπουφές ζεστού φαγητού
Παρόλο που το φαγητά από μπουφέ είναι αρκετά νόστιμα, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε ορισμένους τρόπους διατήρησής τους. Όλα τα ζεστά φαγητά σε ένα hot bar πρέπει να διατηρούνται σε υψηλή θερμοκρασία.
Υπάρχει μια «επικίνδυνη ζώνη» στην οποία μπορεί να εισέλθουν τα τρόφιμα αν παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ώρες. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα στην «επικίνδυνη ζώνη».
«Αν το σύστημα θέρμανσης είναι αμφίβολο, θα απέφευγα το μπαρ με τα ζεστά φαγητά», συμβούλευσε ο Le στη HuffPo. «Αλλά αν διατηρείται πάνω από την κατάλληλη θερμοκρασία, τότε είστε εντάξει να το φάτε, επειδή δεν μπορεί να μολυνθεί».
Η Kniel είπε επίσης ότι της αρέσει πάντα να ρίχνει μια ματιά για να βεβαιωθεί ότι τα πάντα στα μπαρ διατηρούνται καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις λαβίδες σερβιρίσματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
SKG: Τι σημαίνει η συντομογραφία της Θεσσαλονίκης;
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 30/12
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση