Σοκάρουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 οι δύο Κινητές Ομάδες Εργασίας εντόπισαν συνολικά 163 ανήλικους στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ανήλικους που ζουν στον δρόμο ή σε συνθήκες που τους καθιστούν ευάλωτους σε εκμετάλλευση με συνέπεια να βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο, άρα να χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας και προστασίας.
Η κοινωνική οργάνωση τρέχει αυτή την περίοδο δύο διαφορετικά προγράμματα σε σχέση με τα ανήλικα παιδιά που ζουν σε κίνδυνο.
Η ομάδα Streetwork, που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος Εντοπισμού και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων και του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης, εντόπισε από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 150 παιδιά, εκ των οποίων τα 147 είναι αγόρια και τα 3 κορίτσια.
Πρόκειται για παιδιά από 13 έως 18 ετών με καταγωγή από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Καμερούν, την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Ινδία και το Ιράκ. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν εντοπιστεί να ζουν στον δρόμο μέσα στους πρώτους εννιά μήνες του 2023 είναι αισθητά μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2022, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς είχαν εντοπιστεί 513 παιδιά στη Θεσσαλονίκη.
Η εν λόγω ομάδα Streetwork εντοπίζει τα παιδιά είτε με άμεσο τρόπο, στον δρόμο, είτε με έμμεσο, ενημερώνοντας για τη δράση του προγράμματος τους ομοεθνείς των παιδιών ώστε να τα παραπέμπουν στο Κέντρο Ενημέρωσης (Info Desk) της ΑΡΣΙΣ. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί ένα δίκτυο επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης με σκοπό να εντοπίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο παιδιά που χρήζουν προστασίας.
Οπως δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο δικηγόρος Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ Θωμάς Χαραλαμπίδης, πολλά από τα ασυνόδευτα παιδιά που εντοπίζονται ζουν στον δρόμο, κάτω από γέφυρες ή εγκαταλελειμμένα σπίτια, και άλλα σε μη ασφαλείς συνθήκες, τις περισσότερες φορές με ομοεθνείς τους.
«Από τη στιγμή που εντοπίζουμε έναν ανήλικο προσπαθούμε να τον διασυνδέουμε με το σύστημα κοινωνικής προστασίας. Πάγιο αίτημά μας είναι αυτά τα παιδιά να μην μπαίνουν σε κράτηση και να υπάρχουν επαρκείς χώροι φιλοξενίας. Μας ενδιαφέρει το παιδί που θα θελήσει να δει τον εαυτό του να ζει στην Ελλάδα να μπορεί να μένει σε ασφαλές μέρος, να πάει σχολείο και να έχει χαρτιά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θ. Χαραλαμπίδης.
Η ομάδα Streetwork κάνει επισκέψεις στους χώρους που ζουν αυτά τα παιδιά, έρχεται σε επαφή με το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, ακόμα κι αν οι γονείς ζουν σε κάποια άλλη χώρα. Εφόσον το περιβάλλον στο οποίο ζει ένα παιδί είναι ασφαλές, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης ενημερώνουν τον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να εκδοθεί σχετική διάταξη, ότι μπορεί, για παράδειγμα, να μένει με τον αδερφό του, ειδάλλως το ανήλικο παιδί οδηγείται σε δομές φιλοξενίας. Για αυτόν τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν διαρκώς κενές θέσεις φιλοξενίας σε αυτές τις δομές.
Βασική προϋπόθεση είναι και το ίδιο το παιδί να θέλει να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. «Χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά, που μπορεί να οδηγήσει ένα όχι σε ένα ναι» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Θ. Χαραλαμπίδης.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ, είναι σημαντικό να θεσμοθετηθεί αυτοτελής διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής για τους ασυνόδευτους πρόσφυγες, ανεξάρτητα από τη διαδικασία απόδοσης ασύλου.
13 παιδιά σε δύο εβδομάδες
Παράλληλα, η έτερη ομάδα Streetwork της ΑΡΣΙΣ, που άρχισε να λειτουργεί στις 18 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ωρίων», εντόπισε μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο βδομάδες (μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου) στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 13 ανήλικα παιδιά, κυρίως Ρομά, με καταγωγή από την Αλβανία, την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες.
Η φτώχεια και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των παιδιών αυτών, ηλικίας από 1 μέχρι 12 ετών, που εντοπίστηκαν κατά κύριο λόγο να επαιτούν σε περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, από την περιοχή του ΟΣΕ μέχρι τη Βασιλέως Γεωργίου.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μητέρας που είχε ωθήσει σε επαιτεία τα παιδιά της, ένα από τα οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ η Ομάδα Streetwork εντόπισε και τέσσερα παιδιά από 4 έως 6 ετών που διαμένουν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο σε υποβαθμισμένη περιοχή, εντελώς ακατάλληλο για στέγαση.
Οπως σημειώνει στην ΑΥΓΗ η συντονίστρια προγράμματος Παιδικής Προστασίας-Έργο «Ωρίων» Μαρία Κουσκούκη, «η προσέγγιση των παιδιών αυτών γίνεται με βάση τη μεθοδολογία, με διακριτικότητα και προσοχή, χωρίς να πιέζουμε καταστάσεις, γίνεται με τη θέληση του παιδιού. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι υπάρχει στον περίγυρο και στο οικογενειακό πλαίσιο».
Πηγή: avgi.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη