Οδηγείτε το αυτοκίνητό σας και όποιον πάρει ο χάρος; Περπατάτε και βλέπετε ένα τραυματισμένο ζώο στην άκρη του δρόμου και γυρίζετε το κεφάλι σας από την άλλη πλευρά; Αυτά είναι δύο τρομακτικά σενάρια για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα ζώα.
Αρχικά θα σας πούμε ότι πρέπει να πάψετε να αντιδράτε με αδιαφορία και να αφήσετε το ζώο αβοήθητο. Και φυσικά μην προκαλείτε ατυχήματα. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν το δικό σας κατοικίδιο ήταν στη θέση του αδέσποτου...
Αν αγαπάς τα ζώα, είναι φυσικό να νιώθεις συμπόνια και να κάνεις ό,τι μπορείς για να βοηθήσεις, αλλά πρέπει να αξιολογήσεις με ασφάλεια την κατάσταση, χωρίς να βάλεις τον εαυτό σου ή το ζώο σε κίνδυνο.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να παρέχετε ασφαλή και αποτελεσματική βοήθεια σε κάθε τραυματισμένο αδέσποτο.
Να θυμάστε ότι κάθε ζώο που τραυματίστηκε θα ένιωθε φόβο και απειλή ειδικά τα αδέσποτα. Εάν επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά, όπως γρύλισμα, είναι καλύτερο να κρατήσετε αποστάσεις και να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς, όπως ο δήμος, η φιλοζωική, ή ένας κτηνίατρος. Εάν το ζώο φαίνεται φιλικό, πλησιάστε αργά και ήρεμα, μιλώντας με απαλή, χαλαρωτική φωνή.
Ρίξτε μια ματιά στους τραυματισμούς του και προσπαθήστε να προσδιορίσετε πόσο σοβαροί είναι. Εάν αιμορραγούν βαριά ή έχουν σπασμένο οστό που προεξέχει από το δέρμα, ώστε να εξηγήσετε την εικόνα του ζώου καλώντας σε βοήθεια ειδικού. Δεν προσπαθούμε να το ψηλαφίσουμε μόνοι μας. Δεν το κουνάμε για να δούμε αν έχει σπάσει κάτι.
Η βοήθεια ενός τραυματισμένου αδέσποτου χρειάζεται υπομονή, συμπόνια και ένα καλά μελετημένο σχέδιο δράσης. Να είστε προσεκτικοί και να μην βιαστείτε σε τίποτα. Μπορεί να τρομάξετε περαιτέρω τον τραυματία, κάνοντάς τον πιο αμυντικό, ή μπορεί ακόμη και να επιδεινώσετε τους τραυματισμούς. Εάν δεν είστε βέβαιοι γα το τι να κάνετε ή δεν μπορείτε ειδοποιήστε για το περιστατικό αρμόδιους και γνωρίζοντες.
Τι πρέπει να κάνεις;
Πρώτα η ασφάλεια. Ένα φοβισμένο, πιθανώς άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο μπορεί να συμπεριφερθεί απρόβλεπτα. Μια ξαφνική κίνηση από την πλευρά σας, ακόμη και το άνοιγμα της πόρτας του αυτοκινήτου σας, μπορεί να το τρομάξει περισσότερο και να το κάνει να πεταχτεί πιθανότατα στον αυτοκινητόδρομο.
Εάν είναι δυνατόν, συγκρατήστε το ζώο. Δημιουργήστε ένα φράγμα ή χρησιμοποιήστε ένα λουρί, ένα κομμάτι ύφασμα για να κρατήσετε το ζώο στην περιοχή. Δώστε σήμα στα οχήματα που πλησιάζουν να επιβραδύνουν εάν δεν μπορείτε να περιορίσετε το ζώο ή να εκτρέψετε την κυκλοφορία γύρω τους εάν φαίνεται να είναι τραυματισμένο και εξακολουθεί να βρίσκεται στο δρόμο.
Να είστε προσεκτικοί όταν πλησιάζετε το ζώο. Εάν καταφέρετε να πλησιάσετε αρκετά για να το πιάσετε, έχετε πολλές πιθανότητες να σας γρατσουνίσει ή να σας δαγκώσει επειδή πονά ή φοβάτε.
Όταν κινείστε προς το ζώο, μιλήστε ήρεμα για να το καθησυχάσετε. Βεβαιωθείτε ότι σας βλέπει ανά πάσα στιγμή καθώς πλησιάζετε.
Εάν είστε βέβαιοι ότι ο τραυματίας είναι ήρεμος και μπορεί να κινηθεί και μπορείτε να λάβετε βοήθεια από κάποια αρμόδια υπηρεσία, δήμο ή φιλοζωική, προσπαθήστε να παρασύρετε το ζώο στο αυτοκίνητό σας με φαγητό, κλείστε την πόρτα και περιμένετε βοήθεια.
Εάν δεν μπορείτε να συγκρατήσετε με ασφάλεια το ζώο, καλέστε φιλοζωική ή δήμο. Εάν είναι δυνατόν, παραμείνετε για να παρακολουθείτε τον σκύλο ή τη γάτα μέχρι να φτάσει η βοήθεια. Εάν θέλετε να αποχωρήσετε από το σημείο βεβαιωθείτε ότι έχετε αναφέρει στις αρχές ακριβώς πού βρίσκεται το ζώο.
Να είστε πάντα προετοιμασμένοι
Αν ξέρετε μέσα σας ότι νοιάζεστε και δεν θα αδιαφορήσετε, φροντίστε να εξοπλιστείτε για να κάνετε την καλύτερη δυνατή δουλειά. Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε στο αυτοκίνητό σας ανά πάσα στιγμή:
Τηλέφωνο: αριθμοί τηλεφώνων δήμου, φιλοζωικής, καταφυγίου, κτηνιάτρου, αστυνομίας ίσως και πυροσβεστικής και μια 24ωρη κτηνιατρική κλινική έκτακτης ανάγκης
Εχετε στο αυτοκίνητο κλουβί μεταφοράς γάτας ή κουτί από χαρτόνι
Περιλαίμιο και δυνατά λουριά για σκύλους
Κουβέρτα, μπολ για νερό και νερό
Τρόφιμα με έντονη μυρωδιά, όπως κονσέρβες για σκύλο και γάτα
Ένα κουτί πρώτων βοηθειών για ζώα.
Γρήγορα και άμεσα
Καλούμε άμεσα στον Δήμο όπου βρισκόμαστε και λέμε ότι βρήκαμε χτυπημένο ζώο. Αν δεν απαντάει ο Δήμος καλούμε τη φιλοζωική.
Υπάρχουν κλινικές που εφημερεύουν για τα επείγοντα περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο, όλο τον χρόνο.
Στην Αθήνα
– Κτηνιατρικό Κέντρο Γέρακα, Ερμού 8, Γέρακας, 211 7005677
– Αττικό Νοσοκομείο Ζώων, 20ο χλμ Λεωφ. Λαυρίου, Παιανία, 210 6640552 & 210 6640553
– Πλακεντία, Βοιωτίας 1 & Αλ. Παναγούλη 31 (περιοχή μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας), Αγ. Παρασκευή, 210 6082308
– 24ωρο Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών 21ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος, Πικέρμι, 210 6038023, 210 6038024 & 6932 214904
● Η εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου έπειτα από τροχαίο ατύχημα διώκεται ποινικά.
● Αν το αδέσποτο δεν μπορούμε να το πιάσουμε εμείς, μπορούμε να απευθυνθούμε σε ομάδα διάσωσης/περισυλλογής όπως η Alma Libre.
Τι πρέπει να κάνουμε τραυματισμένα άγρια ζώα
Τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε άγρια ζώα, πουλιά ή σκαντζοχοιράκια που φαίνεται να χρειάζονται βοήθεια.
Οι κινήσεις που συνιστά η περιβαλλοντική οργάνωση Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ να ακολουθήσουμε είναι οι παρακάτω:
Φωτογραφήστε το ζώο και στείλτε μια φωτογραφία στην ΑΝΙΜΑ, με viber, WhatsApp, sms, email. Το τηλέφωνο είναι 6972664675, 2109510075. Αυτό πρέπει να γίνει για να αναγνωρίσουμε είδος και να αξιολογήσουμε αν χρειάζεται πράγματι βοήθεια. Αν δεν έχετε κατάλληλο εξοπλισμό, απλώς τηλεφωνήστε.
Αν το ζώο χρειάζεται πράγματι βοήθεια, θα σας δοθούν οδηγίες. Θα λάβετε επίσης οδηγίες για το αν χρειάζεται να χορηγήσετε νερό ή τροφή, αν είναι μωρό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση