Μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια, ήταν ο πρώτος σε κατανάλωση καφές στην Ελλάδα, πριν επισκιαστεί από τον φραπέ και σήμερα από την επέλαση του καπουτσίνο και του εσπρέσο. Ο ελληνικός καφές, συνδυασμένος για πολλούς με αναμνήσεις παλαιότερων χρόνων, παραμένει ακόμα δημοφιλής, ακόμα και ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες.
Ο ελληνικός καφές, είναι μία αγαπημένη πρωινή συνήθεια για πολλούς, καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικό ρόφημα.
Τον φτιάχνουν με μεράκι και τον απολαμβάνουν κάθε πρωί (αλλά και άλλες στιγμές) στο σπίτι είτε πριν τη δουλειά είτε πριν ξεκινήσουν τις δουλειές στο σπίτι.
Πρώτο λάθος
Σίγουρα θα έχετε πιει πολλές φορές τον καφέ πριν φάτε πρωινό. Αυτό είναι το λάθος. Ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται ποτέ με άδειο στομάχι. Η έρευνα διεξήχθη από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης & Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Bath και οι ειδικοί εξέτασαν τις επιδράσεις του διακοπτόμενου ύπνου και του πρωινού καφέ σε μια σειρά μεταβολικών δεικτών.
Έκαναν δοκιμές σε άτομα που ήπιαν καφέ αμέσως μόλις ξύπνησαν και χωρίς να έχουν φάει πρωινό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο δυνατός καφές που καταναλώθηκε πριν το πρωινό γεύμα αύξησε το μεταγευματικό γλυκαιμικό φορτίο κατά περίπου 50%.
«Με απλά λόγια, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μας εξασθενεί όταν το πρώτο πράγμα που έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό μας είναι ο καφές, ειδικά έπειτα από μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου. Θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε αυτό τρώγοντας πρώτα και πίνοντας καφέ αργότερα» δήλωσε ο καθηγητής James Betts, από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου Bath.
Δεύτερο λάθος
Δεν είναι λίγοι όμως και εκείνοι που κάνουν ένα βασικό λάθος και αυτό αφορά την αποθήκευσή του και αυτό είναι ότι πολλοί βάζουν τον καφέ στο ψυγείο.
Ο λόγος που το κάνουν είναι γιατί θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο διατηρούν τον καφέ περισσότερο καιρό φρέσκο. Η αλήθεια είναι πως ο καφές από τη στιγμή που τον ανοίγετε, για να μην χάσει το άρωμά του, θα πρέπει να αποθηκεύεται σε σκιερό και δροσερό μέρος.
Και για το λόγο αυτό πολλοί επιλέγουν τη λύση του ψυγείου, που όμως δεν είναι η ιδανική αν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου, επίσης, επηρεάζουν το άρωμα και τη φρεσκάδα του ψυγείου. Γι’ αυτό καλό είναι να το αποφεύγετε ως λύση.
Και δυο μυστικά για τον ελληνικό καφέ
1. Γνώριζες πως ο ελληνικός καφές πίνεται και κρύος ; Απλά, ετοίμασε ένα διπλό ελληνικό και φίλτραρέ τον με ένα χάρτινο φίλτρο γαλλικού καφέ, ώστε να προκύψει καφές χωρίς κατακάθι. Χτύπησέ τον με παγάκια, με τον ίδιο τρόπο που θα χτύπαγες τον εσπρέσο για να κάνεις fredo και σέρβιρε τον σε χαμηλό ποτήρι - έτοιμος ο κρύος ελληνικός !
Ο ελληνικός καφές είναι ένα πρόχειρο και γρήγορο γιατροσόφι για την διάρροια : σε ένα κουταλάκι ωμό ελληνικό καφέ, στάξτε μερικές σταγόνες λεμόνι. Παρά την δυσάρεστη γεύση του, έχει καταπραϋντικές επιδράσεις σε περίπτωση διάρροιας!
Οδηγίες για τέλειο καφέ
Για να κάνουμε ελληνικό καφέ, το νερό στο μπρίκι θα πρέπει να είναι δροσερό. Ρίχνουμε πρώτα τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια βάζουμε τον καφέ. Χρειάζονται περίπου 4 λεπτά, για να γίνει ο καφές. Σε αυτό το διάστημα ανακατεύουμε 1-2 φορές. Ο καφές είναι έτοιμος, όταν αρχίσει να φουσκώνει το καϊμάκι. Προσοχή να μη φουσκώσει εντελώς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη