λαχανόπιτα
Πώς θα φτιάξετε παραδοσιακή ηπειρώτικη λαχανόπιτα

Είναι γνωστό ότι στην Ήπειρο, αλλά και αλλού στην Ελλάδα, λάχανα λένε τα χόρτα, άγρια και ήμερα. Λαχανόπιτα λοιπόν είναι η χορτόπιτα και η συγκεκριμένη είναι φτιαγμένη με ανέμελα ρουστίκ τρόπο: τσαλακώνουμε τα φύλλα και της δίνουμε όψη ανομοιογενή, άγρια, σαν τα βουνά της Ηπείρου.

1 ώρα προετοιμασία

1 ώρα ψήσιμο

Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 34-36 εκ.

  •  5 έτοιμα χωριάτικα φύλλα για πίτες
  •  1 κιλό διάφορα χόρτα, ζυγισμένα καθαρισμένα (σπανάκια, λάπατα, τσουκνίδες, σέσκουλα κ.ά.), ψιλοκομμένα
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  2 πράσα, λεπτοκομμένα
  •  4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  •  200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  μπόλικο λιωμένο βούτυρο, για τα φύλλα και το ταψί
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ηπειρώτικη λαχανόπιτα, ξεκινάμε σοτάροντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα στο ελαιόλαδο τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τα χόρτα, αλατίζουμε και τα αχνίζουμε με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαραθούν, να πέσει ο όγκος τους.
  3. Αδειάζουμε όλο το μείγμα της κατσαρόλας σε σουρωτήρι και αφήνουμε για 15 λεπτά για να κρυώσουν τα χόρτα και, κυρίως, να στραγγίξουν. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το τυρί και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 34-36 εκ.
  5. Στρώνουμε τρία φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με ένα φύλλο, το οποίο τσαλακώνουμε με τα χέρια μας.
  6. Το βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, επίσης τσαλακωμένο και βουτυρωμένο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα κάτω για να κλείσουμε καλά τη γέμιση και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα σε χαμηλό ράφι στον φούρνο, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί και από κάτω.
  7. Σερβίρουμε την ηπειρώτικη λαχανόπιτα χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες