Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ανοιχτοί και ειλικρινείς για τα συναισθήματά τους. Μερικοί προτιμούν να κρατούν τα συναισθήματά τους κρυφά από τους άλλους ή απλώς δεν έχουν βρει τους τρόπους να τα εκφράζουν σωστά. Γι’ αυτό επιλέγουν να τα κρατάνε μέσα τους.
Ωστόσο, αν παρατηρήσετε τις παρακάτω φράσεις να εμφανίζονται συχνά στο λεξιλόγιό κάποιων ανθρώπων τότε είναι προφανές ότι κρύβουν επιμελώς από τους άλλους την ανασφάλεια τους.
Οι 14 συχνές φράσεις των ανθρώπων που κρύβουν τις ανασφάλειες τους
- «Είμαι καλά»
- «Δεν με ενοχλεί»
- «Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άνθρωποι»
- «Δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους»
- «Το ήξερα ήδη»
- «Είμαι πάντα απασχολημένος»
- «Είμαι τόσο τυχερός»
- «Είμαι απλώς ρεαλιστής»
- «Είμαι πολύ μεγάλος/νέος για αυτό»
- «Δεν είμαι της [σ.σ. κάποια δημοφιλής τάση]»
- «Είμαι πάντα ο χιουμορίστας»
- «Απλά γίνομαι σαρκαστικός»
- «Δεν συμπαθώ τους ανθρώπους»
- «Δεν χρειάζομαι την έγκριση κανενός»
«Είμαι καλά»
Όταν κάποιος λέει «είμαι καλά», συνήθως δεν είναι. Είναι η κλασική φράση του ανθρώπου που δεν θέλει να μιλήσει για το πρόβλημα του. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν όταν είναι πραγματικά αναστατωμένοι, αγχωμένοι ή ασχολούνται με κάτι που δεν θέλουν. Είναι ένας γρήγορος τρόπος για να τερματίσουν την συζήτηση. Μπορεί να πιστεύουν ότι σας γλιτώνουν από το δράμα, αλλά στην πραγματικότητα, απλώς δεν θέλουν να δείξουν ότι δυσκολεύονται.
«Δεν με ενοχλεί»
Αν κάποιος το λέει αυτό τότε πιθανότατα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: κάτι τον ενοχλεί. Ωστόσο φαίνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να παραδεχτούν τι τους ενοχλεί . Είναι ο τρόπος τους για να φαίνονται σκληροί ή υπεράνω των προβληματικών καταστάσεων. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι εάν πραγματικά δεν τους ενοχλούσε κάτι τότε δεν θα το ανέφεραν στην συζήτηση.
«Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άνθρωποι»
Κάποιος που λέει ότι δεν τον νοιάζει τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι συνήθως ενδιαφέρεται πολύ για το τι λένε οι άλλοι. Είναι ένας ξεκάθαρος και απλός αμυντικός μηχανισμός. Προσπαθούν να είναι σίγουροι ή ανεξάρτητοι, αλλά είναι πραγματικά μία πρόφαση για να καλύψουν τις ανασφάλειές τους. Σκεφτείτε το. Γιατί να πείτε ότι δεν σας νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι εάν πραγματικά δεν σας νοιάζει; Οι άνθρωποι που πραγματικά αδιαφορούν για τις απόψεις των άλλων δεν αισθάνονται την ανάγκη να το ανακοινώσουν στον κόσμο. Με αυτή τη φράση ουσιαστικά προσπαθούν περισσότερο να πείσουν τον εαυτό τους.
«Δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους»
Όταν κάποιος λέει αυτή την φράση είναι σαν να προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ξεχωριστός ή διαφορετικός. Εδώ κρύβεται και το πρόβλημα. Ο καθένας μας είναι μοναδικός με τον δικό του τρόπο. Όταν ανακοινώνει κάποιος ότι είναι διαφορετικός μοιάζει να προσπαθεί πάρα πολύ να ξεχωρίσει ή να θεωρηθεί εξαιρετικός. Είναι σαν μια πινακίδα από νέον που γράφει: «Παρακαλώ προσέξτε πόσο διαφορετικός είμαι». Τις περισσότερες φορές, έχει να κάνει λιγότερο με το εάν πραγματικά διαφέρει και περισσότερο με το ότι θέλεις οι άλλοι να σε θεωρούν ενδιαφέροντα και ξεχωριστό.
«Το ήξερα ήδη»
Αυτή είναι η κλασική προσπάθεια να κρύψει κάποιος την ανασφάλεια του. Λέει ότι ήξερες ήδη κάτι για να φανεί πιο έξυπνος ή πιο ενημερωμένος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Είναι ο τρόπος του να προσπαθήσει να μην φαίνεται άσχετος ή αδαής. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι: κανείς δεν ξέρει τα πάντα. Το να προσποιούνται ότι ξέρουν τα πάντα απλώς δείχνει ότι δεν αισθάνονται άνετα να παραδεχτούν ότι μπορούν να μάθουν κάτι νέο. Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για την προστασία του εγωισμού τους και τίποτα περισσότερο.
«Είμαι πάντα απασχολημένος»
Όταν κάποιος ασχολείται πάντα με το πόσο απασχολημένος είναι προσπαθεί να καλύψει ότι δεν αισθάνεται πώς δεν κάνει αρκετά. Είναι σαν να πιστεύουν ότι το να είναι συνεχώς απασχολημένοι τους κάνει πιο σημαντικούς ή γεμίζει την ζωή τους με περισσότερο νόημα. Ωστόσο εάν καυχιέστε συνεχώς ότι είστε απασχολημένοι μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να αποφύγετε βαθύτερα ζητήματα ή τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι σαν να λέτε: «Είμαι πολύ σημαντικός για να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο».
«Είμαι τόσο τυχερός»
Αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος να μην αναγνωρίζουν τη σκληρή δουλειά ή τα ταλέντα τους. Σίγουρα, η τύχη παίζει ρόλο στη ζωή, αλλά το να αποδίδουν συνεχώς τα επιτεύγματα τους μόνο στην τύχη είναι σαν να μην πιστεύουν στις δικές τους ικανότητες. Είναι ένας τρόπος να παίζουν εκ του ασφαλούς καθώς όταν τα πράγματα πάνε στραβά, μπορούν απλώς να το κατηγορήσουν την κακή τύχη αντί να αναλάβουν την ευθύνη.
«Είμαι απλώς ρεαλιστής»
Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρύψετε τον φόβο ή την απαισιοδοξία. Το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να μην δοκιμάσουν κάτι προκλητικό ή για να αποδομήσουν το όνειρο κάποιου άλλου. Είναι σαν ένα δίχτυ ασφαλείας για να αποφύγουν να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους. Ωστόσο είναι πολύ λεπτή η γραμμή που χωρίζει τον ρεαλιστή από τον αρνητικό. Συχνά, αυτή η φράση αφορά λιγότερο τον ρεαλισμό και περισσότερο τον φόβο της αποτυχίας ή τον φόβο του να αποδεχτείς το άγνωστο.
«Είμαι πολύ μεγάλος/νέος για αυτό»
Αυτή η φράση δείχνει μία γνωστή ανασφάλεια. Όταν κάποιος λέει ότι είναι πολύ μεγάλος ή πολύ νέος για κάτι, απλά φοβάται ή δεν πιστεύει στον εαυτό του. Η ηλικία γίνεται μια βολική δικαιολογία για να μην δοκιμάσετε νέα πράγματα ή να ρισκάρετε. Σίγουρα, η ηλικία μπορεί να είναι ένας παράγοντας σε ορισμένα πράγματα, αλλά τις περισσότερες φορές, έχει να κάνει περισσότερο με τη στάση ενός ανθρώπους παρά με την ηλικία του.
«Δεν είμαι της [σ.σ. κάποια δημοφιλής τάση]»
Αυτή είναι ακόμη μία φράση που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που θέλουν να φέρονται ότι ξεχωρίζουν από την μάζα και είναι διαφορετικοί. Είναι σαν ένας τίτλος τιμής γι’ αυτούς να αποστασιοποιούνται από οτιδήποτε είναι δημοφιλές. Έτσι θέλουν να δείχνουν ότι είναι ξεχωριστοί και διαφέρουν από το πλήθος. Είναι ο τρόπος να μη ν παραδεχτούν ότι μπορεί να τους αρέσει κάτι που είναι ευρέως αποδεκτό ή από φόβο μήπως κατηγορηθούν ότι είναι κομμάτι της μάζας.
«Είμαι πάντα ο χιουμορίστας»
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί το χιούμορ σε μία ομάδα ανθρώπων ως ασπίδα θα πει σίγουρα την παραπάνω φράση. Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το χιούμορ για να αποσπάσουν την προσοχή από τον εαυτό τους ή για να αποφύγουν σοβαρές συζητήσεις όπου μπορεί να αισθάνονται ευάλωτοι. Είναι ο τρόπος τους να κρατούν τα πράγματα χαλαρά. Είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, το να είναι κάποιος αστείος. Ωστόσο εάν χρησιμοποιεί το χιούμορ για να μην νιώσει άβολα ή απογοητευτεί τότε δείχνει ότι είναι άτομο που δεν μπορεί να χειριστεί μπορεί να χειριστεί βαθύτερες συναισθηματικές καταστάσεις.
«Απλά γίνομαι σαρκαστικός»
Οι άνθρωποι που συχνά λένε πόσο «σαρκαστικοί» είναι τείνουν να χρησιμοποιούν τον σαρκασμό ως ασπίδα. Είναι ένας τρόπος για να πουν κάτι αμφιλεγόμενο, αλλά στη συνέχεια να μην δεχτούν τις συνέπειες εάν προκαλέσουν αντιδράσεις. Είναι σαν ακόμη ένα δίχτυ ασφαλείας. Αν το σχόλιο τους προκαλεί προβλήματα, μπορούν απλώς να ισχυριστούν ότι ήταν ένα αστείο. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό που προσπαθούν να κρύψουν είναι ο φόβος τους να είσαι άμεσοι ή ειλικρινείς. Μπορεί να νιώθουν άβολα με το να δείξουν τα αληθινά τους συναισθήματα και επιλέγουν να κρύβονται πίσω από τον σαρκασμό.
«Δεν συμπαθώ τους ανθρώπους»
Αυτό είναι συνήθως μια δικαιολογία για να μην θέλετε να ασχοληθείτε με ανθρώπους ή να αναπτύξετε τις κοινωνικές δεξιότητες σας. Είναι ένας τρόπος να δικαιολογήσετε το να είστε μόνοι ή να μην κάνετε προσπάθεια να βρεθείτε σε κοινωνικές περιστάσεις. Σίγουρα, μερικοί άνθρωποι είναι πιο εσωστρεφείς από άλλους. Ωστόσο όταν κάποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση τότε θέλει να κρύψει την ανασφάλεια που έχει όταν βρίσκεται σε διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα. Στην πραγματικότητα αυτό που λένε είναι: «Δεν ταιριάζω σε αυτό το περιβάλλον οπότε δεν θα προσπαθήσω καν». Μπορεί να είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για να αποφύγουν να απορριφθούν από τους άλλους ή ένας τρόπος να μην καταβάλλουν την απαραίτητη προσπάθεια που χρειάζεται για να οικοδομήσουν κοινωνικές σχέσεις.
«Δεν χρειάζομαι την έγκριση κανενός»
Όταν κάποιος επιμένει ότι δεν χρειάζεται την έγκριση κανενός», είναι συνήθως ένα σημάδι ότι πραγματικά θα ήθελε την έγκριση των άλλων. Όταν λένε αυτή την φράση οι άνθρωποι συνήθως φαίνονται σίγουροι και ανεξάρτητοι. Ωστόσο εάν ψάξουν βαθιά μέσα τους θα διαπιστώσουν ότι οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να αρέσουμε και να είμαστε αποδεκτοί από τους άλλους. Και αυτή η φράση κρύβει τον φόβο να απορριφθούμε από άλλους ανθρώπους.
Επίλογος
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς για να κρύβουν τα συναισθήματα τους. Υπάρχουν φράσεις που δείχνουν ότι κάποιος προσπαθεί να μην δείξει τις ανασφάλειες του. Εάν κάποιος τις γνωρίζει μπορεί να κατανοήσει γιατί αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να κρατάνε τα συναισθήματα τους για τον εαυτό τους. Κυρίως φοβούνται την απόρριψη, να είναι ευάλωτοι είναι πάρουν το ρίσκο και να οικοδομήσουν σχέσεις.
Πηγή: enikos.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση