Δημοσθένης Σαρηγιάννης
Δ. Σαρηγιάννης: Οι ουσίες από μέταλλα και μαλακά πλαστικά μπορούν να δημιουργήσουν «προβλήματα όπως διαταραχή στο ορμονικό μας σύστημα με μεγάλη πιθανότητα διασύνδεσης με την αυξημένη επιδημία παχυσαρκίας

Για μια λίστα επικίνδυνων προϊόντων για την υγεία, πολλά από τα οποία δεν είναι εμφανές ότι είναι επιβλαβή, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «NewsRoom», ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ηλεκτρικά είδη, μόδας, παιχνίδια και αθλητικά. Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κυρίως στα παιχνίδια, ενόψει μάλιστα των Χριστουγέννων, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. «Θα πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα ότι έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», διευκρίνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέταλλα και τα μαλακά πλαστικά των οποίων οι ουσίες, όπως είπε, μπορούν να δημιουργήσουν «προβλήματα όπως διαταραχή στο ορμονικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα δευτερεύουσες επιπτώσεις, όπως μεταβολικό σύνδρομο και άρα διαβήτη τύπου 2, προβλήματα λιπώδους ήπατος, ακόμη και στην αναπαραγωγή».

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια πανευρωπαϊκά, στην οποία μάλιστα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ηγείται – και η χώρα μας γενικότερα – της προσπάθειας να σχεδιάσουν προϊόντα και χημικά τα οποία να είναι ασφαλή».

Απειλή για την υγεία, σε μικρότερο βαθμό από τα προαναφερθέντα υλικά, είναι επίσης τα σκληρά υφάσματα, τα υφάσματα (γενικά) και το δέρμα.

Επίσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισήμανε: «Τα προϊόντα αυτά είναι μια σειρά από χημικά ή μέταλλα όπως ο μόλυβδος ή το κάδμιο αλλά και ουσίες που δίνουν τελικά πλαστικές ιδιότητες στα προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι ιταλικοί εστέρες ή οι δισφαινόλες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ό, τι έχει μια κάποιου είδους πλαστικότητα. Τώρα, όσον αφορά τις επιπτώσεις, αυτό που κάνουν είναι ότι δημιουργούν μια ανισορροπία στο ορμονικό μας σύστημα. Μια βασική είναι η εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Υπάρχει λοιπόν, μεγάλη πιθανότητα διασύνδεσης της σημαντικής έκθεσης σε αυτές τις ουσίες με την αυξημένη επιδημία παχυσαρκίας που υπάρχει στον ευρωπαϊκό πληθυσμό και μάλιστα στα νέα παιδιά και στην Ελλάδα, με αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη. Και βεβαίως ξέρουμε ότι αυτά συνδέονται δευτερογενώς, με άλλες παθογένειες, όπως προβλήματα και νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος» 

Εν συνεχεία, ερωτηθείς για το ποσοστό επικινδυνότητας των παιχνιδιών το οποίο αγγίζει το 23% υπογράμμισε το εξής «ένα παιχνίδι μπορεί να γίνει επικίνδυνο τόσο για το μωρό όσο και για τα πιο μεγάλα παιδιά, τα οποία συνήθως έχουν συμπεριφορές που δεν έχουν οι ενήλικες όπως για παράδειγμα να μασουλάνε τα παιχνίδια τους. Τότε λοιπόν, αρχίζει κανείς να διαλύει το πλαστικό, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το παιχνίδι κι εκείνο αρχίζει να εκλύεται από μια σειρά από ουσίες όπως για παράδειγμα, η δισφαινόλη, την οποία και ανέφερα (…) Αξίζει να αναφερθεί ότι από μια πολύ μεγάλη μελέτη που έχουμε ολοκληρώσει-πανευρωπαϊκή σε μετρήσεις στον πληθυσμό της Ευρώπης-έχουμε βρει συγκεντρώσεις καδμίου που είναι πάνω από τα όρια ασφαλείας σχεδόν σε όλες τις χώρες, το οποίο είναι εντυπωσιακό».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα