Κορονοϊός: Νέο στέλεχος στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ - Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος κορονοϊού

Νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται γρήγορα στις ΗΠΑ αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

Εντούτοις, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με σοβαρότερη νόσο.

Το νέο στέλεχος

Το στέλεχος JN.1 είναι πιθανό να διαφεύγει της ανοσίας και να μεταδίδεται πιο εύκολα, δεν φαίνεται όμως να προκαλεί βαρύτερη Covid-19, καθησύχασε μιλώντας στο Reuters ο Άντριου Πέκοζ, ιολόγος του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς».  Την ίδια γνώμη είχε και ένας δεύτερος ειδικός που μίλησε στο πρακτορείο.

Ωστόσο ο Τ. Γκρέγκορι, εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου του Γκελφ στον Καναδά, εκτίμησε μιλώντας στο CNN ότι ο ρυθμός εξάπλωσης του JN.1 υποδεικνύει ότι το στέλεχος είναι πιθανό να επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το JN.1 προέρχεται από μετάλλαξη του στελέχους ΒΑ.2.86, γνωστού ως Pirola, το οποίο έχει ανιχνευτεί τους τελευταίους μήνες και στην Ελλάδα σε μερικές εκατοντάδες δείγματα.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ολλανδία, όπου η αύξηση είναι εκθετική, καθώς και στην Αυστραλία, την Ασία και τον Καναδά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν προστασία από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο, τόσο έναντι του JN.1 όσο και των υπόλοιπων στελεχών που κυκλοφορούν.

Κρούσματα και εμβόλια

Το JN.1 ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου το νέο στέλεχος αντιστοιχούσε στο 15-29% των κρουσμάτων.

Και τα CDC διευκρίνισαν πάντως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για το κοινό και ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά.

Στην Ελλάδα, η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφει αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού με 1.176 εισαγωγές και 48 θανάτους την εβδομάδα που τέλειωσε στις 10 Δεκεμβρίου.

Αύξηση καταγράφεται επίσης στην κυκλοφορία της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ρύζι2410
Πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο χωρίς κίνδυνο
Το ρύζι είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης, με συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια και εμετό, τα οποία συνήθως υποχωρούν σε 24...
Πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο χωρίς κίνδυνο
κινητο
Έλεγχος ΚΤΕΟ: Πώς να δεις την ημερομηνία λήξης από το κινητό σου
Οι οδηγοί μπορούν εύκολα και γρήγορα να ενημερωθούν για τον τεχνικό έλεγχο του οχήματός τους μέσω του κινητού τηλεφώνου τους.
Έλεγχος ΚΤΕΟ: Πώς να δεις την ημερομηνία λήξης από το κινητό σου
sxizofrenia
Σχιζοφρένεια: Η ελληνική μελέτη που φέρνει στο φως ένα άγνωστο σύμπτωμα
Σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εντοπίζοντας τη συχνή παρουσία μανιακών συμπτωμάτων σε ασθενείς...
Σχιζοφρένεια: Η ελληνική μελέτη που φέρνει στο φως ένα άγνωστο σύμπτωμα