χιόνια
Δευτέρα και Τρίτη η κορύφωση του φαινομένου- Οι περιοχές με χιόνια και χιονόνερο

Μια φωτοβολίδα ψύχους και χιονιού είναι προ των πυλών, η οποία θα επηρεάσει και την Αττική με χιονοπτώσεις στα βόρεια, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος: «Με τον Ιανουάριο να προσπαθεί στο τελείωμά του και παρά τα έντονα σκαμπανεβάσματά του να μας αποδείξει ότι είναι μήνας του χειμώνα, θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες, φέρνοντάς μας για άλλη μια φορά έναν χιονιά εξπρές που τοπικά όμως θα εμφανίζει κι ένταση, κάτι σαν φωτοβολίδα δηλαδή».

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Χιονιάς από τη θάλασσα

Κι ενώ κάποιος θα περίμενε τον χιονιά αυτόν να κατεβαίνει από τα βόρεια, στην περίπτωση αυτή θα δούμε τον χιονιά να μας έρχεται από τη θάλασσα και συγκεκριμένα μέσα από το Αιγαίο.

Ναι πολύ σωστά διαβάσατε, μπορεί το κρύο να μας κατεβαίνει από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη, αν όμως αυτές οι πολικές αέριες μάζες δεν πάρουν από κάπου υγρασία, τότε θα μείνουν ξηρές προκαλώντας αυτό που λέμε ξερόκρυο.

Το ξερόκρυο λοιπόν θα αφορά τη δυτική και βόρεια χώρα, εκεί όπου η Πίνδος θα λειτουργήσει σαν φράχτης και θα εμποδίσει τις συννεφιές με τα χιόνια να κινηθούν και προς αυτές τις περιοχές.

Ανατολικότερα όμως με την επίδραση και της θάλασσας του Αιγαίου το κρύο θα συνοδεύεται και από χιόνι ή χιονόνερο αναλόγως και το υψόμετρο μιας και ο κρύος αέρας θα εμπλουτίζεται με υδρατμούς δίνοντας αυτα τα υδατώδη κατακρημνίσματα.

Δευτέρα - Τρίτη η κορύφωση του φαινομένου

Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή το μεσημέρι - απόγευμα περίπου όπου το όλο φαινόμενο θα φτάσει στη μέγιστη εντασή του το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη και από Τετάρτη θα αρχίσουμε να μιλάμε για περιορισμό του φαινομένου και εξασθένιση.

Οι περιοχές με χιόνια και χιονόνερο

Μπορούμε να οριοθετήσουμε δύο περιοχές:

1. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια θα συναντάμε δυνατούς βορειοανατολικούς ανέμους κοντά στα 7 με 8 μποφόρ, τσουχτερό κρύο και χιονόνερο ή χιόνι.
2. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά αλλά και βορειότερα της Χαλκιδικής αναμένουμε ξερόκρυο με ισχυρό παγετό τη νύχτα και το πρωί αλλά και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Κάποιες χιονοπτώσεις ίσως δούμε προς τη Θράκη. Τοπικά δε ίσως παρατηρηθεί και το φαινόμενο του ολικού παγετού και αυτό αφορά κυρίως την βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.

Χιόνια και στην Αττική

Χιόνια θα δούμε και στο νομό Αττικής στη γύρω ορεινή ημιορεινή ζώνη αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα προς τα βόρεια τμήματα με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 - 400 περίπου μέτρα και πάνω για τα βόρεια πάντα τμήματα.

Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις ίσως παρατηρηθούν γενικότερα στο νομό ιδιαίτερα τις βραδινές και πρωινές ώρες όπου θα γενικεύεται η ψυχρή μεταφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα συνοδεύονται και από χιονόστρωση.

Ακολουθούν χάρτες που περιγράφουν το όλο φαινόμενο των χιονοπτώσεων όπου αναφέρονται και τα υψόμετρα χιονόπτωσης σε μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

 Αλαμπάμα: Εκτελέστηκε για πρώτη φορά θανατοποινίτης με άζωτο - Σφοδρές αντιδράσεις και καταγγελίες για ναζιστικές πρακτικές
 

Famagusta: Ποια είναι η γυναίκα που αρπάζει το μωρό - Τι θα δούμε στο επόμενο επεισόδιο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία
Εκπαιδευτικοί: Η μισθοδοσία σε μόνιμους και αναπληρωτές μέσα στον Απρίλιο
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία
22_12_17disprosita.jpeg
Οι νέοι καθαροί μισθοί των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε προβληματικές - παραμεθόριες περιοχές
Αυξήσεις και νέα δεδομένα στους μισθούς για όσους υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές
Οι νέοι καθαροί μισθοί των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε προβληματικές - παραμεθόριες περιοχές