Περιποίηση νυχιών
Πού μπορεί να οφείλονται

Συνήθως όταν θα αναφερθούμε στα νύχια ή και γενικά τα δάχτυλα μας θα μιλήσουμε για ένα καινούριο μανικιούρ που θέλουμε να δοκιμάσουμε, ένα καινούριο μανό, ίσως και να παραπονεθούμε για ένα νύχι που μας έσπασε.

Ιδιαίτερα, εάν ανανεώνουμε ένα ακρυλικό ή gel μανικιούρ μηνιαία, δεν έχουμε καν την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα νύχια μας. Ωστόσο, το σώμα μας έχει ιδιαίτερους τρόπους να επικοινωνήσει-φανερώσει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του. Ένας τέτοιος δείκτης υγείας θα μπορούσε κάποιες φορές να είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νύχια μας.

 Και ενώ οι περισσότεροι θα παρατηρήσουμε τα άσπρα σημάδια στη βάση των νυχιών μας και θα ακούσουμε την κλασική -όμως λανθασμένη- έκφραση «χρειάζεσαι ασβέστιο» ελάχιστοι θα δώσουμε σημασία στις αυλακώσεις ή αλλιώς βαθουλώματα που μπορεί να υπάρχουν. Μοιάζουν με μικρά «κύματα» και σε κάποιες περιπτώσεις υποδεικνύουν προβλήματα υγείας.

 Οι αυλακώσεις ως επί το πλείστον, αποτελούν σημάδι ηλικίας. Η Mona Gohara, δερματολόγος και καθηγήτρια στο Υale University, τις αποκαλεί «ρυτίδες των νυχιών» και δεν είναι παρά μια ακόμη ένδειξη ότι το σώμα αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια. Οι διαμήκεις ραβδώσεις, δηλαδή  οι γραμμές που εκτείνονται από την επιδερμίδα σας μέχρι την άκρη του νυχιού σας είναι οι πιο συνηθισμένες και συνήθως δεν σημαίνουν πολλά.

Γιατί λοιπόν συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στα νύχια; Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για αδύναμα, εύθραυστα νύχια που είναι επιρρεπή στο ξεφλούδισμα και καθώς μεγαλώνουμε, η κυκλοφορία στα άκρα μας μπορεί να επιβραδυνθεί, λέει η Dana Stern,  δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται στην υγεία των νυχιών. Αυτή η μείωση του πλούσιου σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά αίμα είναι ο λόγος για τον οποίο τα νύχια γίνονται σε μεγάλο βαθμό εύθραυστα και αναπτύσσουν αυλακώσεις.

 Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια τέτοια ράβδωση των νυχιών μπορεί να έχει μια υποκείμενη αιτία και να είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος υγείας. «Άλλες λιγότερο πιθανές αιτίες κατακόρυφων ραβδώσεων είναι η αναιμία ή η αρθρίτιδα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως υπάρχουν άλλα συστηματικά ή συνοδευτικά σημάδια των νυχιών, όπως ο αποχρωματισμός όλης της βάσης των νυχιών», λέει η Δρ. Gohara. «Οι οριζόντιες κορυφογραμμές ή οι γραμμές του Beau όπως αλλιώς τις αποκαλούμε μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός φυσιολογικού στρεσογόνου παράγοντα ή κάποιου συστημικού θέματος όπως ο διαβήτης, οι ανωμαλίες του θυρεοειδούς ή η νεφρική νόσος», συνεχίζει η γιατρός. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών λόγω γαστρεντερικής διαταραχής μπορεί επίσης να προκαλέσει ραβδώσεις των νυχιών.

Το σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση να είμαστε πιο παρατηρητικοί και ανοιχτοί στα μηνύματα που θέλει να μας στείλει το σώμα και η ομοιόσταση μας. Δεν χρειάζεται κάθε μέρα να κοιτάμε με μανία και φόβο τα νύχια μας ή οποιοδήποτε μέρος του σώματος μας, αλλά η αυξημένη αυτό-αντίληψη είναι κάτι που, εάν χρειαστεί, μπορεί να προστατέψει την υγεία μας.

Πηγή: marieclaire.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι