γαλακτοκομικά
Ποια φάρμακα πρέπει να μην τα παίρνετε με γαλακτοκομικά

Είναι το βασικό στοιχείο για τη δόμηση των δοντιών και διατηρεί ορισμένους ιστούς του σώματος δυνατούς και ευέλικτους στην κίνηση. Βοηθά ακόμη και να πήξει το αίμα, καθώς και να συστέλλονται σωστά τα αιμοφόρα αγγεία και οι μύες, ενώ ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει ορμόνες χωρίς αυτό.

Επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, τα γαλακτοκομικά που τρώτε και πίνετε είναι σημαντικά για την υγεία, αλλά υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που πρέπει να ΜΗΝ αναμιγνύετε με τα γαλακτοκομικά. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αντιδράσουν με το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα, είτε προκαλώντας λιγότερο απορρόφηση του φαρμάκου είτε αλλαγές στα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας.

Δεν είναι ανάγκη φυσικά να αποφεύγετε πλήρως τα γαλακτοκομικά εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί απλά συστήνουν ότι πρέπει να έχει χρονική απόσταση η λήψη του φαρμάκου από την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Δείτε 5 φάρμακα που πρέπει να ΜΗΝ τα συνδυάζετε με γαλακτοκομικά:

1. Φάρμακα για τον θυρεοειδή

Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Είναι μια σημαντική ορμόνη γιατί βοηθά στην ενέργεια, στη ρύθμιση του βάρους, στη θερμοκρασία του σώματος και στην ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών σας.

Η λεβοθυροξίνη αντικαθιστά αυτήν τη θυρεοειδική ορμόνη που λείπει στο σώμα σας, εάν έχετε υποθυρεοειδισμό.

Όλα τα φάρμακα για τον θυρεοειδή πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, αλλά η λεβοθυροξίνη είναι λίγο διαφορετική. Η κατανάλωση τροφών/ποτών που περιέχουν ασβέστιο ή η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί να μειώσει σημαντικά την απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό. Μια μικρή μελέτη του 2018 έδειξε ότι η κατανάλωση γάλακτος συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφορούσας λεβοθυροξίνης.

Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε 4 ώρες για να καταναλώσετε γαλακτοκομικά μετά την λήψη του φαρμάκου σας.

2. Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που δρουν σωτήρια κατά των βακτηριακών λοιμώξεων. Δεν δρουν κατά ιών (π.χ. γρίπη ή κοινό κρυολόγημα). Εκατομμύρια αντιβιοτικά συνταγογραφούνται κάθε χρόνο και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά. Αλλά όταν είναι απολύτως απαραίτητα, τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι σωτήρια.

Υπάρχουν πολλά αντιβιοτικά που πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνονται μαζί με γαλακτοκομικά τρόφιμα, επειδή το ασβέστιο στα τρόφιμα μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας. Η λήψη του φαρμάκου πρέπει να απέχει τουλάχιστον 2 ώρες από την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το αντιβιοτικό που παίρνετε είναι εντάξει για κατανάλωση με γαλακτοκομικά ή όχι.

3. Συμπληρώματα σιδήρου

Μερικοί λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου για την αναιμία, μια κατάσταση όπου το αίμα δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Εάν η αναιμία είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να χρειαστούν και ενέσεις σιδήρου, αλλά κατά κανόνα οι γιατροί συνταγογραφούν συμπληρώματα σιδήρου για λήψη από το στόμα.

Μελέτες δείχνουν ότι ο σίδηρος λαμβάνεται καλύτερα με άδειο στομάχι γιατί έτσι θα απορροφηθεί καλύτερα. Μερικές φορές, τα συμπληρώματα σιδήρου προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλό να παίρνετε το συμπλήρωμα με λίγη τροφή, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι γαλακτοκομική τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο γιατί μπορούν να αλληλεπιδράσουν. Βεβαιωθείτε ότι απέχουν κατά περίπου 2 ώρες.

4. Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση κοινή στους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα στις γυναίκες, όπου τα οστά τους λεπταίνουν και γίνονται πιο εύθραυστα. Ο κίνδυνος κατάγματος αυξάνεται εάν έχετε οστεοπόρωση. Φάρμακα που ονομάζονται διφωσφονικά συνταγογραφούνται για την ενίσχυση των οστών.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και κάθε τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (όπως ο εμπλουτισμένος με ασβέστιο χυμός πορτοκαλιού) είναι γνωστό ότι προκαλούν λιγότερη απορρόφηση και χρήση του φαρμάκου από τον οργανισμό σας.

Εάν παίρνετε φάρμακα για οστεοπόρωση, φροντίστε να περιμένετε αρκετές ώρες πριν πιείτε γάλα ή φάτε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

5. Λίθιο

Τα άλατα λιθίου είναι φάρμακα που βοηθούν στην μείωση των μανιακών επεισοδίων για άτομα που έχουν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή. Το φάρμακο λειτουργεί σταθεροποιώντας τη διάθεσή σας και γι' αυτό μερικές φορές συνταγογραφείται και για άλλες ψυχιατρικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη ή η σχιζοφρένεια.

Η μακροχρόνια χρήση λιθίου μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ασβεστίου στο σώμα σας.

Εάν παίρνετε λίθιο, μιλήστε με τον ψυχίατρό σας σχετικά με το εάν πρέπει να μειώσετε, να αποφύγετε ή να χρονομετρήσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών με συγκεκριμένο τρόπο.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Γιάφκα στο Παγκράτι: Φιλόλογος σε φροντιστήριο ο 49χρονος που συνελήφθη
Γιάφκα στο Παγκράτι: Σύλληψη 49χρονου για την αποθήκη «οπλοστάσιο» – Φιλόλογος φέρεται να είναι ο ενοικιαστής
Γιάφκα στο Παγκράτι: Φιλόλογος σε φροντιστήριο ο 49χρονος που συνελήφθη