Thumbnail
Πληρωμή εισιτηρίου με τραπεζική κάρτα και smartphones στα λεωφορεία – Πώς θα εφαρμοστεί

Τέλος εποχής για το χάρτινο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού έκανε πρεμιέρα η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι. Προς το παρόν, η ανέπαφη πληρωμή είναι διαθέσιμη μόνο στα λεωφορεία των γραμμών Express από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ωστόσο ως τα τέλη του χρόνου αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ).

Ειδικότερα, ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των γραμμών Express του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Έως τα τέλη του χρόνου, το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα είναι διαθέσιμο για τους επιβάτες, σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, Τραμ).

Πλέον δηλαδή οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται να έχουν προμηθευτεί χάρτινο εισιτήριο, αλλά θα μπορούν να «χτυπούν» τη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα τους ή να «περνούν» το smartphone τους από το ηλεκτρονικό «μάτι» που θα υπάρχει σε κάθε Μέσο Μαζικής Μεταφοράς και έτσι θα χρεώνονται το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Επίσης το σύστημα θα είναι ενήμερο για όσους δικαιούνται εκπτώσεις στα εισιτήρια, πχ. ΑμεΑ και θα γίνεται αυτόματα η μείωση στις τιμές των εισιτηρίων. «Η σύμβαση με τους αναδόχους υπεγράφη τον Δεκέμβριο και θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στα δρομολόγια λεωφορείων, μετρό και προαστιακού από και προς το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”», είχε αναφέρει πρόσφατα μιλώντας στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Τη νέα υπηρεσία παρουσίασαν, χθες , σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο ο  Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Διευθύνων  Σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Αγραφιώτης και η Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Ισραήλ, Μάλτας και Κύπρου για τη Visa κα Sevi Vassileva και ο Γενικός Διευθυντής της NBG Pay κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος.

Με την εφαρμογή της χρήσης τραπεζικών καρτών για την επιβίβαση στα ΜΜΜ, το επιβατικό κοινό θα κερδίζει χρόνο στις μετακινήσεις του αφού δεν θα χρειάζεται να προμηθευτεί εισιτήριο μέσω των εκδοτηρίων ή των εκδοτικών μηχανημάτων. Παράλληλα δεν θα χρειάζεται να αναζητήσει σημεία πώλησης εισιτηρίων, ούτε να περιμένει στην ουρά για να αγοράσει το εισιτήριό του. Επίσης, για τους τουρίστες θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αφού δεν θα χρειάζεται να γνωρίζουν τα διαθέσιμα εισιτήρια καθώς και ποιο είναι το κατάλληλο, καθώς το μηχάνημα θα χρεώνει αυτόματα το πιο οικονομικό εισιτήριο με βάση τις μετακινήσεις του. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα