Thumbnail
Κτηνίατροι εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις για κτηνοτρόφους - Εξαρθρώθηκαν 3 εγκληματικές ομάδες

Την εξάρθρωση τριών εγκληματικών ομάδων που φαίνεται πως αποσπούσαν οικονομικές ενισχύσεις από το Δημόσιο μέσω της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων γέννησης-θανάτου και σφαγής ζώων, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκαν 3 εγκληματικές ομάδες, αποτελούμενες από ιδιώτες και κτηνιάτρους Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων γέννησης - θανάτων και σφαγής ζώων, έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Για την αποδόμηση των εγκληματικών ομάδων πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση χθες, Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 6 άτομα, εκ των οποίων 4 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία - δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής-μεσάζοντες, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, απάτη, και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος υπαλλήλου, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, έλαβε χρηματικό ποσό από ιδιώτη για την άσκηση επιρροής σχετικά με πρόστιμο που θα του επιβαλλόταν από κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά και για αποζημίωση που θα λάμβανε λόγω θανάτωσης ζώων του, εξαιτίας νόσου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη τριών εγκληματικών ομάδων, αποτελούμενες από κτηνιάτρους – υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας και διοικητικά μέλη σφαγείου.

Ειδικότερα, η πρώτη και δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων-κτηνιάτρων και διοικούντων Βιομηχανικού Σφαγείου, έχοντας κοινό πεδίο δράσης και ταυτόσημη μεθοδολογία, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθίσταντο δικαιούχοι παράνομων οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.

Προς το σκοπό αυτό, οι κτηνοτρόφοι προέβαιναν σε ψευδείς δηλώσεις γεννήσεων-θανάτων και σφαγών βοοειδών και μαύρων χοίρων που είχαν στην εκμετάλλευσή τους προς την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ με τη συνδρομή των ανωτέρω υπαλλήλων - κτηνιάτρων και των υπευθύνων του σφαγείου, βεβαιώνονταν οι εικονικές σφαγές και εκδίδονταν τα σχετικά παραστατικά, αντίστοιχα.

Συνολικά, τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις, βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή -193- βοοειδών και χοίρων έναντι αμοιβής από 8 κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους.

Η τρίτη εγκληματική ομάδα, αποτελούνταν από 4 υπαλλήλους-κτηνιάτρους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που οι κτηνοτρόφοι προσάγουν προς σφαγή κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, από την εν λόγω διαδικασία που οι ίδιοι ονόμαζαν «Κοινό Ταμείο», έλαβαν από κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων συνολικά το ποσό των 2.660 ευρώ, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2023, και -3.630- ευρώ, κατά την περίοδο του Πάσχα 2024.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, μάλιστα, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων κατά την επικοινωνία τους χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών, προέκυψαν και αυτοτελείς αξιόποινες πράξεις των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (εκδόσεις αδειών διακίνησης ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις θανάτου ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις δήλωσης ηλικίας ζώων, διαμεσολάβηση για μείωση ή διαγραφή επιβληθέντων διοικητικών προστίμων).

Μάλιστα, λόγω της εξάρθρωσης των εγκληματικών ομάδων, αποφεύχθηκε ζημία ύψους -54.000- ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα προκαλούνταν από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών ομάδων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-26.800- ευρώ,
-3- χάλκινα και -1- χρυσό νόμισμα αρχαίων και υστεροβυζαντινών χρόνων,
-7- κινητά και
χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά και αρχαία νομίσματα θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, αντίστοιχα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mlkke.jpg
Το σύνθημά μας «έξω η Ελλάδα από την ΕΕ» ούτε ευκολοχώνευτο είναι ούτε δημοφιλές
«Όταν λέμε "Έξω από την ΕΕ" εννοούμε και εργαζόμαστε για να έρθουν τα πάνω-κάτω. Εννοούμε παλλαϊκό αγώνα για την κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας,...
Το σύνθημά μας «έξω η Ελλάδα από την ΕΕ» ούτε ευκολοχώνευτο είναι ούτε δημοφιλές