xeria
Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια

Κάποιες φορές το πρήξιμο στα χέρια μπορεί να είναι σύμπτωμα μια πάθησης, η οποία δεν συσχετίζεται με το συγκεκριμένο μέλος του σώματός μας.

Όταν πρόκειται για προβλήματα υγείας, πολλά από τα ενδεικτικά συμπτώματα που βιώνουμε έχουν κάποια σχέση, με το μέρος του σώματος που επηρεάζεται. Για παράδειγμα, ένα από τα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα είναι ο επίμονος βήχας, ενώ ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αίματος στα κόπρανά σας.

Σε άλλες περιπτώσεις όμως, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια ασυνήθιστα συμπτώματα που φαίνεται να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν ή να διαγνωστούν εσφαλμένα για κάτι άλλο.

Έχοντας αυτό υπόψη, ένας ειδικός μίλησε στην Express.co.uk για ένα δυνητικά επικίνδυνο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί στα δάχτυλα.

Ποιες παθήσεις μπορούν να εκδηλωθούν με πρήξιμο στα δάχτυλα

Ο Abbas Kanani, φαρμακοποιός για το Chemist Click, προειδοποίησε για πρήξιμο στα δάχτυλα, στο χέρι ή στον καρπό. Σύμφωνα με τον Abbas, αυτή είναι μια ιατρική κατάσταση γνωστή ως οίδημα και μπορεί να είναι σημάδι νεφρικής νόσου, ηπατικής νόσου, ακόμη και καρδιακής ανεπάρκειας.

«Η κατακράτηση υγρών μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα δάχτυλα, τα χέρια ή τους καρπούς. Το πρήξιμο είναι συνήθως επίμονο και μπορεί να προκληθεί από διάφορες παθήσεις όπως νεφρική ή ηπατική νόσο και σε ορισμένες περιπτώσεις καρδιακή ανεπάρκεια», είπε ο ειδικός.

Στην συνέχεια, εξήγησε γιατί μπορεί να συμβεί αυτό. «Συμβαίνει όταν το υπερβολικό υγρό συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος. Στην περίπτωση της νεφρικής νόσου, τα νεφρά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και στην απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων από το σώμα».

«Όταν το σώμα αντιμετωπίζει χρόνια νεφρική νόσο ή οξεία νεφρική βλάβη, αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τη λειτουργία των νεφρών και να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και οίδημα. Η ηπατική νόσος προκαλεί μείωση της παραγωγής πρωτεϊνών που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο αίμα», είπε ο Abbas και συμπλήρωσε:

«Το υγρό μπορεί στη συνέχεια να διαρρεύσει στους ιστούς και να προκαλέσει οίδημα, ιδιαίτερα στην κοιλιά και τα πόδια. Τέλος, η συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες και σε άλλους ιστούς μπορεί να συμβεί όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα προκαλώντας καρδιακή ανεπάρκεια».

Άλλα συμπτώματα των τριών σοβαρών παθήσεων

Ο Abbas απαρίθμησε άλλα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων που πρέπει να προσέξετε:

  • Νεφρική ανεπάρκεια: Μείωση της παραγωγής ούρων, κόπωση, ναυτία και έμετος, αίμα στα ούρα.
  • Ηπατική ανεπάρκεια: Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος), εύκολοι μώλωπες ή αιμορραγία, κοιλιακό άλγος και πρήξιμο, κνησμός στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών και σκούρα ούρα και ωχρά κόπρανα.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια: Δύσπνοια, επίμονος βήχας, γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός, κόπωση και αδυναμία.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια αυτών των καταστάσεων, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. «Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια ή αν εμφανίσετε επίμονα ή σταδιακά επιδεινούμενα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας», είπε ο Abbas και κατέληξε:

«Καλέστε το 166 για ασθενοφόρο ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών το συντομότερο δυνατό εάν έχετε ξαφνικά ή πολύ σοβαρά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας».

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα