Πράσινο τσάι
Τα οφέλη για την υγεία

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών και τύπων καρκίνου.

Το πράσινο τσάι είναι εδώ και αιώνες γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία μας.  Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι προέρχονται από το ίδιο φυτό, το Camellia sinensis, αλλά τα φύλλα τους επεξεργάζονται διαφορετικά. Το πράσινο τσάι δεν υφίσταται οξείδωση όπως το μαύρο τσάι, το οποίο διατηρεί καλύτερα τα υγιεινά αντιοξειδωτικά του φυτού.

Οι επιδράσεις του πράσινου τσαγιού που προάγουν την υγεία αποδίδονται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, ιδιαίτερα σε φλαβονόλες, που αντιπροσωπεύουν το 30% του ξηρού βάρους των νωπών φύλλων Το τσάι περιέχει πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι κυρίαρχες πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι, που ονομάζονται κατεχίνες, μπορεί να μειώσουν ακόμη και τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες στο πράσινο τσάι

Ένα από τα πιο τεκμηριωμένα οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι οι αντικαρκινικές του ιδιότητες. Χιλιάδες μελέτες έχουν δημοσιευτεί ανά τα χρόνια για το πράσινο τσάι και τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Πολλές από αυτές τις έρευνες τεκμηριώνουν ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν στο ρόφημα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών τύπων καρκίνου, όπως καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος, των ωοθηκών, του προστάτη, του στόματος και του δέρματος.

Το πράσινο τσάι βοηθάει στην υγεία του δέρματος

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του 2023, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις ακτινοβολίες UVB του φωτός, που μπορεί να προκαλέσουν μελάνωμα και κάποιους τύπους καρκίνους του δέρματος.

Μελέτες έδειξαν ότι βοηθάει στη λειτουργία του εγκεφάλου

Σε μια κλινική μελέτη σε ανθρώπους που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν ένα καθημερινό συμπλήρωμα με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και L-θεανίνη παρουσίασαν βελτιώσεις σε ήπιες γνωστικές βλάβες.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience, το πράσινο τσάι αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες και επίσης ότι βοηθά στη μείωση του στρες.

Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Πολυάριθμες μελέτες αποκαλύπτουν ότι το πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επηρεάζει επίσης τα επίπεδα της ινσουλίνης, καθώς βοηθά στην προστασία των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το πράσινο τσάι περιέχει περισσότερες ωφέλιμες κατεχίνες από το μαύρο ή το τσάι oolong, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition. Οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες υπάρχουν επίσης σε άλλα υγιεινά φυτικά τρόφιμα όπως τα μήλα, τα μούρα και το κακάο.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι το 2018, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέδωσε επιστημονική γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία οι κατεχίνες που περιέχονται σε εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού που λαμβάνονται ως συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηπατικές βλάβες. Η εν λόγω γνωμοδότηση εκδόθηκε ύστερα από εκθέσεις για τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού.

Με βάση αυτή την επιστημονική γνωμοδότηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να περιοριστεί η χρήση εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα που περιέχουν την εν λόγω ουσία είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού είναι επίσης πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία L-θεανίνη.

Τα οφέλη που έχει το πράσινο τσάι για την καρδιά

Σε μια σημαντική πληθυσμιακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA και στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 40.000 ενήλικες για 11 χρόνια, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 5 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό κατά 26%, σε σύγκριση με άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι την ημέρα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική υγεία της καρδιάς σας.

Βοηθάει τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους

Πρόσφατα δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους, κυρίως του σωματικού λίπους, αυξάνοντας τη μεταγευματική θερμογένεση και την οξείδωση του λίπους.

Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στις φυσικές θερμογονικές ιδιότητες που παρέχονται από την καφεΐνη και από τις φυτικές ενώσεις όπως οι κατεχίνες. Η ικανότητα αυτή του πράσινου τσαγιού αυξάνεται όταν συνδυάζεται με την άσκηση, κυρίως τις αερόβιες δραστηριότητες.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κακοκαιρία
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
«Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια» – Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την επόμενη εβδομάδα
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σχολεία: Σύσταση των νέων οργανικών θέσεων στο πλαίσιο της κατανομής των επικείμενων νέων μόνιμων διορισμών
Κατατίθεται η διάταξη για νέες οργανικές θέσεις στη Βουλή τη Δευτέρα 01.07.2024 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας;
Σχολεία: Σύσταση των νέων οργανικών θέσεων στο πλαίσιο της κατανομής των επικείμενων νέων μόνιμων διορισμών