Άνοια
Ενώ η άνοια είναι πολύ συχνή στους ηλικιωμένους, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι διαγιγνώσκονται πλέον με άνοια νεαρής ηλικίας (YOD)

Έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, εξέτασαν κυρίως την κληρονομικότητα ως παράγοντα κινδύνου για την άνοια.

Νέα έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισε 15 διαφορετικούς παράγοντες τρόπου ζωής και υγείας που σχετίζονται με τον κίνδυνο νεανικής άνοιας.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή μελέτη του είδους της που έχει γίνει ποτέ», δήλωσε ο επιδημιολόγος David Llewellyn από το Πανεπιστήμιο του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Για πρώτη φορά αποκαλύπτει ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να αναλάβουμε δράση για να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτής της εξουθενωτικής κατάστασης, στοχεύοντας μια σειρά διαφορετικών παραγόντων», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 356.052 άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η κοινωνική απομόνωση, η βαρηκοΐα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο νεανικής άνοιας.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D και τα υψηλά επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (που παράγεται από το συκώτι ως απόκριση στη φλεγμονή) σήμαιναν επίσης υψηλότερο κίνδυνο, όπως και η ύπαρξη δύο παραλλαγών του γονιδίου ApoE4 ε4 (ένα γενετικό σενάριο ήδη συνδεδεμένο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ).

Αλκοόλ και νεανική άνοια

Οι ερευνητές περιέγραψαν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και νεανικής άνοιας ως «σύνθετη». Ενώ η κατάχρηση αλκοόλ οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο, η μέτρια έως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο - πιθανώς επειδή τα άτομα αυτής της δεύτερης ομάδας είναι συνήθως πιο υγιή γενικά.

Τα υψηλότερα επίπεδα τυπικής εκπαίδευσης και η χαμηλότερη σωματική αδυναμία (η οποία μετρήθηκε με τη δύναμη της χειρολαβής) συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο νεανικής άνοιας.

«Γνωρίζαμε ήδη από έρευνα σε άτομα που αναπτύσσουν άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία ότι υπάρχει μια σειρά από τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου», δήλωσε ο νευροεπιδημιολόγος Sebastian Köhler από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.

«Εκτός από τους φυσικούς παράγοντες, η ψυχική υγεία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής του χρόνιου στρες, της μοναξιάς και της κατάθλιψης».

Αν και τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι η άνοια προκαλείται από αυτούς τους παράγοντες, βοηθούν στη δημιουργία μιας πιο λεπτομερούς εικόνας. Όπως πάντα σε αυτού του είδους την έρευνα, η γνώση περισσότερων για τις αιτίες μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών και προληπτικών μέτρων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Alzheimer's Association.

Πηγή: onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει η φράση «Απορία ψάλτου βηξ»;

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αφισα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Οι μαθητές ανακαλύπτουν την τοπική τους ιστορία»
«Οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων περιοχής Πολίχνης και Λαγκαδά ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών...
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Οι μαθητές ανακαλύπτουν την τοπική τους ιστορία»
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.jpg
Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Εβδομάδα εξετάσεων με μαθήματα "κλειδιά"
Μαθήματα "κλειδιά" για τους υποψήφιους των ΓΕΛ και μαθήματα προσανατολισμού για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ στη συνέχεια των πανελληνίων εξετάσεων
Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Εβδομάδα εξετάσεων με μαθήματα "κλειδιά"