eurovision
Από τον Περικλή στη Eurovision: Η Εξέλιξη της Πολιτικής Απάθειας

Πέρασαν αρκετοί αιώνες, σχεδόν εικοσιπέντε, από τότε που ο Περικλής είχε το σθένος, με στεντόρεια φωνή να χαρακτηρίσει «άχρηστο» και όχι φιλήσυχο τον άνθρωπο που αδιαφορεί για τα πολιτικά πράγματα του τόπου του. Έτσι φαινόταν στα μάτια του αρχαίου Έλληνα αυτός που αδιαφορούσε για τις υποθέσεις της πόλης. Άχρηστος! Πράγματι, θα ήταν ή «πολίτης» ή «ιδιώτης» κι από εκεί μέσω των λατινικών “idiota”, “idiot” κ.ο.κ.Στην εποχή μας όμως, όλα ανακατεύονται εύκολα σε ένα μίξερ συνειδήσεων, ιδεολογιών και πεποιθήσεων με απροσδιόριστης αξίας αποτελέσματα.

Η αίσθηση της πολιτικής σιωπής ως χρήσιμης στάσης και η λαϊκή ρήση «η σιωπή είναι χρυσός» πέρασε από γενιά σε γενιά και στιγμάτισε ολόκληρες κοινωνίας. Φτάσαμε λοιπόν σε μία εποχή, μετά από πολλούς αγώνες και πολλά πολυτεχνεία (!) που πλέον φαντάζουν παλαιικά, να απαιτούμε την… εκκωφαντική σιωπή! Η αντίδραση δεν επιτρέπεται και πλέον ο κάθε φοβισμένος επαναστάτης αντιδρά με ένα χασμουρητό, προσποιούμενος τον διαμαρτυρόμενο σε συνεντεύξεις τύπου στις οποίες η ομήγυρη με δυσκολία τολμά να αρθρώσει διαφορετική άποψη!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «Eurovision 2024» και της συνέντευξης τύπου των συμμετεχόντων! Η Ελληνίδα τραγουδίστρια, Μαρίνα Σάττι έριξε έναν υπνάκο ως αντίδραση (!) κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της ισραηλινής τραγουδίστριας, ενώ ο Ολλανδός συνάδελφός της την παρότρυνε να απαντήσει σε ερώτηση που της έγινε, παρόλο που ο παρουσιαστής προσπαθώντας να την προστατεύσει της είπε ότι μπορούσε αν ήθελε να μην απαντήσει. Και μαντέψτε ποιος χαρακτηρίστηκε ως «αντισημίτης» και η διπλωματική υπηρεσία ποιας χώρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «φαινόμενα αντισημιτισμού». Καταλαβαίνετε….

Αν θέλετε τη γνώμη μου, αυτές οι… επαναστάσεις ήταν αστείες. Μικρές! Οι καλλιτέχνες έχουν ευθύνη για τα πολιτικά πράγματα! Καθοδηγούν και είναι παράδειγμα (ή θα έπρεπε να είναι παράδειγμα). Ακόμη κι αυτοί της Eurovision! Οφείλουν να επωμιστούν το ηθικό βάρος της ίδιας τους της ύπαρξης και να ενεργήσουν χωρίς φόβο και δεύτερες σκέψεις! Σε μία εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από τοναπόλυτο… «σημιτισμό» και ένα ηχηρό αντιπαλαιστινιακό πνεύμα, υπό το πρόσχημα της υποτιθέμενης απολιτίκποπ υποκουλτούρας που εκπροσωπεί, καταστρατηγήθηκαν όλες οι αρχές και οι αξίες, όχι της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αλλά της Δημοκρατίας. Προφανώς δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα κοπεί από την αναμετάδοση ο Σουηδός επειδή φορούσε ένα παλαιστινιακό μαντίλι στο χέρι, ή ότι θα δαιμονοποιηθείη όποια νύξη για την Παλαιστίνη! Όχι δεν μιλάμε για δήλωση υποστήριξης! Απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε αναφορά! Σαν να ήθελαν κάποιοι να εξαφανιστεί ακόμη και ως λέξη! Ας μην αναφέρουμε σκέψεις για το ποιος θα το ήθελα όλο αυτό! Ας αρκεστούμε στο γεγονός ότι το Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, μέχρι και σήμερα, επιμένει για το κλίμα «αντισημιτισμού» που καλλιεργήθηκε στην συγκεκριμένη εκδήλωση!Έ όχι και αντισημιτικό πνεύμα! Θου Κύριε!

Φαινόμενα απολιτίκ μπουρζουαζίας -ή έστω και πρασαρμοσμένωνεύπορων αστών, εμπόρων, και μεγαλοκτηματιών- έχει πολλά να αναδείξει η σύγχρονη ιστορία. Όμως σιωπηλών και υποταγμένων νέων, ανθρώπων δηλαδή που δεν έχουν ακόμη προλάβει να προσαρμοστούν και να εξανδραποδιστούν πνευματικά και ηθικά δεν βρίσκουμε συχνά στα κεφάλαια της ιστορίας. Ούτε της παγκόσμιας ούτε της τοπικής ιστορίας! Τι συμβαίνει λοιπόν; Πρόκειται για μια εφησυχασμένη γενιά που τα έχει όλα έτοιμα και δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα; Πρόκειται για έφηβους και νέους που είναι τόσο αδιάφοροι για τα σημαντικά και σοβαρά και ενδιαφέρονται μονάχα για το τι διαφημίζουν οι influencersως νέο modusvivendi; Πρόκειται για τόσο αδιάφορα και αγράμματα πλάσματα που δεν μπορούν να αντιληφθούν ούτε τις διαστάσεις του κόσμου μας και να προσδιορίσουν έστω και ακροθιγώς βασικά τμήματα του πλανήτη; Μην φανταστείτε τίποτα φοβερό. Ούτε να βρουν στο χάρτη τις Ηπείρους! Μιλάμε για τόσο αδαείς οντότητες;

Και ναι και όχι!  Κι αν είναι έτσι, «τις πταίει»; Τι και ποιος φταίει που κατά την προσφιλή ρήση των μεσηλίκων κάθε εποχής «εμείς, η γενιά μας... είμαστε καλύτεροι» (;) από αυτή τη γενιά; Φταίει η νέα γενιά; Δεν χρειάζεται να ανατάμουμε τα κοινωνικά φαινόμενα, ούτε να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Αν κοιτάξουμε στον καθρέπτη μας θα δούμε μία κοινωνία που δομήθηκε καθ’εικόνα και ομοίωση της δικής μας αβελτηρίας. Η κάθε γενιά ζώντας τις δικές της ψευδαισθήσεις, δημιουργώντας το δικό της αφήγημα οικοδόμησε τους κληρονόμους που της αξίζουν. Μην σας πω ότι για γενιά που δεν έχει καμία σχέση με την ηθική του «μαζί τα φάγαμε», τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από την προηγούμενη! Όχι παιδιά, δεν φταίτε εσείς. Εμείς φταίμε!Nocapπου λέτε κι εσείς!

* Ο Δρ. Αντώνης ΦοδελιανάκηςPhDUPV/EHU, Med είναι φιλόλογος-φροντιστής -  www.idiaiteron.gr και BAc. ΨυχολογίαςGM

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεστ
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
Το τεστ είναι απλό. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε την εικόνα.
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
poukamisas
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"
Το ΙΕΠ ενέκρινε όμιλο Φροντιστηρίων για να συγγράψει 72 σχολικά βιβλία
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"