Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που φορούσαν τέτοιους φακούς, είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν λοίμωξη που ονομάζεται κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα σε σχέση με όσους φορούσαν ημερήσιους φακούς μίας χρήσης. Ο κίνδυνος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο για όσους φορούσαν τους φακούς στον ύπνο και ενώ έκαναν ντους.
«Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε αύξηση της κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη, και παρότι η λοίμωξη είναι σπάνια, μπορεί να προληφθεί», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τζον Νταρτ, από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του University College London.
«Οι φακοί επαφής είναι γενικά πολύ ασφαλείς, αλλά συνδέονται με μικρό κίνδυνο μικροβιακής κερατίτιδας, που προκαλείται συχνότερα από βακτήρια, και η οποία είναι η μόνη απειλή από τη χρήση τους», σύμφωνα με τον Dart.
«Δεδομένου ότι περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φορούν φακούς επαφής, είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κερατίτιδας».
Στην μελέτη συμμετείχαν πάνω από 200 ασθενείς που επισκέφθηκαν στην οφθαλμολογική κλινική Moorfields Eye, στο Λονδίνο. Οι 83 από αυτούς είχαν κερατίτιδα και οι 122 άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που φορούσαν επαναχρησιμοποιούμενους μαλακούς φακούς επαφής, είχαν 3,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα συγκριτικά με όσους φορούσαν ημερήσιους φακούς επαφής μιας χρήσης.
Συγκεκριμένες συμπεριφορές αύξησαν τον κίνδυνο. Το να κάνει κάποιος ντους ενώ φοράει τους φακούς, αύξησε τις πιθανότητες κατά 3,3 φορές, ενώ η χρήση φακών κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, αύξησε τις πιθανότητες κατά 3,9 φορές.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα με τη χρήση φακών επαφής σε υδρομασάζ, πισίνες ή λίμνες. Στη λίστα προστίθεται τώρα και το ντους με φακούς, καθώς πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση των φακών στο νερό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
«Οι υπεύθυνοι στις δημόσιες πισίνες και τις παράκτιες περιοχές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση αυτού του κινδύνου, συμβουλεύοντας τους πολίτες να μην κολυμπούν ενώ φορούν φακούς επαφής», προσθέτουν.
Εκτιμάται ότι το 30 έως 62% των περιπτώσεων κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ενδεχομένως σε πολλές ακόμη χώρες, θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ημερήσιους φακούς μιας χρήσης αντί επαναχρησιμοποιούμενων φακών επαφής.
Η απώλεια όρασης λόγω μικροβιακής κερατίτιδα δεν είναι συνηθισμένη. Η ακανθαμοιβάδα ωστόσο, προκαλεί έναν από τους πιο σοβαρούς τύπους κερατίτιδας και ευθύνεται για το 50% των περιπτώσεων απώλειας όρασης στους χρήστες φακών επαφής που μολύνονται από αυτή. Περίπου το 25% των ασθενών χάνουν πάνω από το 75% της όρασή τους ή τυφλώνονται μετά τη μόλυνση. Ένα άλλο 25% των ατόμων που μολύνονται πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς για τη θεραπεία της νόσου ή την αποκατάσταση της όρασης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Ophthalmology.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη