johnson-johnson
«Καμπάνα» 260 εκατ. δολαρίων σε Johnson & Johnson για το ταλκ που προκάλεσε καρκίνο

Η Johnson & Johnson πρέπει να καταβάλει 260 εκατομμύρια δολάρια σε μια γυναίκα από το Όρεγκον, η οποία δήλωσε ότι έπαθε μεσοθηλίωμα, έναν θανατηφόρο καρκίνο που συνδέεται με την έκθεση στον αμίαντο, από την εισπνοή σκόνης ταλκ της εταιρείας, έκριναν οι ένορκοι τη Δευτέρα.

Η ετυμηγορία στο 4ο δικαστήριο της περιφέρειας του Πόρτλαντ έρχεται καθώς η εταιρεία συνεχίζει να επιδιώκει τον προτεινόμενο διακανονισμό των περισσότερων αγωγών που σχετίζονται με το ταλκ σε βάρος της, ύψους 6,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω μιας προσυμφωνημένης πτώχευσης. Η απόφαση των ενόρκων περιλαμβάνει 60 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και 200 εκατομμύρια δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις, και περιλαμβάνει αποζημιώσεις τόσο για την ενάγουσα όσο και για τον σύζυγό της.

Ο Erik Haas, παγκόσμιος αντιπρόεδρος της J&J για τις δικαστικές υποθέσεις, ανέφερε ότι η ετυμηγορία «δεν συμβιβάζεται με τις δεκαετίες ανεξάρτητων επιστημονικών αξιολογήσεων που επιβεβαιώνουν ότι το ταλκ είναι ασφαλές, δεν περιέχει αμίαντο και δεν προκαλεί καρκίνο». Δήλωσε ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση και είναι βέβαιη ότι θα επιτύχει την ανατροπή της ετυμηγορίας.

Η ενάγουσα στην υπόθεση, Kyung Lee, διαγνώστηκε πέρυσι με μεσοθηλίωμα σε ηλικία 48 ετών.

Η Lee ισχυρίστηκε ότι εισέπνευσε ταλκ μολυσμένο με αμίαντο για περισσότερα από 30 χρόνια, ξεκινώντας όταν η μητέρα της το χρησιμοποιούσε πάνω της όταν ήταν μωρό και αργότερα όταν το χρησιμοποιούσε η ίδια ως αποσμητικό.

Η J&J υποστηρίζει ότι τα προϊόντα ταλκ της δεν περιέχουν αμίαντο και δεν προκαλούν καρκίνο και ότι δεκαετίες επιστημονικών μελετών υποστηρίζουν την ασφάλειά τους.

Ένας δικηγόρος της J&J δήλωσε στη δίκη ότι η ασθένεια της Lee πιθανότατα προκλήθηκε από την έκθεση στον αμίαντο που χρησιμοποιούνταν σε ένα εργοστάσιο κοντά στο σημείο όπου μεγάλωσε.

Το Reuters παρακολούθησε τη δίκη μέσω του Courtroom View Network.

Η J&J αντιμετωπίζει αγωγές από περισσότερους από 61.000 ενάγοντες σχετικά με το ταλκ. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι από γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, ενώ μόνο μια μικρή μειοψηφία αφορά άτομα με μεσοθηλίωμα. Η εταιρεία έχει συμβιβαστεί στις περισσότερες από τις υποθέσεις μεσοθηλιώματος.

Η J&J χρειάζεται την υποστήριξη του 75% των εναπομεινάντων εναγόντων για να λάβει έγκριση για έναν πτωχευτικό διακανονισμό που θα τερματίσει τη δίκη, κλείνοντας μελλοντικές υποθέσεις και εμποδίζοντας τους ανθρώπους να εξαιρεθούν από τη συμφωνία.

Τα δικαστήρια απέρριψαν δύο προηγούμενες προσπάθειες της εταιρείας να επιλύσει τις υποθέσεις ταλκ με πτώχευση. Η J&J δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι η υποστήριξη των εναγόντων θα επιτρέψει την επιτυχία της τελευταίας προσπάθειας.

Μια ομάδα εναγόντων που αντιτίθεται στη συμφωνία στις 22 Μαΐου κατέθεσε ομαδική αγωγή με στόχο να τη σταματήσει, κάνοντας λόγο για «δόλια» κατάχρηση του πτωχευτικού συστήματος.

Οι δίκες στις υποθέσεις ταλκ είχαν μικτό ρεκόρ, με σημαντικές νίκες των εναγόντων, συμπεριλαμβανομένης μιας απόφασης ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 που επιδικάστηκε σε 22 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. Τον Απρίλιο, η J&J κέρδισε μια υπόθεση καρκίνου των ωοθηκών και χτυπήθηκε με μια απόφαση 45 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια υπόθεση μεσοθηλιώματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα