Αρχαιολογική ανακάλυψη στο Καστέλλι
Η κατασκευή που βρέθηκε στον λόφο Παπούρα στο Καστέλι, που αποτελείται από έκκεντρους κύκλους, αποτελεί μέρος ιερού που θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο στη λατρεία του Δία!

Η αρχαιολογική ανακάλυψη σε λόγο στο Καστέλλι Ηρακλείου έχει αφήσει άφωνους τους αρχαιολόγους στην Ελλάδα, που δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο! 

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη φαίνεται να καθόρισε την επίσκεψή της στην Κρήτη με γνώμονα ακριβώς την επίσκεψη στον λόφο Παπούρα πάνω από το αεροδρόμιο Καστελλίου, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αυτό που προφανώς της περιέγραφαν οι αναφορές των αρχαιολόγων και το συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό που εστάλη στο υπουργείο Πολιτισμού!

Οι πληροφορίες από την προσπάθεια τεκμηρίωσης του ευρήματος που αναφέρεται ως Εμπόδιο 24 στον χάρτη του αεροδρομίου Καστελλίου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές από τις πρώτες αναφορές, που έκαναν λόγο για πρωτομινωική φρυκτωρία

Όμως η κατασκευή είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού συγκρίνεται, όπως είπε πηγή στο neakriti.gr και στη “Νέα Κρήτη”, με ανάλογου τύπου ευρήματα στην Κιλικία της Καππαδοκίας, στην Ιορδανία, στη Μέση Ανατολή, ακόμη και στην Κύπρο. Όμως στον ελλαδικό χώρο όχι ως τώρα! Η κατασκευή παραπέμπει σε ιερό και εδώ η πρώτη τεκμηρίωση αφήνει άφωνους όσους την έχουν ακούσει! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατασκευή που βρέθηκε στον λόφο Παπούρα στο Καστέλι, που αποτελείται από έκκεντρους κύκλους, είναι μέρος ιερού που θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο στη λατρεία του Δία! 

Ήδη ο αρχαιολογικός κόσμος κάνει λόγο για το Ομφάλιο Πεδίο, που κατά τη μυθολογία, όταν η Ρέα μετέφερε από το σπήλαιο της Δίκτης στο σπήλαιο της Ίδης τον νεογέννητο Δία, σε ένα σημείο της Πεδιάδας πέφτει ο ομφαλός του. Στο σημείο που έπεσε ο ομφαλός του νεογέννητου πατέρα των Θεών χτίζεται ένα ιερό και αποτελεί το λεγόμενο κατά τη μυθολογία Ομφάλιο Πεδίο. Πιστεύεται, λοιπόν, σήμερα κατά μια εκδοχή ότι ο ομφαλός του Δία έπεσε στον λόφο Παπούρα και εκεί χτίστηκε ένα ιερό, το οποίο σήμερα αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια των αρχαιολόγων.

Ανακάλυψη στο Καστέλλι

Ο προσανατολισμός κι ο μύθος 

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο ιερό αυτό, από τις κλίσεις της τοιχοποιίας των έκκεντρων κύκλων, αυτό που φαίνεται είναι θεμέλια, φαίνεται να είχε ύψος, δηλαδή να ήταν μια κατασκευή κτηριακή η οποία ήταν κυλινδρική και ελαφρώς κωνική στην κατάληξή της. Μάλιστα, από τη δυτική πλευρά φαίνεται ένα άνοιγμα που παραπέμπει σε είσοδο στο κτίσμα, ενώ ο προσανατολισμός του είναι βορινός. Αν κάποιος παρατηρήσει την κατασκευή, γίνεται αντιληπτό ότι υπήρχαν και διαμερίσματα μεταξύ των έκκεντρων κύκλων, όπως εξηγούν γνώστες του αντικειμένου. Ο προσανατολισμός είναι βόρειος. 

Με βάση το σταυρικό σχήμα που χωρίζει τους κύκλους, γίνεται αντιληπτό ότι δείχνει τον μαγνητικό Βορρά και αυτό στην Αρχαιολογία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σηματοδοτείται μια σχέση Γης και Ουρανού, δηλαδή έρχεται να αποτελέσει τεκμήριο για το Ομφάλιο Πεδίο και τη σχέση με τον Δία! Για τη χρονολόγηση, αν και δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα, λέγεται ότι μπορεί να είναι μεταξύ 3000-2000 π.Χ., δηλαδή προμινωικό, και αν η κατασκευή αυτή όπως προαναφέρθηκε ταυτίζεται με ανάλογες στην Κύπρο, την Κιλικία, τη Μέση Ανατολή και την Ιορδανία, τότε θα μπορούσε θεωρηθεί ότι η λατρεία του Δία έρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου ή τη Μεσοποταμία. 

Ανάλογη κατασκευή που έχει αναχθεί χρονολογικά στο 7000 π.Χ. βρίσκεται στο Gobekli Tepe, στη Νότια Καππαδοκία, και φάνηκε από το υδρευτικό έργο του Ευφράτη. Μάλιστα, φωτογραφία από το εύρημα στο Gobekli Tepe φαίνεται να παρουσιάζει ομοιότητες, αν και σε αυτό υπάρχουν περίεργες λεπίδες από οψιδιανό. 

Ανακάλυψη στο Καστέλλι

Δέσμευση για λύση 

Η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο σκάμμα του ευρήματος το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ενώ είχε προηγηθεί και κλειστή σύσκεψη με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, για να συζητηθεί η εξέλιξη των εργασιών του αεροδρομίου, της τοποθέτησης ραντάρ και η αντιμετώπιση της κατασκευής.

Προτάθηκε μέχρι και η μεταφορά διά του τεμαχισμού του ευρήματος, ωστόσο δεν υπήρξε συγκεκριμένη λύση, όμως η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει. 

Χθες η κ. Μενδώνη και ο κ. Ταχιάος βρέθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης, επισημαίνοντας ότι είδαν το μνημείο που έχει εντοπιστεί και θα γίνουν όσα απαιτούνται για να προστατευθούν, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα προστατευθούν τα αρχαία και τα έργο θα προχωρήσει. 

Μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη ανέφερε: «Κάναμε μια κοινή αυτοψία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Είδαμε τον αρχαιολογικό χώρο-μνημείο, και θα προχωρήσουμε στις ενέργειες που πρέπει ώστε και οι αρχαιότητες θα προστατευθούν και το έργο θα προχωρήσει». 

Σε δηλώσεις του ο κ. Ταχιάος είπε: «Είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να σεβαστούμε την άποψη της κ. Μενδώνη. Το αεροδρόμιο δε θα πάει πίσω. Το επόμενο εγχείρημα είναι: και αεροδρόμιο και αρχαία. Θα λειτουργήσει στις 6 Φεβρουαρίου 2027». 

Ανακάλυψη στο Καστέλλι

Αλλαγή θέσης ραντάρ 

Σχετικά, σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών με τις δηλώσεις του Νίκου Ταχιάου αναφέρονται τα εξής: «Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, συμφωνήσαμε πως θα υποβάλουμε στο υπουργείο Πολιτισμού την αναθεωρημένη μελέτη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας - της οποίας τον διοικητή Γιώργο Σαουνάτσο ευχαριστώ για την εποικοδομητική συνδρομή του - σχετικά με την οριστικοποίηση της θέσης του ραντάρ. Τα αρχαία ευρήματα θα μείνουν ακέραια στη θέση τους», ενώ για τη μετατόπιση του δρόμου Παναγιάς-Πετριανού Λάκκου λόγω αρχαίων είπε: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε και τις αποφάσεις για τον Πετριανό Λάκκο, σε σχέση με την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου», και κατέληξε: «Και τα δύο έργα θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κρήτης». 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master