ανεμωνη
Τι ανέφερε θαλάσσιος βιολογός για τη ανεμώνες

Σκηνές τρόμου σε μία παραλία στη Φθιώτιδα, καθώς μία 4χρονη άρχισε να ουρλιάζει από τον πόνο, καθώς είχε επάνω σε θαλάσσια ανεμώνη, με τους γονείς της που κάθονταν δίπλα της να προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η οικογένεια θέλησε να απολαύσει το μπάνιο της την περασμένη Κυριακή στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Πελασγίας. Κάποια στιγμή το κοριτσάκι που έπαιζε δίπλα στο νερό «ούρλιαξε από τον πόνο», όπως αναφέρει η μητέρα της, «και αμέσως τρέξαμε κοντά της χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί».

Αμέσως επικοινώνησε με την παιδίατρο και σε συνεννόηση μαζί της χορήγησε στην 4χρονη αντισταμινικό και κορτιζονούχα αλοιφή.

«Τέσσερις ακόμη άνθρωποι, που άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό άλλος σε μικρότερο τους είχε τσιμπήσει ανεμώνη, μας εξήγησαν τι είχε πάθει η μικρή, έτσι απομακρύναμε τα υπολείμματα από τα πλοκάμια και αμέσως της δώσαμε κορτιζόνη» λέει η μητέρα.

Η θεραπεία λόγω της έκτασης του οιδήματος θα πάρει τουλάχιστον έξι μήνες και η μικρή θα πρέπει να μείνει μακριά από τον ήλιο όλο αυτό το διάστημα για να μη μείνει σημάδι, όπως εξήγησε η μητέρα.

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη

Όπως έχει εξηγήσει μιλώντας στην ΕΡΤ η θαλάσσια βιολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά, «η επαφή με θαλάσσια ανεμώνη είναι επικίνδυνη γιατί εκκρίνεται οξύ που μπορεί να επιφέρει εγκαύματα» τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για φυτό αλλά για ζώο.

Το τσίμπημά της προκαλεί έντονο πόνο και κνησμό με το χαρακτηριστικό έγκαυμα που το συνοδεύει, εξαιτίας του δηλητηρίου που η θαλάσσια ανεμώνη φέρει για να ναρκώνει τα θύματά της. Εξάλλου η αίσθηση που έχει κάποιος από τέτοιο τσίμπημα είναι ότι καίγεται.

Τα συμπτώματα του τσιμπήματος αντιμετωπίζονται με κορτιζόνη και αντισταμινικά, αν υπάρχουν αλλεργικά συμπτώματα. Ειδικά για άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργιών πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή και ίσως θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια σε κάποιο νοσοκομείο.

Τα πλοκάμια τα απομακρύνουμε από το δέρμα με κάτι σκληρό (π.χ. μια κάρτα) χωρίς να τα αγγίξουμε με γυμνά χέρια. Προσοχή, ξεπλένουμε με θαλάσσιο νερό.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες προσκολλώνται πάνω βράχια και πέτρες, γι’ αυτό θέλει προσοχή την ώρα που κάποιος μπαίνει στη θάλασσα ώστε να μην τις πατήσει κατά λάθος. Δεν κολυμπούν στο νερό, όπως οι τσούχτρες.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την αύξηση της παρουσίας της θαλάσσιας ανεμώνης στις ελληνικές θάλασσες. Μέσα στο Μάιο είχαν αναφερθεί άλλα δύο περιστατικά σε μικρά παιδιά, στην περιοχή της Αργολίδας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master