Έρευνα: Πάνω από 19 εκατ. άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν από κάπνισμα, αλκοόλ και επεξεργασμένα τρόφιμα
Πώς το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν 19 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο - Τι έδειξε έρευνα

Το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρότερους κανονισμούς για τα προϊόντα που βλάπτουν την υγεία.

Σε μια πρωτοποριακή έκθεση, ο ΠΟΥ είπε ότι ισχυρές βιομηχανίες προωθούν την κακή υγεία και τον πρόωρο θάνατο χρησιμοποιώντας «παραπλανητικό» μάρκετινγκ και παρεμβαίνοντας στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να αποτρέψουν φονικές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Η νέα έκθεση υπολογίζει ότι ο καπνός, τα ορυκτά καύσιμα, τα UPF και το αλκοόλ ευθύνονται για περισσότερους από 7.400 θανάτους κάθε μέρα σε 53 πολιτείες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Guardian.

Συνολικά, οι τέσσερις βιομηχανίες προκαλούν περίπου 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, περίπου το ένα τέταρτο (24,5%) της συνολικής θνησιμότητας

Τα ευρήματα της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ ισοδυναμούν με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην τεράστια ζημιά που προκαλούν οι μεγάλες εταιρείες και τα προϊόντα τους στην ανθρώπινη υγεία. Η έκθεση περιγράφει πώς η «μεγάλη βιομηχανία» χρησιμοποιεί φανερές και κρυφές μεθόδους για να ενισχύσει τα κέρδη της καθυστερώντας και εκτροχιάζοντας τις πολιτικές για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

«Ένας μικρός αριθμός διεθνικών εταιρειών… κατέχουν σημαντική εξουσία στα πολιτικά και νομικά πλαίσια στα οποία λειτουργούν και παρεμποδίζουν τους κανονισμούς δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους τους», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο Δρ Hans Henri P Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε: «Οι βιομηχανικές τακτικές περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων μέσω στοχευμένων στρατηγικών μάρκετινγκ, την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη διατύπωση ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τα οφέλη των προϊόντων τους ή τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια».

Οι τακτικές που εφαρμόζουν οι «μεγάλες εμπορικές βιομηχανίες» υπονομεύουν τα μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος, του ποτού και της παχυσαρκίας, που είναι οι μεγαλύτερες αιτίες ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν.

Τα στοιχεία ακολουθούν έρευνα του 2023 που διαπίστωσε ότι το αλκοόλ, ο καπνός, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά και τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν 19 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως, ή το 34% όλων των θανάτων.

Η ανάλυση του ΠΟΥ δείχνει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για ανάσχεση της αύξησης της παχυσαρκίας ή μείωση του καπνίσματος σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω κατά 30%. Οι 53 χώρες μεταξύ τους καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από οποιαδήποτε άλλη περιοχή παγκοσμίως.

Ελλιπή μέτρα

Παρά τους κινδύνους για την υγεία, μόνο μια μειοψηφία ευρωπαϊκών χωρών έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ οι προσπάθειες να γίνουν λιγότερο ελκυστικά τα επιβλαβή προϊόντα μέσω της απλής συσκευασίας, της φορολογίας του αλκοόλ και της επισήμανσης των τροφίμων δεν εφαρμόστηκαν ευρέως, σημειώνει η έκθεση.

«Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των νόμων για την εμπορία καπνού που έχουν εγκριθεί σε πολλές χώρες, οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη ρύθμιση του επιβλαβούς μάρκετινγκ ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, ελλιπείς», καταλήγει η έκθεση.

«Ενώ νομικά μέτρα που ρυθμίζουν το μάρκετινγκ αλκοόλ και ανθυγιεινών τροφίμων υπάρχουν σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και σε όλο τον κόσμο, αυτά είναι συχνά στενού πεδίου, εστιάζονται σε συγκεκριμένα μέσα ή περιβάλλοντα, ορισμένες ομάδες πληθυσμού ή σε συγκεκριμένες τεχνικές μάρκετινγκ και Επομένως, παρέχουν ανεπαρκή προστασία».

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το κάπνισμα ευθύνεται για περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως, το 10% όλων των θανάτων στην Ευρώπη. Σχεδόν 600.000 [578.908] θάνατοι προκαλούνται κάθε χρόνο από ορυκτά καύσιμα (5% όλων των θανάτων), ενώ το αλκοόλ προκαλεί περισσότερους από 400.000 θανάτους ετησίως [426.857]. Και περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και λιπαρών, αλμυρών τροφίμων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doukas
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας – Οι δηλώσεις του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο