ydra
Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά οι 13 συλληφθέντες για τη φωτιά στην Ύδρα

Ιδιώτες με φωτοβολίδες-βεγγαλικά κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα, είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο OPEN.

Επίσης, ενημέρωσε πως ο εισαγγελάς ζήτησε να κατασχεθεί το σκάφος εκείνων που προκάλεσαν τη φωτιά στην Ύδρα. Η θαλαμηγός «Περσεφόνη» είχε ναυλωθεί από 17 άτομα με καταγωγή από το Καζακστάν, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Συνελήφθησαν σήμερα 22 Ιουνίου 2024, από τους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς ημεδαποί ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστη, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024», αναφέρει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Καθοριστική για τις εξελίξεις στη φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα φέρεται να ήταν η καταγγελία ενός καπετάνιου που βρισκόταν στην περιοχή που έπεσαν τα πυροτεχνήματα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσβεση της φωτιάς, χρησιμοποιήθηκαν 6 εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντος.

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά οδηγούνται οι 13 συλληφθέντες για τη φωτιά στην Ύδρα.

Σύμφωνα με το MEGA, υπάρχει μια διχογνωμία ανάμεσα στο Λιμενικό και την Πυροσβεστική. Το Λιμενικό υποστηρίζει ότι δεν έχουν εντοπιστεί ευρήματα μέσα στην θαλαμηγό, η οποία έχει κατασχεθεί, κα δεν μπορούν να κατοχυρώσουν από καταθέσεις ότι μέσα από το σκάφος ξεκίνησαν τα βεγγαλικά που προκάλεσαν στην συνέχεια την φωτιά.

Δήμαρχος Ύδρας: Θα ζητήσουμε αποζημιώσεις αν αποδοθούν ευθύνες

Ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης μιλώντας στον ίδιο σταθμό, τόνισε ότι «υποστήκαμε μια τεράστια ταλαιπωρία, κινδύνευσε το νησί, η ψυχική οδύνη είναι μεγάλη. Ακόμη και τώρα ο Δήμος καλύπτει το κόστος επιμελητείας των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιτηρούν την πυρκαγιά σε περίπτωση αναζωπυρώσεων».

«Ως Δήμος έχουμε καταθέσει μια αίτηση να παραστούμε, να στηρίξουμε την κατηγορία κατά παντός υπευθύνου. Σε περίπτωση που η Προανακριτική καταλήξει στην απόδοση κάποιων ευθυνών, ο Δήμος θα ζητήσει τις αποζημιώσεις που δικαιούται και την παραδειγματική τιμωρία ανθρώπων που μέσα σε ένταση ανέμων 7 μποφόρ έριξαν πυροτεχνήματα» επισήμανε.

Θέμα και στο BBC η φωτιά στην Ύδρα: «Οργή στην Ελλάδα»

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναπαρήγαγε -και μάλιστα σε αρκετά υψηλή θέση στον ιστότοπό του- τη φωτιά που φέρεται να προκάλεσαν στην Ύδρα πυροτεχνήματα εκτοξευθέντα από θαλαμηγό νοικιασμένη, κατά πληροφορίες, από υπηκόους Καζακστάν.

«Οι φλόγες έκαψαν το μοναδικό πευκοδάσος στο τουριστικό νησί».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται:

«Πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν από γιοτ στην Ελλάδα προκάλεσαν δασική φωτιά στο νησί της Ύδρας την Παρασκευή.

Οι φλόγες έκαψαν το μοναδικό πευκοδάσος στο τουριστικό νησί, το οποίο βρίσκεται νότια της Αθήνας, έγραψε η πυροσβεστική αρχή στο Facebook (σ.σ.: εκ παραδρομής συγχέεται εδώ ο ιστότοπος των εποχικών πυροσβεστών με το Πυροσβεστκό Σώμα).

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Πλέον η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά με δυσκολία. Καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι προς την παραλία, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να έχουν πρόσβαση σε αυτήν από θαλάσσης, ενώ ελικόπτερα έριχναν νερό από αέρος.

Η αιτία της φωτιάς έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα, η οποία ήδη μάχεται με πολλές δασικές πυρκαγιές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς.

«Είμαστε αγανακτισμένοι που κάποιοι ρίχνουν τόσο ανεύθυνα πυροτεχνήματα σε ένα πευκοδάσος», είπε ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, στην ΕΡΤ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα