Της γριάς το πήδημα
Η παραλία της Άνδρου, με το παράξενο όνομα και τους σκοτεινούς θρύλους, αναδείχθηκε στις καλύτερες της Ευρώπης

Ακούγοντας το όνομά της, θα παραξενευτείτε και το πιθανότερο είναι να κάνετε.... πονηρές σκέψεις. Γιατί, εδώ που τα λέμε «Της Γριάς το πήδημα» δεν είναι και το πιο συνηθισμένο για όνομα παραλίας και να μη θέλεις, κάποιους συνειρμούς θα τους κάνεις.

Αλλά ας τα αφήσουμε στην άκρη αυτά και να πάμε στην ουσία, που είναι η ίδια η παραλία της Άνδρου.

Η πιο δημοφιλής και από τις ωραιότερες του Άνδρου, στις Κυκλάδες, που η φήμη της έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές έχει συμπεριληφθεί σε διεθνείς λίστες ταξιδιωτικών ιστότοπων με τις καλύτερες παραλίες, όπως συνέβη πρόσφατα, με το γαλλικό geo.fr να της δίνει την 11η θέση ανάμεσα στις 15 καλύτερες της Ευρώπης.

Μια διάκριση που δεν είναι τυχαία, αφού στης Γριάς το πήδημα θα κάνεις από τις ωραιότερες βουτιές στα πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά της, θα χαλαρώσεις και θα απολαύσεις το τοπίο που περιβάλλεται από γκρεμούς, ενώ σε συνδυασμό με τους θρύλους που την ακολουθούν, θα νιώσεις κομμάτι ενός σχεδόν απόκοσμου και αποκομμένου σκηνικού.

Εξάλλου, η δυσπρόσιτη πρόσβαση στην παραλία, την έχει προστατέψει από το λεφούσι τουριστών. Εδώ, έρχονται όσοι είναι αποφασισμένοι να ζήσουν μια μικρή «Οδύσσεια» μέχρι να φτάσουν, αλλά ξέρουν καλά πως θα ανταμειφθούν στο τέλος. Η παραλία στην άκρη σχεδόν της θάλασσας έχει έναν βραχώδη σχηματισμό που θυμίζει μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας. Ξεπροβάλλει πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, ενώ βρίσκεται ανατολικά από τον μεγάλο Όρμο του Κορθίου.

Της Γριάς το Πήδημα

Της Γριάς το πήδημα: Πώς προέκυψε το όνομα

Και πάμε στο όνομα, που σίγουρα κι εσύ απορείς - όπως όλοι - πώς προέκυψε. Οριστική εξήγηση δεν υπάρχει, ωστόσο υπάρχουν διάφορες εκδοχές που δίνουν διαστάσεις θρύλου γύρω από το όνομα της «Της Γριάς το πήδημα».

Σύμφωνα με τη μία εκδοχή, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Οθωμανοί αδυνατούσαν να κυριεύσουν το Κάστρο που βρίσκεται ψηλά πάνω από το χωριό Κοχύλου και αποτελούσε την ισχυρότερη μεσαιωνική πολιτεία της Άνδρου, καταφεύγοντας σε δόλια μέσα. Έστειλαν, λοιπόν, στο Κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της για να ζητήσουν βοήθεια. Τη νύχτα ωστόσο η γριά άνοιξε μια πύλη του. Έτσι κατάφεραν οι Τούρκοι να μπουν, σφάζοντας τους κατοίκους που είχαν καταφύγει σε αυτό για προστασία. Η γριά, όμως, μετάνιωσε για το κακό που προξένησε και γεμάτη ενοχές, σκαρφάλωσε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Στο σημείο που έπεσε, πέτρωσε. Μάλιστα σύμφωνα με τους ντόπιους, ο πανύψηλος χαρακτηριστικός βράχος στην παραλία, αν το παρατηρήσεις από κάποια συγκεκριμένη οπτική γωνία, θυμίζει το προφίλ μίας ηλικιωμένης γυναίκας που φορά μαντήλι.

Μία δεύτερη εκδοχή, αναφέρει πως οι Τούρκοι κυνηγούσαν μια γριά και αυτή απελπισμένη, ανέβηκε στον εν λόγω βράχο. Προτίμησε να αυτοκτονήσει από το να πέσει στα χέρια των κατακτητών.

Η τρίτη εκδοχή λέει πως η παραλία πήρε το όνομά της από μία γριά που πήδηξε από τον βράχο, επειδή έμεινε για τρίτη φορά χήρα και δεν άντεχε τη μοναξιά.

Πώς θα πάω στην παραλία Της Γριάς το πήδημα

Της Γριάς το πήδημα, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Άνδρου, πολύ κοντά στο Κόρθι. Απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου και 23 από την Χώρα. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, θεωρείται αρκετά δυσεύρετη και δυσπρόσιτη, ενώ φτάνεις σε αυτήν μόνο με αυτοκίνητο. Αν την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά, αν και έχει καλή σήμανση, θα δυσκολευτείς λόγω της ιδιόμορφης διαδρομής μέσα από στενά σοκάκια του Όρμου του Κορθίου, αλλά και της μορφολογίας της περιοχής.

Η παραλία βρίσκεται ανατολικά από τον Όρμο, πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Στην διασταύρωση προς τον οικισμό Ρωγό, συνεχίζετε για λίγα ακόμη μέτρα ευθεία. Τα τελευταία τμήματα της διαδρομής περιλαμβάνουν έναν αρκετά βατό χωματόδρομο. Της Γριάς το πήδημα βρίσκεται στα δεξιά και ακολουθείται ένα μονοπάτι για να φτάσετε μέχρι την ακτή.

Πηγή: exploringreece.tv

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα