Ανήκουστο - Χωρίς κέντρα αιμοκάθαρσης οι νησιώτες γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει
Θα μείνουν χωρίς κέντρα αιμοκάθαρσης οι νησιώτες επειδή δεν πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ - Oι αντιδράσεις

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την έκπληξη και την αγανάκτησή της, από κοινού με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, μετά την ανακοίνωση του Νεφρολογικού Κέντρου Σαρωνικού, ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απέρριψε οριστικά το αίτημα για καταβολή των εξόδων αιμοκάθαρσης για ένα διάστημα 10 μηνών, το έτος 2020, εν μέσω πανδημίας.

Οι πάσχοντες στην Αίγινα χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο Κέντρο για την αιμοκάθαρσή τους καθώς εκεί τους έστελνε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μάλιστα έδινε έγκριση για τα οδοιπορικά τους. Οι αιμοκαθάρσεις αυτές αφορούν παροχή υπηρεσιών υγείας προς δικαιούχους κοινωνικής περίθαλψης, για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ δεν κατέβαλε την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση στον ιδιώτη πάροχο, στον οποίο ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ έστειλε τους αιμοκαθαιρόμενους. Στην ανακοίνωσή του το Κέντρο αναφέρει: «Μετά από μία τετραετία ‘’δυστοκίας’’ η υπηρεσία κατέληξε να ‘’εισηγηθεί’’ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που υποβλήθηκαν οι ασθενείς στο νησί τους, στην ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ, στο διάστημα της πανδημίας COVID-19. Κι αυτό επειδή, για τυπικούς λόγους, δεν υπήρχε ενεργή σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της υγειονομικής δομής αυτό το διάστημα ( ο λόγος; καθυστέρησε η ολοκλήρωση ελέγχου της Μονάδα Αιμοκάθαρσης από υπηρεσία της Περιφέρειας λόγω της πανδημίας)».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών στην ανακοίνωσή του αναρωτιέται τι θα έπρεπε να κάνουν οι νεφροπαθείς της Αίγινας, εν μέσω κορονοϊού, προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση σε μονάδες εκτός του νησιού.

Παράλληλα ζητά να μην χαθεί μια μονάδα αιμοκάθαρσης στον  Σαρωνικό, εξαιτίας άρνησης αποζημίωσης αιμοκαθάρσεων που έχουν αδιαμφισβήτητα πραγματοποιηθεί και δη με παρότρυνση του ΕΟΠΥΥ.

Η ανακοίνωση του Νεφρολογικού Κέντρου Σαρωνικού ΕΠΕ Μονάδα Αιμοκάθαρσης

….Τα πιο απεχθή χαρακτηριστικά στην λειτουργία της κρατικής γραφειοκρατίας,- το ανάλγητο, το ανελέητο και το αργυρώνητο – ‘’αναδυθήκαν’’ εκ νέου στην απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για την μη κάλυψη των θεραπειών των νεφροπαθών στην Αίγινα για ένα διάστημα 10 μηνών, το έτος 2020. 

Μετά από μία τετραετία ‘’δυστοκίας’’ «η υπηρεσία» κατέληξε να ‘’εισηγηθεί’’ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που υποβλήθηκαν οι ασθενείς στο νησί τους, στην ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ , στο διάστημα της πανδημίας COVID-19. Κι αυτό επειδή, για τυπικούς λόγους, δεν υπήρχε ενεργή σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της υγειονομικής δομής αυτό το διάστημα ( ο λόγος; ……γιατί καθυστέρησε η ολοκλήρωση ελέγχου της Μονάδα Αιμοκάθαρσης από
Υπηρεσία της Περιφέρειας λόγω της πανδημίας……) . 

Το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αποδέχτηκε την αρνητική εισήγηση, ουσιαστικά ‘’παγιδευμένο’’ από την απόκρυψη των ‘’πεπραγμένων’’ των υπηρεσιών του Οργανισμού, και ενεργώντας σε ακραίες βαθμίδες ‘’τυπικότητας’’, αφ’ ενός κατάργησε την ευνομία στην ίση μεταχείριση όλων των πολιτών επιτρέποντας την καταδολίευση στις σχέσεις κράτους-πολίτη και αφ’ ετέρου, έθεσε την 30-09-2024 σαν ΟΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ λειτουργίας και προσφοράς της ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που η απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί. Εμείς επ’ ουδενί δεν θα ζητήσουμε από τους ασθενείς μας να καλύψουν τις θεραπείες τους (επί 10μηνο),  επειδή η γραφειοκρατία ερμηνεύει κατά το δοκούν τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους του…

Αντίθετα, θα καταφύγουμε στην Δικαιοσύνη – στα ποινικά και αστικά δικαστήρια – για την αποκατάσταση της νομιμότητας – και ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ, όπως έγινε άλλωστε και με άλλες 5 ‘’δόλιες’’ κινήσεις σε βάρος μας στην 15ετή λειτουργία της Μονάδος. Θα απευθυνθούμε παράλληλα και στους πολιτειακούς αρμόδιους, ώστε να αρθούν πολιτικά και ουσιαστικά οι λόγοι της διακοπής της λειτουργίας της ΜΧΑ στις 30-09-2024. 

…Ίδωμεν τα αντανακλαστικά τους…

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών

Νιώσαμε έκπληξη και αγανάκτηση όταν διαβάσαμε την ανακοίνωση του Νεφρολογικού Κέντρου Σαρωνικού, ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απέρριψε για πολλοστή φορά -οριστικά τώρα- το αίτημα για καταβολή των εξόδων αιμοκάθαρσης για την αναφερόμενη περίοδο στην επιστολή της εν λόγω Μονάδας την οποία σας επισυνάπτουμε.

Θα θέλαμε να ξέραμε, δεν ντρέπεται κανείς για αυτό; 

Οι ασθενείς της Αίγινας έκαναν αιμοκάθαρση εκεί τότε, γιατί εκεί τους έστελνε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μάλιστα έδινε έγκριση για τα οδοιπορικά τους, επειδή η μονάδα είχε άδεια λειτουργίας. Η βεβαίωση καλής λειτουργίας, δεν είχε ανανεωθεί γιατί καθυστερούσε η επιτροπή της περιφέρειας να περάσει για έλεγχο.

Δυο χρόνια προσπαθούμε σε υπουργούς, στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, να τους πείσουμε ότι οι αιμοκαθάρσεις αυτές έχουν γίνει και πρέπει να πληρωθούν.

Οι αιμοκαθάρσεις αυτές αφορούν παροχή υπηρεσιών υγείας, προς δικαιούχους κοινωνικής περίθαλψης, για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ δεν κατέβαλε την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση στον ιδιώτη πάροχο, στον οποίο ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ έστειλε τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. Ακόμα και αν ο ΕΟΠΥΥ, θεωρεί ότι αυτά είναι «πεταμένα» λεφτά, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι για εκατό χιλιάδες περίπου θα αφήσουν οι αρμόδιοι να αποκλειστεί η πρόσβαση των ασθενών στην αιμοκάθαρση στο νησί της Αίγινας. Ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει να επέμβει για να μην συμβεί αυτό. Εξάλλου ο ΕΟΠΥΥ σε τόσες απώλειες χρημάτων που έχει (από μη εισέτι είσπραξη claw back 9 ος -10ος -11ος και
12ος του 2023 και επιστροφή claw back λόγω ανυπόγραφων εντολών καταλογισμού περιόδου 2013, 2014 κ.λ.π.) οι εκατό χιλιάδες θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό.

Κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς που είστε τόσο ευαίσθητος σε ζητήματα ταλαιπωρίας του ευάλωτου πληθυσμού των νησιωτικών – ακριτικών περιοχών της Χώρας μας, σκεφτείτε τι θα έπρεπε να κάνουν οι νεφροπαθείς της Αίγινας, εν μέσω κορονοϊού, προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση σε μονάδες εκτός του νησιού.

Επειδή λοιπόν αυτό, θα ήταν επικίνδυνο για τους νεφροπαθείς που ζουν στα νησιά της Χώρας μας, εξηγήστε στη κυρία πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ (εξάλλου δικός σας άνθρωπος είναι) τι πρέπει να κάνει ώστε να μη χαθεί μια μονάδα αιμοκάθαρσης σε ένα νησί του Σαρωνικού, εξαιτίας άρνησης αποζημίωσης αιμοκαθάρσεων που έχουν αδιαμφισβήτητα πραγματοποιηθεί και δη με παρότρυνση του ΕΟΠΥΥ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα