Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 23 Ιουλίου 2024, από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 104 νεκρούς και αποκαΐδια. Πρόκειται για μία από τις φονικότερες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, με τους τραυματίες από εκείνες τις ημέρες να ανεβαίνουν ακόμα τον δικό τους γολγοθά.
Ήταν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018, όταν ο 65χρονος κάτοικος του Νταού Πεντέλης, άναψε φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα, η οποία λόγω του αέρα ξέφυγε από τον έλεγχό του. Ο δείκτης επικινδυνότητας «πολύ υψηλός». Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ακόμη και πάνω από 8 μποφόρ. Η φωτιά ανέπτυξε ραγδαία ταχύτητα και πολύ σύντομα κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της κατεβαίνοντας από το Πεντελικό όρος.
Κάτοικοι του Ματιού αλλά και παραθεριστές δεν ειδοποιήθηκαν, όπως λένε, από κανέναν, ώστε να εγκαταλείψουν εγκαίρως την περιοχή. Απότέλεσμα: εγκλωβίστηκαν, σε σπίτια, αυτοκίνητα, ακόμη και οικόπεδα και κάηκαν ζωντανοί.
Η τεράστια πυρκαγιά άφησε πίσω της 104 νεκρούς, 147 τραυματίες και εγκαυματίες, ορισμένοι από τους οποίους υποφέρουν ακόμα, βαθιές πληγές σε συγγενείς θυμάτων και κατοίκους, που δεν θα επουλωθούν ποτέ και μέχρι και σήμερα αναζητούν δικαίωση.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών των θυμάτων
«Έβλεπα το χέρι μου να λιώνει σαν το κερί...Έστελναν τον κόσμο στον θάνατο», κατήγγειλε μιλώντας στο ACTION24 ο εγκαυματίας από το Μάτι, Δημήτρης Φιλιππίδης, 6 χρόνια μετά τη μαύρη επέτειο της φονικής πυρκαγιάς, που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους.
«Επαθα σοκ όταν άκουσα την πρωτόδικη απόφαση. Ηταν εξευτελιστική τελείως, λες και αποφάσισε η πρόεδρος ότι κάηκαν σκουπίδια.
»Δεν ξέρω τι να πω, με τι κριτήρια έκρινε και έδωσε αυτές τις ποινές. Είμαι προκατειλημμένη τώρα πια, αλλά θέλω να το βγάλω από το μυαλό μου. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι είδε κάποιος τώρα και ότι κάτι θα αλλάξει», είπε η Αθηνά Μουτάφη, μητέρα θύματος στην τραγωδία που συνέβη το 2018 στο Μάτι.
Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018 η Αθηνά Μουτάφη είδε το γιο της, Βίκτωρα, να χάνεται στη θάλασσα. Είχαν καταφύγει εκεί για να γλυτώσουν από τη φωτιά. Σχεδόν έξι χρόνια μετά αυτό που ζητά είναι δικαιοσύνη. Και δεν είναι η μόνη…
Δικαίωση ζητούν οι άνθρωποι που έζησαν τον εφιάλτη και οι συγγενείς των θυμάτων
Χθες Δευτέρα 22 Ιουλίου, έξι χρόνια μετά, οι 21 κατηγορούμενοι γι’ αυτήν την κόλαση κάθισαν και πάλι στο εδώλιο, προκειμένου να διεξαχθεί η έκτη συνεδρίαση μετά την εισαγγελική έφεση που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση.
Σύμφωνα μ’ εκείνη την απόφαση, την 29η Απριλίου, κρίθηκαν ένοχοι μόλις έξι από τους κατηγορούμενους. Ηταν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ο διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής και ο κάτοικος από το χωράφι του οποίου, στο Νταού Πεντέλης, ξεκίνησε η φονική φωτιά.
Αθωώθηκαν 15 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους ο τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.
Η απόφαση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις. Η οργή ήταν μεγάλη. Οι νεκροί αυτής της δίχως προηγούμενο τραγωδίας έμειναν δίχως δικαίωση. «Καταραμένοι να καείτε στην κόλαση όπως τα παιδιά μας» ακούστηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Οι επιζήσαντες από αυτή την τραγωδία αναζητούν μέχρι σήμερα δικαίωση, τόσο για τη ζωή τους, που είδαν να καταστρέφεται εκείνη την ημέρα, όσο και για τους συγγενείς και φίλους τους που κάηκαν ζωντανοί. Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου έκρινε ενόχους μόνο τους 6 από τους 21 κατηγορουμένους, οι οποίοι αφέθηκαν, μάλιστα, ελεύθεροι αφού η εκτιτέα ποινή των 5 ετών που τους επιβλήθηκε ήταν εξαγοράσιμη με περίπου 40.000 ευρώ.
Η τελευταία ελπίδα για τα θύματα και τους επιζήσαντες της φονικής πυρκαγιάς είναι το Εφετείο. Με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι πιθανός, οι 21 κατηγορούμενοι έχουν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων και δικάζονται από την αρχή.
Εκδηλώσεις μνήμης σήμερα στο Μάτι
Εκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι πραγματοποιούνται σήμερα 23 Ιουλίου 2024. Τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη εκπροσωπεί ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ι.Ν του Αγ. Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.
Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων, στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των 104 νεκρών.
- Στη συνέχεια, θα γίνει πορεία προς το Μάτι από τις οδούς Αλεξάνδρου, Διαγόρα, Εκάβης, Ισμήνης, (διέλευση Λεωφόρου Μαραθώνος), Κυανής Ακτής και Ποσειδώνος.
- Στις 20:00 θα διεξαχθεί η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.)
- Στις 21:00, περπατώντας μέσω Ποσειδώνος από το Ν.Α.Ο.ΜΑ θα γίνει προσέγγιση της Αργυράς Ακτής.
Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια αφήνονται στη θάλασσα: “ να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό’’.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση